Itthon is bemutatkozott az új Seat Leon

A hazai sajtó előtt is bemutatkozott az új Seat Leon. A belépő motorokon kívül az erőforrásokat automatikus motorleállítás és -indítás rendszerével gyártják.

A sorozat legtakarékosabbja a Leon 1.6 TDI, amelynek a vonatkozó szabvány szerinti átlagos hajtóanyag-fogyasztása 100 kilométerenként 3,8 liter, szén-dioxid-kibocsátása pedig kilométerenként 99 gramm. A legerősebb benzines 1,8 literes és 180 lóerős, a legerősebb dízel kétliteres és 150 lovas, de később érkezik 184 lovas változata is.

A Leon egy dologban még a konszerntárs Golfot is lepipálja: extrafelszerelésként teljes LED-technikájú fényszórókkal rendelhető. A fénykibocsátó diódákat alacsony energiafelvétel és extrém hosszú élettartam jellemzi. Mintegy 5500 Kelvin színhőmérsékletű fényük a nappali világossághoz igen közel álló tónusával kíméli és pihenteti a szemet.

4,24 méteres hosszúságával az új Leon mintegy öt centiméterrel rövidebb elődjénél, tengelytávja mégis közel hat centiméterrel nőtt. Kedvező saját tömege az a Leon egyik legfontosabb erénye, amely kiviteltől függően akár 90 kilogrammal is kevesebb is lehet, mint az előző generáció. Alapkivitelében 1113 kilogramm.

Saet Leon (Fotó: Biró Csongor) Csomagtere 380 literes, 39 literrel múlja felül elődje méretét. A hátsó üléstámla egyszerűen lehajtható, a Reference felszereltségi szinttől kezdődően 60:40 arányban osztva. Ezt követően 1558 milliméter hosszú, csaknem mindvégig síkfelületű raktér alakítható ki, amelynek térfogata már 1210 liter. A Leon ára 86 lóerős 1.2 TSI motorral, Entry felszereltséggel 3,89 millió forint. A 105 lovas változat Reference felszereltséggel 4,34 millióba, Style felszereltséggel 5,63 millió forintba kerül.

Saet Leon (Fotó: Biró Csongor)