Bemutató: Lancia Delta 200 HP 1.8 DI Turbo Jet ES

A Lancia új motorral és felszereltséggel is megerősítette az olasz piacon a kategória eladásait vezető Deltát.

Bemutató

Az igéző formába új, 200 lóerős motor, 6 fokozatú automata váltó költözött, az új Executive-szereltség az üzletembereknek szól. Nézze meg mozgásban is!

Az új motor 200 lóerős, nyomatéka 320 Nm, és ezzel a szériagyártású motorok között literteljesítményben és nyomatékban mindkét paraméterével (115 LE/l és 185 Nm/l) elég előre ugrott. Az acélblokkra tett könynyűfém hengerfejben a két szíjhajtásos vezértengely görgős himbákon át lükteti a négy szelepet és a közvetlen benzinbefecskendezés nagynyomású (150 baros) egyhengeres szivattyúját, ami hétfuratos porlasztókon permetezi a benzint a hengerekbe, miközben a levegőt turbó szállítja. A motor belső súrlódását 65 százalékkal csökkentették 2000/min fordulaton. Mindkét vezértengely időzítése olajnyomással folyamatosan szabályozott, és az úgynevezett Scavenging-ütemezéssel, vagyis a szelepegybenyitások szélsőséges szabályozásával a szívási veszteségeket is csökkenti. A direkt módon a kipufogóba irányított nagyobb levegőmennyiséggel, illetve a gyújtási időpont folyamatos és precíz szabályozásával nemcsak a nyomaték jelenik meg alacsonyabb (1400/min) fordulaton, de a motor üzeme is tisztább, és a fogyasztás is kedvezőbb.

A teljesen egyedi megjelenés hatalmas utasteret rejt

Az új motor a Lanciában kizárólag hatfokozatú, igen gyors reakcióidejű, a kormányról és a váltókarról kézzel is kapcsolható (Sportronic) bolygóműves automata váltóhoz csatlakozik. A váltó sportállásba is hozható, és ezzel a Reactive-elektronikával kiegészített, első McPherson- és a hátsó csatolt felfüggesztések csillapítottsága (az útviszonyokhoz és a vezetési stílushoz szabva), valamint a váltó algoritmusa változik, akárcsak a kormány erőigénye. Újdonság a Deltán az Executive-szereltségi fokozat (az ismertetett 200 lovas motoron kívül az 1,9-es 190 lovas, és a 2,0 literes, 165 lovas dízellel) bőrkárpitjával, igényesebb belső kiképzésével és a hátsó ülések különleges kialakításával, szériában mérve az elektronikával támogatott Reactive felfüggesztési rendszert.

 Bővebben az Az Autó 2009/7. számában olvashat a cikk témájáról!

Videó

 Bővebben az Az Autó 2009/7. számában olvashat a cikk témájáról!