II. Lotus–Retro Mobil Concours d’Elegance

A hévízi Rogner Hotellel karöltve a Retro Mobil szerkesztősége idén is társasági eseményt kínál az idős autóknak és kedvelőiknek.

II. Lotus–Retro Mobil Concours d’Elegance

A 2006-os Lotus–Retro Concours Elegance fődíjának nyertese egy Nürburg volt

A tavaly több mint fél évszázados hagyományt felélesztő rendezvényre minden 1977 előtti, vagyis veterán korú autó és tulajdonosa hivatalos. A május második hétvégéjén (12-én és 13-án) megrendezendő autóstárlat azonban mindenki számára nyitott és látogatható, sőt több helyen látható is lesz.

A Lotus Rogner Hotel

A versenyzés klasszikus formáját mellőző, díjakat mégis osztó összejövetelen az autók megjelenését, eredetiségét, lemezeik fényezését és állapotát, krómdíszítéseik ragyogását, felszereléseiket és belterüket zsűri pontozza majd, ennek alapján kategóriánként három-három különleges, igazi automobíliagyűjteménybe való serleg talál gazdára. Az 1920-ig, 1940-ig, 1955-ig, 1965-ig, illetve 1977-ig gyártottak, vala-mint a fakerekesek kategóriagyőztesein túl kitüntetés vár a rendezvényre látogató legszebb eredeti állapotú, legszebb sárvédőt viselő, legszebb hűtőrácsú, legszebb enteriőrrel bíró és legszebb nyitott idős négykerekűre. Az előbbieken túl gyártási országok szerinti díjakat is osztunk: elismeréssel adózunk a szocialista országbeli, az amerikai, a német, a francia, az olasz, az angol és az ázsiai nevezettek legszebbikének.

A résztvevők a Hévíz–Keszthely–Hévíz túrán

A megjelenés persze nem minden, ha nem is versenyben, de elegáns felvonuláson, mozgásban is bizonyítaniuk kell a részt vevő idős masináknak. Az első napon ugyanis rendőri felvezetéssel, biztosított kereszteződéseken keresztül ,,körsétán” mutatják meg magukat a nevezettek a Hévíz–Keszthely–Hévíz útvonalon. Az ezrek előtt elhaladó tárlat hosszabban is mustrálható, hiszen a rendezvény második napján a Rogner Hotel ősparkjában kiállítás várja az érdeklődőket. Az autók megcsodálásán túl a vendégek a tulajokkal is szóba elegyedhetnek, akiktől rendszerint féltett kincseik restaurálási történetét hallhatják és fortélyait ismerhetik meg. A nézőkre is komoly feladat vár: minden látogató szavazólapot kap, és voksolhat a számára legvonzóbb autóra, vagyis a ,,Best of show”-díjra.

Noha az esemény elsősorban a kellemes hangulatú időtöltésről s az öreg autók csodálatáról szól, a szépség versenyének zárultát jelentő díjkiosztó ünnepségen részt vevők végigizgulhatják, hogy mely oldtimerek részesülnek a csaknem 30 kitüntetésből.

KaMat (Fotók: archív, Csikós Gábor, Katona Mátyás)

Szépségek és nézők
 
A szépségversenyen a jelenkor luxusautóit is kiállították…
 
…, a „kivonuláson” is részt vettek a modern autók
    

  
Valker Emil iparművész automobiliái a szépségverseny fődíja, …
 
…kategóriadíja és …
 
…. hűtőemblémája
    

Az Retro Mobil újság 2007/2. számában megjelent cikk rövidített változata

Nevezés

Az oldtimerrajongók rendezvényére bármely, legalább 30 éves korú jármű nevezhető, a muzeális minősítés nem feltétel. Az ötcsillagos hévízi Rogner termálszálloda autónként két fő részére szombat-vasárnapi szállást és étkezést, ingyenes wellness-szolgáltatásokat, illetve a fogadással egybekötött vacsorán való részvétel lehetőségét biztosítja.

A jelentkezéshez az alábbi űrlap kitöltését és szerkesztőségünkbe juttatását (1077 Budapest, Rottenbiller u. 31., fax: 1/322-0422, e-mail: [email protected]), valamint a nevezett autó legalább 2 megapixeles fényképét kérjük a fenti e-mail-címre. Amennyiben a szakmai zsűri a nevezést elfogadja, a 40 000 forintos nevezési díj bekérése és a szobafoglalás pontosítása céljából a Rogner Hotel felveszi a kapcsolatot a jelentkezővel.

Nevezési lap letöltése Microsoft Word formátumban

Az Retro Mobil újság 2007/2. számában megjelent cikk rövidített változata