Tesztnapló: Audi A5 3.0 TDI DPF quattro

Az A6-es alapjaira állított kupé a dízelmotorral és a négykerék-hajtással a luxust, a sportot és az eljutás biztonságát egyaránt szolgálja.

Tesztnapló

A karakterisztikus arc mögött kiteljesedő kupévonalak viszonylag nagy belsőt és csomagteret rejtenek

Háromajtós kupékarosszériája izgalmassá teszi, és nem korlátozza túlságosan használhatóságát, négyen se csak szükségből férnek el benne.

Karosszéria, utastér Az amúgy is kupés Audi-vonalakból valódi kupét rajzoltak, a cégtől megszokottan még a prémiumosztályban is magas külső és különösen belső kiviteli minőségben; a német prémiumgyártókhoz is viszonyítva magasan szárnyal. Kupéhoz mérten kényelmes a beszállás, elöl tágas a hely. A belsőt finom anyagokból formálták, a műszerfal kialakítása átgondolt, könnyű leolvasni. A hátsó, független üléspár a kicsit lassan, motorral mozdítható első ülések mögül érhető el. A magas kardánalagúttal elválasztott helyeken ketten elférnek, akár hosszú távon is. Az üléstámlák aszimmetrikus előrehajtásával a nem is kicsi (455 l-es) csomagtér bővíthető.

Motor, erőátvitel Noha a dízel ma már kötelező gyakorlat az effajta vállalkozásokban, a V6-os, közös csöves, közvetlen befecskendezésű, kétturbós, hengerenkénti négyszelepes, két köztes hűtős dízelmotor a részecskeszűrővel azért ritka madár. A hatfokozatú kéziváltó finoman kapcsol, fokozatai kifejezetten hosszúak, de az alacsony (1500/min) fordulatszámon megjelenő félezres nyomaték (500 Nm) miatt minden fordulatszám-tartományban nagyokat lép, és ennek a kerekek kipörgését szinte eleve megakadályozó, Torsen köztes differenciállal elosztott négykerék-hajtás is alaposan megágyaz. A szigort tovább foko

Igényes anyagokból szépen kialakított, jól áttekinthető műszerfal

zza a kitörésgátlásra is kiokosított kipörgésgátló. Ez a rendszer pedig a gyors fordulóban szinte sínen tartja a kerekeket.

Vezetés, menettulajdonságok Kényelmes az ülés, magassága és ülőlapjának hossza állítható, a kormány szintén, két irányban. Jó az átláthatóság, különösen előre és oldalra, és ehhez jön a már említett, nem mindennapi motor és erőátvitel, ráadásul az első kettős keresztlengőkaros és hátsó összetett, független felfüggesztéssel. A nem rendkívüli eszközök rendkívüli vezethetőséget és menettulajdonságokat adnak. Az elektromos szervokormány áttételezése jó, az erőszükséglete is. A motor elemi erővel húz, az erőátvitel alázatosan szolgálja ezt, a felfüggesztések pedig viszonylag kényelmes rugózással, semleges kanyarodási tulajdonságokkal sportosan tartják úton az Audit. A négy, finoman szabályozható tárcsafék hatásosan lassít.

Felszereltség Az A5-ös drága prémiumautó, ebben az osztályban elvben szinte minden felszerelés dukál, ám a lényegesebb szokásosokon kívül (kitörésgátló, hat légzsák, légkondicionáló, rádió-CD, távvezérelt központi zár, elektromos ablakemelés, elektromos kézifék) nem sokat adnak. A kanyarlámpa, a kulcs nélküli rendszer, a fény- és esőérzékelő, a multifunkciós kormány, a háromzónás klíma, a tolatássegítő, a tempomat, a telefon-kihangosítás, a xenonfény csak ráfizetésért jár.                                      

 S. P.

Az Autó2 újság 2008/4. számából

Előnyei-hátrányai

ElőnyeiHátrányai
Jó vezetési helyzet
Általánosan jó kidolgozás
Erős, rendkívül nyomatékos, kiművelt motor
Kifinomult négykerék-hajtás
Nagyon igényes, kényelmes, menetstabil felfüggesztések
Dinamikus menettulajdonságok
Viszonylag nagy (üléshajtással növelhető) csomagtér
Hátra beszálláshoz lassan előremozduló első ülések
Kis csomagtérnyílás
Hátul csak két személynek kényelmes hely

Az Autó2 újság 2008/4. számából

Műszaki adatok

V6-os, soros, hengerenkénti négyszelepes, közvetlen befecskendezéses dízelmotor elöl hosszában beépítve. Két változó geometriás turbófeltöltő és köztes hűtő. Hengerűrtartalom: 2967 cm3, furat: 83,0 mm, löket 91,4: mm. Teljesítmény: 240 LE/176 kW (4400/ min). Nyomaték: 500 Nm (1500/min). Hatfokozatú kéziváltó, állandó négykerék-hajtás. Elöl kettős kereszt lengőkarok, hátul összetett karrendszerből álló független felfüggesztés spirálrugókkal. Elöl-hátul tárcsafékek, blokkolásgátló. Gumiméret: 225/50 R17. Csomagtér: 455 l. Üzemanyagtartály: 64 l. Hosszúság x szélesség x magasság: 4635x1855x1370 mm. Tengelytáv: 2750 mm. Gyorsulás (0–100 km/h): 5,9 s. Végsebesség: 250 km/h. Fogyasztás (város/városon kívül/vegyes): 9,9/5,7/ 7,0 l/100 km. Tesztfogyasztás: 11,5 l/100 km. Általános garancia: 3 év kilométer-korlátozás nélkül (védőszárny-szolgáltatással), fényezési garancia: 3 év. Rozsdagarancia: 12 év. Szervizintervallum: 30 000 km (vagy az olajállapot-jelző szerint, illetve 2 év).

Ára: 13 100 000 Ft

Az Autó2 újság 2008/4. számából