Akár több mint két millióan követelhetnek pénzt a Volkswagentől

A világ legnagyobb szándékos környezetszennyezésének, már majdnem biztos, hogy Németországban súlyos következményei lehetnek.

A Reuters jelentése szerint, a német igazságügy miniszter, Katarina Barley úgy tartja, hogy 2 millió német dízelautó tulajdonosára lehet számítani, akik majd csoportos pereskedéssel keresik igazukat a Volkswagennel szemben.

A német kormány (2018. 05. 09-én) elfogadott egy törvénytervezetet, hogy szabad utat nyissanak a csoportos pereskedésnek a Volkswagen ellen. A törvény leegyszerűsíti azt az eljárást, amivel csoportosan lehet jogi lépéseket tenni a Volkswagen ellen. Az új törvényre azért van szükség, mert a törvény eddig csak bizonyos esetekben engedélyezte a csoportos jogi eljárást. Mint ismeretes a Volkswagen csoport, az Amerikai Egyesült Államokban indított eljárás során, még 2015-ben elismerte, hogy illegális szoftvert épített autóiba, hogy meghamisítsa vele a dízel autók kipufogó gázainak vizsgálatát, ezzel szándékosan adtak engedélyt az autóknak arra, hogy normál használatban szennyezzenek. Ezek az autók egyenként, a kipufogógázok emberi egészségre legveszélyesebb nitrózus gázaiból, akár negyvenszeresét engedhetik a levegőbe, a szabvány szerint az említett autókra megkövetelt értékeknek.

„Két milliónyira becsülhető azoknak a dízel tulajdonosoknak a száma, akik élvezhetik ennek a jogi aktusnak az előnyeit” – mondta a német igazságügyi miniszter.

A hibás autók vásárlóinak csak 2018. végéig van lehetőségük az eljárásban részt venni, és a törvény várhatóan november 1-én lép életbe.

A német környezetvédelmi hatóság feje, Svenja Schulze, aki a szoftvercserés javítás hatásosságát eddig sem ismerte el, értékes lehetőségnek látja a változtatást. A Volkswagen ezzel szemben a tervezet ellenére is igazságtalannak látja a kártérítési követeléseket és azt várja, hogy ezek nagy többségét el fogják utasítani.

Klaus Müller a fogyasztóvédelmi testület vezetője viszont bővítette a kört, mondván, a Volkswagen botrány csak a jéghegy csúcsa, az új törvénytervezet sok más területen is szélesíti a fogyasztók jogi lehetőségét.

Magyarországon a szennyező autókból mintegy 40 000 autó került forgalomba, ha a használtan behozott autókat nem vesszük figyelembe. Ha ezeket az autókat átlagosan négy méteresnek vesszük, az egymás mögött felsorakoztatott autók Budapesttől Mosonmagyaróvárig érnének.

Mint annyi országban Magyarországon is szerveződik egy pertársaság, részletek a keretes anyagunkban.

Audi, Seat, Skoda, VW tulajdonosok figyelmébe!

Legyen pertársaság!

Az Autó szerkesztősége segíteni kívánja a levegőszennyezés csökkentésére és a pórul járt, hibás szállítást elszenvedett vagy egyébként érdekelt autósok megsegítésére szerveződő pertársaságot. A társaság elindítása érdekében szeretnénk az érdeklődést megszondázni.

A szervezők az eljárást 500 károsult jelentkezésével, 3000 forintos regisztrációs díjjal (amit pernyertesség esetén visszafizetnének) elindítanák. A társaság a fent leírt német modellt követné, az eljárás költségeit a kártérítésből befolyt teljes összeg meghatározott része fedezné.

Felhívásunk egyelőre kizárólag a hajlandóság felmérését szolgálja, és már csak a levegő tisztaságának védelme miatt is szeretnének, ha ezt a felhívást olvasóink is terjesztenék.

Kérjük, e-mailben ([email protected]) lépjenek kapcsolatba a szerkesztőséggel. Adataikat bizalmasan kezeljük, s amennyiben létrejön a pertársaság, a jelképes, 3000 forintos regisztrációs díjat – a kiküldött, megfelelő értesítésnek megfelelően – akkor kell befizetni. A további részletekről beszámolunk majd.