Leáll az Opel, késik a Nissan Leaf

A Corsához hiányzik egy fontos elektronikai komponens, amit egy japán beszállító állít elő.

Az aktuális Opel Corsa

Az Opel eisenachi gyáregységében egyre több műszak marad ki. Hétfőn és kedden 16-16 órára kényszerűen leáll a termelés. A spanyolországi Zaragosában a hétfő teljes egészében szünnap lett az Opel dolgozói számára.

Mindkét üzemben az Opel Corsa gyártása folyik. A sajnálatos japán események miatt viszont hiányzik egy fontos elektronikai komponens, amit egy japán beszállító állít elő.

Az Opel anyavállalata, a General Motors hasonló okból átmenetileg bezárt egy amerikai autógyárat, ahol pick-upok készülnek. A szökőár pusztítása miatt a japán beszállítók csak lassan képesek újból felvenni a termelést.

Az autódepó Hitachiban a pusztítás után, kiégett  Nissanokkal és Infinitikkel

A hatalmas földrengés a több mint 600 kisebb-nagyobb utórengésével gyakorlatilag megbénította a szigetország elektronikai és autóiparát. A Nissan bejelentette, hogy késésre kell számítania azoknak, akik rendelést adtak le a Nissan Leaf elektromos autóra.

Az ügyfelek a megrendelésük nyomon követésére szolgáló személyes oldalukon, illetve emailen keresztül kaptak erről értesítést. Csak a szerencsén múlott, hogy a tengerrengés előtti napon futott ki egy hajó, 600 darab, amerikai ügyfeleknek szánt Leaf-fel.

A gyártás újraindításához viszont ki kell javítani a Oppama és Tochigi gyáregységekben esett károkat. Szintén közvetlenül érintettek a Nissan Yokohama és Iwaki városokban működő üzemei, ahol fődarabokat készítenek. Utóbbi helyszín különben alig 60 kilométerre található a súlyosan károsodott Fukushima atomerőműtől.

Tokiótól északra, Hitachi város autókikötőjében a cunami 1300 új Nissan semmisített meg. Ezeket az amerikai piacra szánták. További mintegy ezer Nissant mosott el az ár Miyagi prefektúra egyik raktártelepén.