A Volvo a károsanyag-kibocsátás csökkentésének bajnoka

Európa nyolc legnagyobb autógyártója közül a Volvo csökkentette legnagyobb mértékben flottája átlagos szén-dioxid-kibocsátását.

Az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség arra kereste a választ éves felmérésében, hogy az európai autógyártók közül melyik csökkentette legnagyobb mértékben flottája átlagos szén-dioxid-kibocsátását tavaly. A tanulmány szerint a nyolc legnagyobb európai gyártó 2-4 százalékos átlagos csökkenést ért el, a Volvo azonban minden riválisát felülmúlta.

A Volvo a DRIVe modellekkel lépett előre

Jelentősen, kilenc százalékkal csökkent a svédek kínálatának szén-dioxid-kibocsátása, nagyrészt a takarékos DRIVe modellek bevezetésének köszönhetően. A V50 DRIVe szén-dioxid-kibocsátása például 99 gramm kilométerenként, de a nagyobb V70 DRIVe-é is mindössze 119 gramm.

Nagyon büszkék az eredményre a Volvónál, Peter Mertens, a kutatási és fejlesztési részleg irányítója szerint ráadásul a Volvo még nem is ért a folyamat végére. 2020-ra 95 grammos átlagos szén-dioxid-kibocsátásig szeretne lemenni a Volvo, Mertens szerint a cél teljesíhető, de sok függ a jogi szabályozástól, az energiaforrásoktól és a vásárlói igényektől is.

Az új CO2-lista

Hozzátartozik az igazsághoz, hogy a Volvónak volt miből csökkentenie: 157 grammos átlagos kibocsátási értékénél még mindig csak a Daimler tud rosszabbat Európában. A helyi gyártók átlaga 140 gramm/kilométer volt 2010-ben, a legjobban a Fiat áll 126 gramm/kilométeres értékkel.