Alakváltó

Az Opel Grandland X és a Peugeot 3008 ikertestvére Citroën köntösben.

Idő kérdése volt csupán, hogy a Citroën is előrukkoljon saját új, kompakt szabadidő-terepesével. Az alap a PSA csoport moduláris EMP2 padlója; a forma egyértelműen az idei Autobest győztes C3 Aircross vonalát viszi tovább, de nagyobb (4,50×1,84×1,67 m-es) karosszériával és a C3-asénál 13 centivel hosszabb, 2,73 m-es tengelytávval.

Bár összkerékhajtás pluszpénzért sem lesz – csak többféle üzemmódú kipörgésgátló -, 230 mm-es hasmagasságával a C5 könnyebb terepen is boldogulhat. A vízszintes tagolású műszerfal a C4 Cactus ötleteiből merít, de sokkal komolyabb a megjelenés (az anyagminőség is): a vetített műszerek 12,3 colos TFT panelen jelennek meg, a középső érintőképernyő 8,0 colos. A C5 Aircross hátul az egyterű Picasso-k variálhatóságát hozza, a második sor három különálló ülése 15 centin, síneken tologatható, a háttámlák meredeksége öt fokozatban állítható. Beállításoktól függően, a csomagtér alapból 580-720 l-es, bővíteni 1630 l-ig lehet.

A felfüggesztés – akárcsak az Opel és a Peugeot rokonnál – elöl McPherson, hátul csatolt lengőkaros, de a Citroën itt is beveti a C4 Cactusban már bemutatott trükköt: a lengéscsillapítók végállásainak progresszív rugós kialakítása segít elnyelni a felütéseket. Összesen 20 fedélzeti asszisztens segíti a vezetőt. Kétféle közvetlen befecskendezéses, turbós, startstopos benzines és ugyanennyi dízel az induló motorsor, az elektromos üzemben 37 km hatótávú (azaz nálunk zöld rendszámra jogosult), konnektorból is tölthető hibrid 2019-ben jön. A benzines alapgép a jól ismert háromhengeres 1,2-es (130 LE) hatfokozatú kézi váltóval, a négyhengeres 1,6-oshoz (180 LE) alap a nyolcfokozatú (japán Aisin gyártmányú) bolygóműves automata.

Az új 1.5 BlueHDi dízel 130, a régi ismerős, de az Euro6d emissziós normának megfelelő 2.0 BlueHDi 180 LE-s, előbbihez feláras a nyolcas automata, a nagyobb viszont csak ezzel lesz kapható. A Citroën C5 Aircross hivatalos bemutatója ősszel, a Párizsi Autószalonon lesz, majd európai gyártásból, 2018 végén jelenik meg a piacokon.

KZ