Elévül-e a büntetés?

A kérdés: Több mint fél évvel ezelőtt Budapesten a Kálvin térnél, a balra kanyarodó sávban nem figyeltem a tiltó jelzésre, és megfordultam. Pechemre éppen ott ellenőriztek a rendőrök. Az igazoltatást végző járőr, amikor „tudja-e mit követett el” kérdésére csak mosolyogtam, és hebegtem-habogtam, keménységét és erőfölényét mutogatva, kioktató hangnemben olvasta fejemre bűnömet, a szabálytalan megfordulást. Majd

A kérdés:

Több mint fél évvel ezelőtt Budapesten a Kálvin térnél, a balra kanyarodó sávban nem figyeltem a tiltó jelzésre, és megfordultam. Pechemre éppen ott ellenőriztek a rendőrök. Az igazoltatást végző járőr, amikor „tudja-e mit követett el” kérdésére csak mosolyogtam, és hebegtem-habogtam, keménységét és erőfölényét mutogatva, kioktató hangnemben olvasta fejemre bűnömet, a szabálytalan megfordulást. Majd látva megilletődöttségem, szinte kajánul sorolta a rám váró kínokat: hogy ő most engem feljelent, és mivel cselekményem különösen nagy veszéllyel volt a többi közlekedőre, 40 000–50 000 forintos pénzbírság és bűntetőpontok is várnak rám. Gondolom, azt hitte, az előadásmód és a büntetési tételek hatására megpróbálom majd lefizetni. Én ezt nem tettem meg, ő pedig kelletlenül kitöltötte a feljelentési jegyzőkönyvet.

Nos, bár felkészültem a legrosszabbra, azóta nem történt semmi, se idézés, se feljelentés nem érkezett a címemre. Vajon most már nem is kell számítanom a büntetésre? Mennyi idő után évül el egy ilyen eset? S számít például az a bírság mértékének megállapításában, ha korábban már volt kisebb szabálysértésem?

A válasz:

Az eljárást a területileg illetékes rendőrkapitányságnak fél éven belül le kell folytatnia, és erről értesítést is kell küldenie. Amennyiben ezen időn belül nem küldtek idézést vagy határozatot, elévül az eset. A korábbi feljelentést és bírságolást két évig figyelembe veszik. Vagyis ha a jogerős határozattól számított 24 hónapon belül újból feljelentéssel járó, súlyosabb szabálysértést követ el valaki, a második esetben bizonyosan a szigorúbb büntetési tételre számíthat.