Barion Pixel

BYD ATTO3 elektromos autó

Technika: A Ford Mustang Mach-E részletei – Betekintés

Felemeltük és kicsit szét is szedtük az új elektromos Mustangot a Mach-E-t.
2021. június 26.
SZG

Felemeltük és kicsit szét is szedtük az új elektromos Mustangot a Mach-E-t.

A Ford bátran ötvözte a múltat a jövővel, az óvatosan modern Mustang-vonalú új SUV csak tisztán elektromos hajtással készül. Néhány hónapja (Az Autó 2021/2.) részletesen be is mutattuk, ezért most csak a lényeget foglaljuk össze.

Ford Mustang Mach-E
Az általunk közelebbről is megvizsgált, még előszériás Mach-E, a csúcsváltozat volt, két motorral, és a nagyobb, 88 kWh-s akkuval. A LED-es fényszórók minden modellváltozathoz alapárasak.

A mexikói gyártású Mach-E a Ford friss fejlesztésű GE1 (Global Electric 1) padlólemezére épül, egyelőre egyedüli modellként, és bár a műszaki gyökerek az aktuális Focust hordozó C2 padlóra vezethetők vissza, ez a lemez belső égésű hajtásláncokat már egyáltalán nem tud fogadni, hiszen az akku lényegében a teljes utastér alatti részt kitölti. Az alapkivitel hátsókerék-hajtású, ebben 269 LE-s a közvetlenül a hátsó futóműre épített, olajhűtésű villanymotor.

BYD DOLPHIN

Az akkumulátorról:

Az akku kétféle lehet, mindkettő vízhűtéses, víz-olaj hőcserélőkön keresztül a motor(oka)t is a telepek köre temperálja. A kisebb, 288 cellás változat valós (tehát ténylegesen kiautózható) kapacitása 68, a nagyobb, 376 cellásé 88 kWh. A csak hátsókerék-hajtású kivitel csúcsteljesítménye az utóbbi teleppel 296 LE-re nő, de mindkét variáns nyomatéki maximuma 430 Nm.

Mustang Match-E
A vízhűtéses akkunak nincs külön burkolata. Az LG lengyel gyárában készül, maga a Mach-E azonban mexikói gyártású. A nagyobb telep 600 kilót nyom.

A motorról:

Az összkerekes, már két villanymotoros Mach-E belépő változatának első-hátsó összteljesítménye szintén 269 LE, ami a nagyobb teleppel 351-re emelkedik, a nyomaték maximuma mindkét esetben 580 Nm, az első-hátsó nyomatékosztás alapból 30/70%, de szélsőséges helyzetben előfordulhat, hogy csak az első, vagy akár csak a hátsó motor dolgozik. A csúcs, a Mach-E GT: csak a nagyobb akkuval és összkerékhajtással készül, 487 LE-s kombinált teljesítménnyel és 860 Nm-es össznyomatékkal. A belépő hátsókerekes modell 6,2, a GT pedig mindössze 3,7 s alatt gyorsul állásból 100 km/h-ra.

Mustang Match-E
Az első villanymotor nem ugyanattól a beszállítótól jön, mint a hátsó, a kép alján a nyomatékkitámasztás karja is látszik, fent pedig a kanyarsabilizátor. Ezt a részt egyébként műanyagburkolat fedi.

Sebesség:

A Ford kétféle, falra szerelhető otthoni töltőt kínál (7,4 és 11 kW-tal), az egyenáramú gyorstöltés csúcsteljesítménye 150 kW. Az így összesen négyféle hajtáslánc-konfigurációban (hátsókerék, összkerék, és mindkettőhöz kétféle akku) elérhető villany-SUV maximális hatótávolsága (nagyobb akku, csak hátsókerék-hajtás) WLTP mérés szerint 610 km, de ezzel a teleppel az összkerekes is 540 km-t tud.

Mustang Match-E
Az összes kerékagy is könnyűfém.

A 4713 mm hosszú (tengelytáv: 2984 mm) Mach-E őszre ér el hozzánk, tervezett induló ára 20,5 millió forint; az általános garancia 5 év 150 000 km, az akkura 8 évet, vagy 160 000 km-t vállal a Ford, a szervizciklus pedig 2 év vagy 30 000 km.

Ford Mustang Match-E
A hátsó futómű kerete szintén aluöntvény, az alsó lengőkarokra is jutott áramlássimító burkolat. Jópofa, valójában sosem látható rejtett poén a villanymotorok házán alul olvasható felirat: Electric Ponies Live Here (Itt elektromos pónik laknak).

SZG

Oszd meg másokkal is ezt a cikket

AzAutó magazin előfizetés

Magazin előfizetés

Szívesen olvasnál tartalmakat offline is? Fizess elő az AzAutó magazinjára. Az előfizetés díja 9 960 Ft / év. 

Kapcsolódó cikkek