AL 300 Pro csepptöltő – Szürke barátság

David Helfgott

Az eredetileg főleg motorkerékpár akkuk téli karbantartására tervezett csepptöltő nálunk autós használatban is bevált.

 

A nagyjából két mobiltelefon-töltőnyi méretű AL 300 Pro-ból több is dolgozik nálunk, a legöregebb több mint tíz éve, lényegében folyamatos üzemben. A kellemes fogású, minőségi összhatású (illesztések, csatlakozók, csavarok) szürke dobozka feliratai alapján német gyártmány, bár valószínűleg ez inkább csak az összeszerelésre igaz. A kis szerkezet a szó valódi értelmében csepptöltő, három beállítható feszültségi szinten (2, 6, és 12 V), legfeljebb 0,3 A-es töltőárammal. Méréseink alapján a töltés kezdetekor folyamatosan 0,3 A-rel dolgozik, egészen addig, amíg el nem éri a csúszó-kapcsoló méretei miatt nehézkesen, de pontosan kiválasztható töltőfeszültségi értékhez tartozó minimumot. A feszültségcsúcs az egyes állásokban 2,3, 6,9 illetve 12,8 V, azaz a töltőteljesítmény valóban kicsi, így gyors eredményt várni sem szabad, de a lemerült, még jó állapotú 45 Ah-s autóakkuval is boldogul a Pro nagyjából fél nap alatt.

A házra a feszültségbeállító kapcsoló mellé csak két LED-et tettek, a zöld akkor világít, ha a szerkezet tölt, a másik a hibás polaritásra figyelmeztet, azaz akkor ég, ha véletlenül fordítva csíptetjük az akkura az egyébként könnyen kezelhető csipeszeket. A gyártó szerint a töltő a hálózat felöl érkező ingadozások, és az akku zárlata ellen is védett, és nagyon jó, hogy németül azt is felírták rá, hogy a piros a +, a fekete pedig a – töltővezeték. Az AL 300 Pro legöregebb példánya valóban több mint 10 éves a szerkesztőségi flottában, de sokáig két másik is dolgozott mellette, télire leállított autók és motorok akkuit karbantartva. Ma már csak kettő van, mert az egyiket mi magunk nyírtuk ki: egy első tavaszi indításkor elfelejtettük lekötni az akkuról, így az autó generátora tönkretette.

Zavaró apróság, hogy ha a töltés kész, a zöld LED kialszik, pedig az igazi csepptöltés csak ilyenkor indul: a töltő legfeljebb 0,1 A-rel folyamatosan szinten tartja az akkut, amikor kell, külön kisütő, „frissítő” üzemmódja azonban nincs. Mivel csepptöltéskor semmi sem világít, a töltőn valójában abban sem lehetünk biztosak, hogy dolgozik. Ezért mi időnként télen is lekapcsoljuk őket az autókról, motorokról pár órára, hogy a csipeszeket visszatéve a zöld LED pár másodperces fényéből lássuk, a cucc él (hűvösebb időkben a szerkezet házának melegéből is érezhető a működés).

A legöregebb AL 300 Pro eddig legalább három új motorkerékpár akku megvásárlásától mentett meg minket, az a telep, amit most töltöget 9 éves (!), és hibátlanul dolgozik tavasztól őszig, igaz a Pro-t a motoros szezonban is használjuk, ha a gép egy éjszakánál többet tölt a garázsban.

Az AL 300 Pro nem drága, ma 6 500 és 8000 forint közötti áron kapható, így ha csak egy akkucserét is megúszunk vele, már bőven megérte!

Oszd meg másokkal is ezt a cikket

AzAutó magazin előfizetés

Magazin előfizetés

Szívesen olvasnál tartalmakat offline is? Fizess elő az AzAutó magazinjára. Az előfizetés díja 9 960 Ft / év. 

Lorenna McKennitt

Kapcsolódó cikkek

Európa 2035 – Csak a villany marad?

Egyelőre nem úgy tűnik, hogy az európai autógyártók és autótulajdonosok többsége felkészült volna a nagy váltásra, ami szerint 2035 után az EU-ban kizárólag villanyautókat lehet majd újonnan forgalomba helyezni.