Endoszkóp kamera Android okostelefonhoz

Filléres ár, félrevezető hirdetés, de az eszköz működik és nem is haszontalan.

Ha szűk résbe beesik egy csavar és nem látjuk, esetleg szeretnénk belenézni egy üregbe a karosszérián, hogy kiderüljön, van-e ott rozsda, repedés vagy szennyeződés, jó szolgálatot tehet az endoszkóp kamera. A komolyabb, vízálló szettek ára 15-20 ezer forintnál kezdődik, a színes kijelzős, profi cuccokért pedig több százezret is elkérnek.

Kíváncsiak voltunk, hogyan muzsikál egy olcsóbb eszköz, ezért egy kínai webshopból rendeltünk Android okostelefonnal működtethető kamerát. Mindössze 1500 forintért (+ 600 Ft szállítási díj) találtunk a hirdetés szerint LED világításos, a vezetéknél 1 m hosszú, a kameraháznál 5,5 mm átmérőjű, HD képminőségű (1280×720 pixeles felbontású) terméket, ajándék kiegészítőkkel – hittük is, meg nem is. A három hét múlva megkapott nejlontasakban ugyan minden megjött, ám egymást érték a félrevezetések. A vezeték (a C típusú csatlakozótól a kamera lencséjéig) 208 cm hosszú, ez mondjuk nem hátrány, de a kameraház 5,5 helyet 7,3 mm átmérőjű, tehát az ígértnél csak nagyobb résen fér be. Kaptunk PC-hez való USB csatlakozót is, az ajándékoknak pedig kifejezetten örültünk: egy-egy, a vízálló (IP67) kamera végére szerelhető kampóról, mágnesről és tükörről van szó. Utóbbi fóliás és torzít, semmit nem ér, de a kampó és a mágnes igazi áldás, ha valamilyen „fekete lyukba esett” holmit szeretnénk kipecázni.

Az üzembe helyezés rutinmunka, a Google Play áruházból kell app-ot letölteni a telefonra (van QR-kód is a mellékelt használati utasításban), majd ezt kell elindítani, ha csatlakoztattuk a kamerát és már látható is az élő kép. A kezelőfelület nagyon egyszerű, válthatunk fénykép és videó üzemmód között, forgathatjuk, tükrözhetjük a kameraképet. De a HD képminőséggel – ahogy azt előre sejtettük – átvertek! A 640×480 pixeles felbontás a csúcs és innentől lefelé (!) van még négy méret, s dönthetünk arról is, hogy eredetiben, netán a telefon teljes „széles vásznú” kijelzőjén lássuk-e a képet. A fotózást (JPG), a videózást (MP4) a telefon felületén és a vezetékre tett kis kezelőegységgel egyaránt végezhetjük, utóbbin potmétert is találunk, amivel a kamera körüli 6 db LED fényerejét szabályozhatjuk. Ez sem tökéletes, mert tekeréskor sokáig nem történik szinte semmi, majd a végállásánál hirtelen jön a maximális fényerő. Téves adatok ide, alacsony felbontás oda, ha szükséges, abszolút használható ez a valóban filléres kamera, amely „papíron” 70 fok szélességben lát. A LED csak közelről ad hatékony megvilágítást, de akkor valóban segít. A kép nem tű éles, ám adott helyeken jól láthatóan megmutatja a repedéseket, töréseket, szolid támpontként akár motordiagnosztikához is használhatjuk. A mentett fotók, videók az applikációban érhetők el, netkapcsolat nélkül is hozzáférhetők, így mindig kéznél vannak és egyszerűen letölthetők, vagy online megoszthatók.

KZ