Megérkezett az elektromos Toyota RAV4

Hivatalosan is bemutatkozott az elektromos Toyota RAV4 szériaváltozata. Az autóval kapcsolatban visszafogottak a gyártó várakozásai, három év alatt 2600 darabot gyártanak belőle.

A Los Angeles-i, 26. elektromos autós szimpóziumon mutatta be a Toyota az elektromos RAV4 szériaváltozatát. Hasonlóan a tanulmányhoz, a piacra kerülő modell hajtásláncát a Tesla Motors készítette, az amerikai értékesítés nyáron kezdődik. A csúcsfelszereltségi szinthez képest kétszer annyiba kerül az elektromos változat, az 50 ezer dolláros ajánlott árból azonban még lejönnek az államonként változó kedvezmények.

A RAV4 EV villanymotorja 154 lóerős, lítium-ion akkumulátorát középre, a padlólemez alá építették. Kétféle vezetési módot kínál a fronthajtású, módosított, csökkentett légellenállású karosszériával készülő SUV, Sport fokozatban hét másodperc alatt gyorsul 60 mérföldes (96 km/órás tempóra). Normal módban ugyanez 8,6 másodpercig tart, az elérhető végsebesség 160, illetve 137 km/óra.

Egy feltöltéssel 160 kilométert képes megtenni az autó, a töltési idő hat óra 240 voltos konnektorból. Az akkumulátorra nyolc év vagy 160 ezer kilométer garanciát vállal a Toyota, az értékesítéssel kapcsolatban azonban visszafogottak a várakozások. Három év alatt 2600 darab elektromos RAV4-et készít a Toyota.