365-tel ment a leggyorsabb Skoda

Az Octaviát négyhengeres, 2 literes szériamotor hajtotta, két atmoszféra feletti turbófeltöltéssel.

Octavia VRS Bonneville Special

Egy Skoda Octavia lett a világ leggyorsabb szériaautója, amelyet 2 liternél kisebb belsőégésű motor hajt. Az óránként 365 kilométeres sebességrekordot az Octavia VRS Bonneville Special az amerikai Utah állambeli Bonneville sós sivatagban érte el. A kategória eddigi rekordja 347 km/h volt, és 1998 óta nem sikerült megdönteni.

Néhány nappal azután, hogy a brit Skoda importőr által felépített Octavia azonos útszakaszon tett próbafutam során átlépte az óránként 200 mérföldes (325 km/h-ás) sebességet, a 600 lóerős autó beállította az új világrekordot.

Fékezés az egyik mérés végén

A Octavia VRS Bonneville Special a széria VRS-en alapul. A versenyváltozat megfelel a dél-kaliforniai időmérő szövetség (Southern California Timing Association, SCTA) biztonsági előírásainak, így rendelkezik belső védőkerettel, fékezőernyővel, oltóberendezéssel és az ablakait védőrácsokkal látták el.

Az autó magasságát csupán 8 centiméterrel csökkentették, és segédkereten trónoló speciális versenyhűtőt építettek be. Az Octaviát négyhengeres, 2 literes szériamotor hajtotta. A Garrett turbó töltőnyomása viszont meghaladta a 2 atmoszférát. Az üzemanyag magas oktánszámú víz-metanol keverék volt.

A Bonneville Speed Week találkozón a Skoda kormányánál a brit Richard Meaden foglalt helyet. A rendelkezésére álló 5 kilométeres szakaszon hat alkalommal tudta 200 mérföld fölé gyorsítani a tuningolt Octaviát.

Az SCTA hivatalosan elfogadta az új sebességi rekordot, a Skoda pedig tagja lett a 200 mérföldes gyártók klubjának. Az Octavia tengerentúli megfuttatására az adta az alkalmat, hogy most ünnepli a cseh autógyártó az VRS modell bevezetésének 10 éves jubileumát.