Tesztnapló: Volkswagen Polo 1.4 Highline

Az átalakított Polo külsejével és viselkedésével is nagyobb kategóriát idéz.

 Újak a lámpák az orr-résszel és a motorháztetővel. A Highline-változat színre fényezése és a ködlámpák körüli rácsozat hatásos optikai tuningot jelent. A kellemes összbenyomást némileg rontja a tesztautó felmatricázása A mai Polo akkora, mint az első Golf volt, hátulról erősen hasonlít a legújabb Golfra. A karosszéria teljes cinkvédelmet, a tulajdonos pedig 12 évi átrozsdásodási garanciát kapott
 Ultramodern műszerfal, kellemes és minőségi műanyag burkolattal. A jó kidolgozás és a finom anyagok nemcsak a kemény, jól tartó ülésekre, hanem az egész utastérre jellemzőekA hosszú kuplungpedálút miatt általában előretolt, a kelleténél jobban hátradöntött háttámlájú ülésben lehet csak reccsenésmentesen lehet kapcsolni a váltót. A kormánykerék vékony, de jó fogású.

 

Karosszéria, utastér

A bordázat nélküli lámpatestek, a nagyobb embléma és az új, gázrugós motorháztető jóvoltából előnyösen változott az orr-rész. Hátul a rendszámtábla lekerült a lökhárítóba, ezzel a Golf-rokonság még közvetlenebb lett. A régi modellhez képest merevítették a tetőlemezt és a C-oszlopot. A kasztni kidolgozása minőségi, az illesztések finomak, pontosak. Az utastérben a VW Lupo műszerfala a fiatalos diszkódivat és a retró hatásos szintézise; újszerű, üde látvány a műszerek kék háttérvilágítása. A műszerfal műanyag burkolata átértékeli a hagyományos műanyagképzetet, tapintásra és látványra is kellemes. A kemény ülésekben elöl a kategória fogalmai szerint tágas a hely, hátul az átlagos méretű vezető mögött még a nyúlánkabb utasnak is van rövid térdhelye és pár centis fejtere. A csomagtartó mély, az ülés előrehajtása után nem sík a raktér alja. Hasznosak a csomagrögzítő hevederek és az oldalrekesz. A kemény raktéralj alatt szükségkerék van, benne kulturált csomagolásban a szerszámok.

Vezetés, menettulajdonságok

A hosszú kuplungpedálút miatt általában előretolt, a kelleténél jobban hátradöntött háttámlájú ülésben lehet csak reccsenésmentesen kapcsolni a váltót. A kormánykerék vékony, de jó fogású. A műszerek szemléltetően tájékoztatnak, az ablakemelő és a belső zár kapcsolói a könyöklőben az ideálisnál hátrébb vannak. A rugózás kényelmes, nagyfokú úthibaelnyelő képességgel. Az autó egyenesfutása jó, az ABS-es, négy tárcsafékes futómű hatékonyan lassít, kanyarodáskor, sávváltáskor a 75 lóerőhöz képest szinte kimeríthetetlen, a vezetői hibákat bőven megemésztő biztonsági tartaléka van.

Műszaki adatok

Négyhengeres, soros benzinmotor, elöl keresztben beépítve, hengerenként négy szelep. Hengerűrtartalom: 1390 cm3, furat 76,5 mm, löket 75,6 mm. Teljesítmény: 75 LE/55 kW (5000/min). Nyomaték: 126 Nm (3800/min). Elöl McPherson-felfüggesztés, hátul csatolt lengőkar, elöl-hátul kanyarstabilizátor. Ötfokozatú váltó, elsőkerékhajtás. Gumiméret: 185/55 R14. Csomagtér: 249/975 l. Üzemanyagtartály: 45 l. H x sz x m: 3743x1632x1418 mm. Saját tömeg/megengedett össztömeg: 975/1500 kg. Gyorsulás (0-100 km/h): 12,3 s. Végsebesség: 172 km/h. Fogyasztás (EU, város/városon kívül/vegyes): 8,6/4,8/6,2 l/100 km. Ár: 3 094 000 Ft

Előnyei

Hátrányai

+ Nagy presztízs + A kategóriához mérten tágas utastér + A kategóriához mérten tágas utastér + Dinamikus mozgás + Biztonságos menettulajdonságok + Isofix gyerekülés-rögzítésMagas ár Ablakemelő rossz helyen Hosszú kuplungpedálút Mély csomagtartó

 

Felszereltség

A nem kisautós jegyeket mutató Polóban nem pénztemető a Highline nevű luxusfelszereltség. Már az alapváltozatban is többek között két légzsák van, a szervokormány magasságállítású, a gyerekülést Isofix-rendszer tartja, az ülések osztottan dönthetők. A csúcsfelszerelést egyebek mellett csúszó/billenő tolótető, központi zár, ködlámpa, elektromos első ablakemelés, elektromos állítású fűthető tükrök jelentik. Az optikai tuningot képviselő karosszériaelem színre fújás, és a 14 colos könnyűfém keréktárcsák is a felszereltség részei.

Költség

A 3 094 000 forintos vételárban érzékelhető a magas szintű felszereltség, a márka presztízse és az ebből származó értéktartása is. A 15 000 kilométeres olajcsere-periódus ma már az átlagosnál gyakoribb, a szervizköltség és az alkatrészárak az átlagosnál magasabbak.