Átjáró

A Touareg a Volkswagen tudásának gyűjteményes kiadása.

A dizájn – a gazdagon krómozott orral – az Arteon vonalát viszi, a padló az Audi, a Bentley és a Porsche nagy SUV-jaival közös MLB, ahol a középső L a hosszmotorra utal. Az új Touareg nagyobb, mint volt: hossza (4878 mm) 77, szélessége (1984 mm) 44, tengelytávja (2904 mm) pedig 11 mm-rel több, csak a magasság (kiviteltől függően 1702-1717 mm) csökkent 7-tel. Az elődhöz képest a tömegcsökkenés átlagosan 106 kg, ez főleg a 48%-ban alumíniumból, 52%-ban nagy szakítószilárdságú, mikroötvözött acélokból összeállított karosszéria érdeme. Az utastér minden irányban tágasabb, a hátsó üléssor 16 centin, síneken tologatható, a csomagtartó alapból is 810 l-es (az elődé 697 l volt). A Touaregben debütál a hőkamerás Nightvision éjjellátó, van továbbá városban 60 km/h-ig szinte önvezető tempomat (lassít, gyorsít, fékez, kormányoz), teljesen automata parkolás, tréler-asszisztens és első-hátsó keresztirányú (vészfékezős) forgalomfigyelő is.

Az Innovision csomag része a vezető előtti 12,0 colos vetített TFT panel, és a középkonzol Full HD (1920×720 pixel) felbontású, 15,0 colos (!) érintőképernyője. A beállítások (műszerek grafikái, hangulatvilágítás, üléspozíciók, komfortprogramok, navigációs adatok, stb.) egyéni profilokhoz rendelhetők, sok funkció hanggal is vezérelhető. Az állandó online kapcsolattal a vezető mindig a legfrissebb információkhoz juthat. A műszaki tartalom is komoly, itt újdonság az összkerék-kormányzás és a kanyarban a karosszériabillenéseket csökkentő, elektromechanikus működésű aktív stabilizátor. A felfüggesztés minden keréknél független (elöl kettős keresztlengőkaros, hátul multilink), a rugózás alapból acél, de pluszpénzért szintszabályozós adaptív légrugózás is van – ennél a hasmagasság eleve bő két centivel nagyobb, de akár héttel is megemelhető, rakodásnál pedig leengedhető az autó hátulja. Az európai motorválaszték a dízelekre épül, a 367 LE rendszerteljesítményű, konnektorból is tölthető hibrid egyelőre a kínai piac privilégiuma. A jól ismert közös csöves, közvetlen befecskendezéses 3.0 V6 TDI belépőverziója 231 LE-s (500 Nm), de van feljebb: ugyanez a motor 286 LE-s (600 Nm) kiadásban (egyelőre csak ennek a részletes műszaki adatai publikusak), illetve a piacfüggően választható 4.0 V8 TDI, 421 LE-vel (900 Nm) is. Benzinesből csak a 3.0 V6 TSI (340 LE) lesz elérhető. Minden motorhoz alap a nyolcfokozatú, bolygóműves automataváltó és a lamellás kuplungos 4Motion összkerékhajtás, utóbbihoz felárért zárható központi differenciálművet is ad majd a VW. A menetszabályozóval öt közúti és három terep üzemmód választható.

A komfortszint háromlépcsős (Atmosphere, Elegance, R-Line), az alapfelszereltség gazdag: a LED fényszóró, a komfortbejutás, a kétzónás automata légkondi, az okoskormány, az elektromosan állítható és fűthető első ülés, a bőrkárpit, a navigáció (9,2 colos, érintőképernyővel), az eső- és fényszenzor, az első-hátsó parkolóradar, az adaptív tempomat, a sávtartó és a 18 colos alufelnikészlet is benne van. Az új Volkswagen Touareg már megérkezett hozzánk is.

KZ