Termékteszt: Blue Panther N4410BT, Garmin Nüvi 660

A navigációs eszközök változatosak, van, amelyik megtartotta a hagyományos funkciókat, némelyik gyártója az újat keresi. A GPS-ek egyik ikonját, a Garmint az új Pantherhez hasonlítottuk.

Blue Panther N4410BT

Panther – igényes kivitel, jó kép és egyszerű kezelés. Az egyik legjobb navigációs programmal, tengernyi illegális frissítési lehetőséggel

Az átlagos felhasználók számára a navigáció lehetőségével kibővített, végső soron minimalizált számítógépek, a PDA-k (Personal Digital Assistant) túlságosan bonyolult, ijesztő szerkezetek. Ezek navigációra leegyszerűsített, de néhány, az autózáshoz is köthető fix funkcióval (zene- és videolejátszás, autós költségszámítás, bluetoothos telefonálás, jegyzetelés) kiegészített PNA (Personal Navigation Assistant) változata a Blue Panther. Mi elsősorban a navigációra és a kihangosításra koncentráltunk.

Egyszerűen kezelhető, igényes kivitelezésű eszköz. Könnyű, kicsi, gyorsan be- és kiszerelhető (a szélvédőre rögzíthető), önálló lítiumion akkumulátorával gyalogosnavigációra is alkalmazható. Hálózati és autós töltőjével bárhol tölthető, USB-kábellel és SD-kártyával (ez nem tartozék), könnyen számítógéphez is kapcsolható. A programok a fix belső memóriára töltve járnak hozzá, a GPS-vevő Sirf III-as chipkészlete ma az egyik leggyorsabb, nagyablakos szobában is szinte azonnal rátalál a holdakra, hidegindítása is azonnali, melegen pedig a bekapcsolás pillanatában feláll, és mutatja az aktuális helyzetét. A navigációs szoftver a Nav N Go Kft. igojának egyik legfrissebb (2007. 09. 26.) változata különösen felhasználói szempontból talán a világ legjobbja, magyar térképrésze pedig egészen biztosan. Az érintőképernyő felbontása, csillogásmentesítése, fényereje hibátlan. A kezelést a közvetlen menügomb, a két irányban joggolható hangerő-szabályozó – ami nyomásra némít is – nagyon leegyszerűsíti, a teleszkópos stílus (érintőceruza) kicsi. A hangerő viszont sajnos nagy lépésekben állítható, s a beállított kellemesről ötletszerűen visszaugorva vált üvöltésre. A fürge GPS és hibátlan szoftvere gyors és remek navigációs lehetőséget kínál.

A telefonkihangosító rész logikus, egyszerűen kapcsolható a bluetoothhoz, a hívott fél és autóban ülő egyaránt jó minőségű hangot hallhat, ellenben hangereje nagyon gyenge, zajosabb kocsiban használhatatlan, talán a legnagyobb hiányossága, hogy nincs benne hangtárcsázás. További hiba, hogy ha a hívás sikertelen volt, később nem szerepel a tárcsázott számok listáján, ezért aztán megismételt híváskor sem a kihangosítóból, hanem a telefonból közvetlenül tárcsázott utolsó számot veszi elő. A Panthert elsősorban kiváló navigációja és kiviteli minősége miatt láttuk jó eszköznek, az összes többi alkalmazást ajándéknak tekintettük.

Forgalmazza: For-Max Kft. Budapest VII., Wesselényi u. 23. www.for-max.hu • Tel.: 342-6701

Ár: 74 900 Ft

Az Autó2 újság 2008/1. számában megjelent cikk rövidített változata

Garmin Nüvi 660

Garmin Nüvi – lapos, gomb nélküli kialakítás, igényes telefonkihangosítás. Szinte csak legális frissítési lehetőséggel

