Téglahullás, autótörés

Olvasónk levele A minap szenvedtem balesetet az M3-as kivezető szakaszán. Az előttem haladó autó vészfékezésre kényszerült egy teherautóról szóródó téglarakomány miatt. Sajnos én nem tudtam megállni, mögötte és nagyon csúnyán összetörtem az autómat, hátulról belementem az előttem haladóba.   A kérdésem az lenne, hogy milyen lehetőségek vannak, ilyen esetekben a károm áthárítására, a teherautós felé.

Olvasónk levele

A minap szenvedtem balesetet az M3-as kivezető szakaszán. Az előttem haladó autó vészfékezésre kényszerült egy teherautóról szóródó téglarakomány miatt. Sajnos én nem tudtam megállni, mögötte és nagyon csúnyán összetörtem az autómat, hátulról belementem az előttem haladóba.
 
A kérdésem az lenne, hogy milyen lehetőségek vannak, ilyen esetekben a károm áthárítására, a teherautós felé.
A rendőrségi helyszínelés természetesen engem hozott ki vétkesnek, merthogy én haladtam hátul, és a követési távolság nem megfelelő betartására hivatkoztak, ami megjegyzem, hogy a csúcsforgalom ellenére sem volt kicsi.
 
Kicsit bántja az igazságérzetemet és végső soron a pénztárcámat, hogy egy teherautósofőr felelőtlen viselkedése miatt szenvedtem kárt, és az előttem haladó is.
Ja, a teherautósofőr a téglákat otthagyta az úton, amiket a rendőrök dobáltak félre.
 
G. Krisztián

Dr. Kovács Szabolcs, jogi szakértő válasza

Tisztelt Olvasónk!
 
Sajnos az Ön által vázoltak alapján csak azt tudjuk megerősíteni, amit Ön is levele tárgyában feltüntetett („Mindig a hátulról érkező autó a hibás”).
 
Az 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ) 27. § (1) bek.-e tartalmazza, hogy: „Járművel  másik járművet csak olyan távolságban szabad követni, amely elegendő ahhoz, hogy az elöl haladó jármű mögött – ennek hirtelen fékezése esetében is – meg lehessen állni.”
 
Levelében Ön azt írta le, hogy az Ön előtt haladó autó vészfékezett, Ön nem tudott már megállni és hátulról belement az Ön előtt haladó autóba. Sajnos – függetlenül attól, hogy a vészfékezésnek egy esetlegesen szabálytalanul közlekedő teherautó volt az oka – Ön nem tartotta be a fenti jogszabályi kötelezettségét és az Ön balesete ezért következhetett be.
 
A „hátulról érkező autó” kártérítési igényt csak akkor terjeszthet elő, ha valamely előre nem látható, nem várt körülmény csökkenti le a követési távolságot, amely fékezéskor a baleset elkerüléséhez nem elegendő (pl.: hirtelen, szabálytalan sávváltás során egy másik autó bevág és lefékez a „hátulról érkező autó” elé, amely időben már nem tud megállni és ütközik az előtte haladó, szabálytalanul sávot váltó autóval).
 
Fentiek miatt, az Ön által leírtak alapján, Ön nem érvényesíthet kártérítési igényt a teherautóval szemben, amelynek platójáról leestek a téglák, legfeljebb a rendőrhatóság indíthat szabálysértési eljárást, mert megszegte a KRESZ azon rendelkezését (3. § (1) bek. c./ pont), amely azt tartalmazza, hogy: „Aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon.”
 
Sajnáljuk, hogy az Ön számára kedvezőbb válasszal nem tudtunk szolgálni.
 
Dr Kovács Szabolcs
ügyvéd