Bemutató: Fiat Fiorino, Citroën Nemo, Peugeot Bipper

A Fiat és a PSA új kategóriát teremtett: a városi mini-áruszállítókét.

A lámpákat magasra, az ütközésektől jól védett helyre szerelték

A Fiat és a PSA (Peugeot– Citroën) együttműködése új állomáshoz érkezett: bemutatták a Törökországban gyártott, közös fejlesztésű városi áruszállító családot. A kocsik Citroën Nemo, Fiat Fiorino és Peugeot Bipper néven kerülnek forgalomba, szélességük és magasságuk szinte egyforma, hosszuk csupán 3,86 méter.

Hiányzik az ablak a személyautó-kivitel C-oszlopáról – belülről látható, hogy kialakították a helyét, felárért biztosan rendelhető lesz

Szűk helyen könnyű velük manőverezni, s ez fontos is, mert a felmérések szerint megcélzott felhasználóik – kisiparosok, szolgáltatók és futárszolgálatok – elsősorban városban használják majd őket. A raktér is doboz formájú, a 2,5 m3-es, oldalsó tolóajtós térben egy Euro-raklap fér el hosszában. Az utasülés háttámlája előrebillentve asztalként használható, a raktérelválasztót lehajtva pedig hosszú tárgyakat is lehet szállítani. A trió tagjait 1,4 literes benzinmotorral is gyártják, hazánkba azonban csak a PSA hozza ezzel a kocsikat, a Fiatok mind dízelek. A gázolajos az olaszoknál a 75 lóerős, hengerenkénti négyszelepes 1,3-as Multijet, a franciáknál az 1,4 literes 68 lóerős HDi. Az olajcsere mindegyiknél 30 000 km-enként vagy kétévente esedékes. Az ötfokozatú kéziváltók mellett robotizált erőátvitelt is kínálnak. A piaci bevezetés a haszonjármű-kivitelekkel kezdődött, de még az idén bemutatkoznak az ötüléses személyautó-változatok is.

Az utastér kialakításán jól érezhető a Fiat formatervezőinek hatása
 
Praktikus a feláras előrehajtható tasüléstámla. A vezetőnek kartámasz is juthat
 
Mint a nagyok: szinte négyzet alapú raktér, sík oldalfalak és padló, hat rögzítőszem
    

Ács–Doma

Az Autó2 újság 2008/4. számában megjelent cikk rövidített változata