A Garmin mint GPS-fejedelem sok feltörekvő társa között úgy van a navigációval, mint az öreg bokszoló, aki megpróbálja kicsit felszívni magát, és közben nem veszi észre, hogy eljárt felette az idő. Ha igazán őszinték akarunk lenni, a sok feltört, ezért ingyen megszerezhető, könnyebben frissen tartható, a Garminnál jóval „felhasználóközelibb” és jobb igo miatt eleve nincs sok értelme ezzel a rendszerrel bíbelődni, ráadásul hangutasításainak tartalma, artikulációja sem szimpatikus. Mindez megalapozza az érzelmi hozzállást. Maga a készülék guszta, GPS-vevője a kihajtható antennával abszolút profi, hidegen-melegen, még nagyablakos lakásban is azonnal feláll. Merész megoldás, hogy a bekapcsoló gombon kívül csupán az érintőképernyővel lehet irányítani. Nagy baja, hogy begépeléskor nem fogynak a betűk a keresés leegyszerűsítéséhez. Az igoval szemben egy mozdulattal még némítani sem lehet, a navigációs térképrajz egyenesen ódivatú, és közel sem annyira egyértelmű, mint az igoé vagy a TomTomé. Vannak azért előnyei is, az aktuális pozíciót egy gombnyomással tárolni lehet, a megállást (gyújtáselvétel) követő elinduláskor (gyújtásráadás) a navigációt magától folytatja. A Nüvi egyébként szintén elsősorban navigációra kiképzett szerkezet, az agyába égetett programmal Európában irányít. A Pantherhez hasonlóan egyéb szolgáltatásai (MP3-lejátszó, hangoskönyv, képnézegető, számológép, szótár, útikönyv, világóra, valutaváltó, mértékegység-átváltó) is vannak, e funkciókhoz az SD-nyílásba helyezett kártyát is használhatja. Bluetoothos telefonkihangosítója lényegesen jobb, mint a Pantheré, szép hangon szól, van hangtárcsázási lehetőség, és a készülék tápkábeljével társított mikrofon jól elhelyezhető. Ezenkívül a beérkező SMS-t fel is olvassa. A fotónézőt és a zenelejátszót igazából nem vizsgáltuk, de a készülék méretéhez képest szinte természetes, hogy a csillogásmentesített képernyőn jó a kép, különlegesség viszont a kis mérethez társuló szép hang.

A gazdag tartozékkészlet, szélvédőre és műszerfalra való rögzítő, autós és hálózati tápkábel, USB-kábel vonzó lehetne, de ma az uniformizálódó csatlakozók világában az ilyen egzotikus tápvezetékeknek csak hátrányuk van. Kissé „túlspilázott” a nagyon speciális rögzítőkar is, ráadásul rövid, így a Nüvi messze kerül a szemtől. Jó ötlet viszont, hogy a tápkábel a rögzítőn marad, amikor kiemelik belőle a készüléket. Ennek is saját akkumulátora van, ezért, akárcsak a Panther, gyalogosan is jól használható. A működtetési időről nincsenek adataink.

Forgalmazza: Navi-Gate Kft. 1133 Budapest, Visegrádi u. 80/a. www.garmin.hu • Tel.: 801-2830

Ár: 89 900 Ft

Az Autó2 újság 2008/1. számában megjelent cikk rövidített változata

Előnyök-hátrányok

Blue Panther N4410BT Előnyei-hátrányaiGarmin Nüvi 660 Előnyei-hátrányai
Praktikus kialakítás, gyártási minőség, kezelés
Jól látható, tükröződésmentes kijelző
Saját lítiumion akkumulátor
Egyszerű beépíthetőség, kiemelhetőség
Gyors aktivizálódás, jó navigációs szoftver (Igo)
Bluetoothos kihangosítóként is működik
Egyéb alkalmazások
Bő tartozékkészlet
Ár
A navigáció hangereje nagy lépésekben állítható
A navigáció hangereje magától visszaugrik a leghangosabb értékre
A telefonos kihangosítás hangereje és szolgáltatásai
 
Nagyon jól látható, tükröződésmentes kijelző
Kiváló hangminőség
Saját lítiumion akkumulátor
Egyszerű beépíthetőség, kiemelhetőség
Nagyon gyors aktivizálódás
Egyéb alkalmazások
Gazdag tartozékkészlet
Idegenül csengő, magyartalan hangutasítás
A Pantherénél primitívebb, nehezebben értelmezhető térkép
Kevés információ és kezelési lehetőség a képernyőn
A gyári szélvédőrögzítővel messze kerül a szemtől

Az Autó2 újság 2008/1. számában megjelent cikk rövidített változata