Világsikert vár az új Octaviától a Skoda

Megérkeztek az első hivatalos fotók az Octavia harmadik generációjáról. A Skoda sokat vár a modelltől, arra számít, hogy bekerül a világ tíz legsikeresebb autója közé.

Ugyan már számtalan kémfotón látható volt az Octavia új generációja, a cseh gyártó csak most hozta nyilvánosságra az első hivatalos képeket a Genfi Autószalonon bemutatkozó újdonságról. A Skoda új márkaarculati elemei az Octavián másképp mutatnak, mint a Rapidon, a két autó front része különböző.

Az új Octavia alá is a moduláris MQB padlólemez került, az újdonság kilenc centivel hosszabb (4659 mm) elődjénél. A szélesség 45 milliméterrel nőtt (1814 mm), a tengelytávolságon (2686 mm) 108 millimétert nyújtottak. Ennek köszönhetően az első fejtér 8, az első könyöktér 39, a hátsó könyöktér 26 milliméterrel lett nagyobb.

Galéria

Az Octavia maradt kompakt kategóriás, bár több előzetes hír is arról szólt, hogy az új modellt a Ford Mondeo és Opel Insignia riválisaként pozícionálja a gyártó. A kabin 1782 milliméteres hosszúsága azonban “a kompakt osztályban” számít kategóriaelsőnek a sajtóanyag szerint, ahogy az 590 literes csomagtartónál sincs nagyobb.

A korábbinál jobb minőségű és látványosabb az új műszerfal és középkonzol. Skodában először jelenik meg adaptív tempomat és táblafelismerő rendszer a Traveller Assistant csomag tartalmaként. Újdonság az intelligens fényszóróasszisztens, illetve a vezetési mód kapcsoló, amellyel egy mozdulattal változtatható az autó karakterisztikája.

Összesen nyolc turbós benzines és dízelmotorral indul a forgalmazás jövő tavasszal, ezek mind ismerősek lehetnek a Volkswagen-konszern kínálatából. Alapmotor az 1,4-es TSI lesz 122 lóerővel, a legkisebb dízel 1,6 literes. Utóbbi GreenLine csomaggal 110 lóerős, átlagfogyasztása pedig 3,4 liter/100 km. Hatfokozatú manuális, illetve DSG váltóval rendelhető az autó, készülnek 4×4-es változatok is. Az új RS-be ugyanaz a kétliteres turbómotor kerül majd, amely a jövőre bemutatkozó új Golf GTI-be is.