Zárva 44 alpesi hágó

Bár Svájcban megnyitották a Lukmanier-hágót, az utat éjszaka tilos használni.

Hómaró az Alpokban

A kemény téli időjárás miatt komoly nehézségeket okoz ezekben a napokban autóval átkelni az Alpokon. A kedden nyilvánosségra hozott alpesi útjelentésében az Auto Club Europa (ACE) arról tájékoztat, hogy a hágókon átvezető kereken 200 útból jelenleg 44-et tartanak zárva az áthaladó forgalom elől. A lezárt utak száma kettővel több, mint egy héttel ezelőtt.

A klub azt tanácsolja az autósoknak, hogy valamennyi hegyi útnak kivétel nélkül csakis teljes téli felszereléssel, mindenekelőtt hólánccal vágjanak neki. A héten az új lezárások közé tartozik Olaszországban a Grödnerjoch és a Jaufen-hágó, illetve Ausztriában rövid megnyitás után ismételten zárva a Lech-Warth útszakasz. Ezzel szemben megnyitották Svájcban a Lukmanier-hágót, viszont itt éjszakai tilalom érvényes este 6 és reggel 8 óra között.

Minden jármű számára kötelező a hólánc használata Ausztriában a B197 Arlberg főúton, illetve az Arlberg-hágó és St. Anton am Arlberg között. Teherautók csak hólánccal haladhatnak a B164-es, L49-es, az L193-es, és az L714 utakon, illetve a L713-en a Kaiserau-hágó térségében.

Dél-Tirolban a téli útviszonyok közepette csak olyan járművek közlekedhetnek, amelyek téli abronccsal vagy felszerelt hólánccal rendelkeznek. Az ACE ezen kívül azt ajánlja, hogy Svájcba utazáskor legyen az autóban hólánc. Sok hágónál ugyanis havas úton kell haladni, és a lánc azonnali felszerelését az egyes hegyi átkelőknél bármikor megkövetelhetik.