Tesztnapló: Kia Sportage 2.0 CRDI EX 4×4

Képességével, árával és garanciaidejével ismét a kategória fő modelljei közé kerülhet a Kia.

Tesztnapló

Jellegzetes terepjárós kialakítás, körvédelmi elemekkel

A magas padlójú szabadidő-autó enyhe kozmetikai kezeléssel, zsolnai gyártással és hét évre szóló, a SUV-világban példátlan garanciával állt elő.

Karosszéria, utastér Terepjárósan magasra kell fellépni, de legalább a küszöb alacsony. A kemény műanyagot kevés textil és fémes takarás élénkíti. A vezetőülés lapjának első és hátsó emelkedése külön-külön szabályozható. Az ülés kényelmes, oldaltartást ad, lapja és támlája is hosszú. Nagy az oldalsó távolság, messze a plafon. Sok a pakolóhely, megfelelő a pedálkiosztás, a kormány csak magasságában állítható. A műszerfal áttekinthető, kezelése egyszerű. Az oszlopok vastagok ugyan, de kilátni tőlük, nagyok a tükrök, a bal osztott is, a manőverezést tolatóradar segíti. Hátul sík a padló, a széles ülésen hárman kényelmesen elférnek. A támla magas, a lap kicsit rövid. Hatalmas a fej fölötti tér, és pazar a lábhely. Az osztott hátsó támla több szögben is rögzíthető. Egyetlen mozdulattal hajtható a csomagtérrel azonos síkra, miközben alásiklik az üléslap. Így méretes raktér alakul ki, ami még tovább bővíthető: a jobb első ülés támláját is előre lehet dönteni. Önmagában nem nagy a csomagtartó, alacsony, könnyen pakolható, a rögzítést háló, rögzítőszemek, akasztók segítik. Fedele széles, ablaka külön nyitható.

Motor, erőátvitel

Nem kell sokat emelgetni: a raktérrel azonos magasságú a küszöb és a lehajtott támla is

A turbódízel motor alapjáraton és gyorsításkor is hangos. A gyorsítások az 1800-as fordulattól élénkek. Ezres fordulatszámon, hatodikban 48 km/h sebességgel halad az autó. A váltó hosszú útján pontosan és könynyen vezet a hat fokozat között. Az országúti közlekedés és a szabadidős terepjárás egyszerű: a motor normál körülmények között az elülső kerekeket hajtja, szükség esetén az elektronika hátra is küld a nyomatékból. Az osztás gombnyomással állandósítható, a reteszelt állapot 40 km/h sebesség fölött szünetel.

Vezetés, menettulajdonságok A terepen hasznos a 19 cm-es hasmagasság, de a magas súlypont és az enyhén lágy rugózás közúti irányváltáskor meglengeti a magas, szélérzékeny karosszériát. A kormány háromfordulatos, erőteljesen kell forgatni. A rugózás enyhén lágy, az úthibák tompítva, de határozottan észrevétetik

Kopogós műanyag a műszerfal héja. A kormány mélysége nem állítható

magukat. Vad terepre nem ajánlott a szabadidő-autó.

Felszereltség A középső, EX-szint fontosabb eleme a hat légzsák, az ESP, az elektromos fűtőszál az első szélvédőben, a sebességfüggő szervokormány, a távnyitós központi zár, az elektromos ablakemelés és tükörmozgatás, az automata légkondicionáló, a CD-rádió, a bőrkormány, a fűthető elülső ülések, a fedélzeti számítógép, a tempomat, az automatikus, reteszelhető összkerékhajtás, a könynyűfém keréktárcsa és a színre fújt oldalburkolat.

Földvári András

Az Autó2 újság 2008/3. számában megjelent cikk rövidített változata

Előnyei-hátrányai

ElőnyeiHátrányai
Hosszú garancia
Variálható, tágas tér
Kényelmes ülések
Alacsony peremek
Gazdag felszereltség
Menetteljesítmény
Ár
Motorzaj
Úthiba-érzékenység
Kis csomagtér

Az Autó2 újság 2008/3. számában megjelent cikk rövidített változata

Műszaki adatok

Soros négyhengeres, hengerenkénti négyszelepes, közös nyomócsöves turbódízel motor, elöl keresztben beépítve. Hengerűrtartalom: 1991 cm3. Furat: 83, löket: 92 mm. Teljesítmény: 140 LE/103 kW (4000/min). Nyomaték: 310 Nm (2000/min). Hatfokozatú kéziváltó, automata összkerékhajtás. Elöl segédvázas McPherson-, hátul kettős lengőkaros felfüggesztés, csavarrugók. Elöl-hátul tárcsafékek, elöl belső hűtéssel, ABS. Gumiméret: 215/65 R16. Csomagtér: 332/1411 l. Üzemanyagtartály: 58 l. Hosszúság x szélesség x magasság: 4350x1800x1695 mm. Tengelytáv: 2630 mm. Gyorsulás (0–100 km/h): 12 s. Végsebesség: 177 km/h. Fogyasztás (város/városon kívül/vegyes): 8,9/6,2/7,1 l/100 km. Tesztátlag: 8,8 l/100 km. Garancia: 7 év vagy 150 000 km általános, 10 év átrozsdásodás elleni. Védőszárny-szolgáltatás: a garancia teljes idejére. Olajcsere-periódus: 20 000 km.

Ára: 6 677 000 Ft

Az Autó2 újság 2008/3. számában megjelent cikk rövidített változata