Pancserteszt: Téli szélvédőmosók tesztje

Vajon meddig bírják a hideget az ablakmosó folyadékok? Hat terméket mélyhűtöttünk.

Autónk téli felkészítésének egyik legfontosabb része, hogy a különféle folyadékokról gondoskodjunk. A hűtőfolyadék elhanyagolása motorhalálhoz is vezethet (ha megfagy a blokkban a víz, ami nem tud tágulni, akkor bizony a fém elrepedhet), de azt se hagyjuk, hogy az ablakmosó jéggé fagyjon, mert az a spriccni szivattyújának motorját teheti tönkre. De ez csak az egyik oldal. Ha befagyott az ablakmosó, akkor esélyünk sincs arra, hogy lemossuk a menet közben az ablakra rakodott trutyit. Persze lehet, hogy a spriccniből még kijut a szer, de a hűvös szél által tovább „jegelt” szélvédőre aztán szépen odafagy, megakadályozva ezzel azt, hogy a sofőr lássa az utat és a többi közlekedőt. Mostani pancsertesztünket éppen abból a célból készítettük el, hogy olvasóinknak segítsünk, vajon melyik téli ablakmosó lehet a legjobb fagytűrés szempontból.

Vettünk hat szert: négyet benzinkutakon (egyet-egyet a LUK, a Mol, az OMV és a Shell állomásain) kettőt bevásárlóközpontban, utóbbiak közül csak egyik volt „saját márkás (Tesco), a másik egy profi autós kegyszereket gyártó cég, a Turtle Wax terméke. Mindenütt a legkisebb kiszerelést választottuk, öt esetben két liter volt, a Turtle-ből csak 4 literes flakont találtunk a boltban (igaz, ehhez még egy kis csövet is mellékeltek, hogy könnyebb legyen beönteni a folyadékot a tartályba. Az árakat tekintve a Tescós volt a legolcsóbb, 1 liter szert 349 Ft-ért adtak, de a Turtle 449 Ft/liter ára sem rossz. A legborosabb díjú anyag a Mol-é, 745 Ft egy liternyi ablakmosó ára, s csak kicsivel olcsóbb (724 Ft) a Shell terméke. Hozzátesszük: a benzinkutak áraiban van szórás, azaz lehet, hogy más kutaknál mást mutatott volna az árcédula (a Shell és a Mol termékét Budaörsön vettük, a Luk-ét és az OMV-ét Üllőn).

A tesztet nem bonyolítottuk túl. A folyadékokból kimértünk durván 15 ml-t és mindegyiket ugyanolyan poharakba öntöttük. Majd azonos időben betettük őket egy fagyasztószekrény fiókjába, ahol (hőmérőnk szerint) -21 fok uralkodik. A piacon elérhető ablakmosók flakonjára általában -15 és -25 fok közötti hőmérsékletet írnak a gyártók, de van extrém hidegre, -40 fokra tervezett anyag is. Az általunk megvett folyadékok közül háromnál -20 fok szerepelt a dobozon (Mol, Shell, Turtle), a Tescós -19, a LUK-os -21, míg az OMV-s -22 fokig ígérte, hogy nem fagy meg.

Érdekesen alakult a próba. Először fél óra elteltével kukkantottunk be a ládába, akkor még semmi eltérést nem tapasztaltunk a halmazállapotokban. Majd 40 perccel később megint benéztünk, de semmi változást nem regisztrálhattunk. Két óránál viszont már volt mit jegyzetelni. A OMV, a LUK és a Tesco ablakmosóiban finom jéghártyák jelentek meg, közülük a LUK-éban volt a legenyhébb az elváltozás. A Molé ekkorra már úgy nézett ki, mint a búcsúban a jégkása, de ha megdöntöttük volna a poharat, kifolyt volna. A Turtle is kásássá vált, de olyannyira, hogy az oldalra fordított pohár aljából már nem mozdult el. Egyedül a Shell maradt ugyanolyan, mint amikor betettük a fagyasztóba. Három órát követően ismét benéztünk, a helyzet lényegében változatlan volt, de a LUK, az OMV és a Tesco jéglemezkéiből több lett, igaz, még messze voltak a kásás állapottól. Négy óránál is vetettünk egy pillantást a poharakra, a helyzet nem változott az előző mustrához képest. Utoljára pedig 6 órával a berakást követően vizsgáltuk meg a szereket, s volt némi meglepetés: a LUK szere továbbra is folyékony maradt, bár a jéglemezkék elég sűrűek voltak a folyadékban. A Shell finom, de még könnyen „lögybölhető” kásává változott, a többi négy pedig a poharak oldalra fordításakor sem mozdult meg: sűrű kásává alakultak át.

Az extrém terhelést csak ketten bírták igazán rosszul, a Mol és a Turtle ablakmosója, mivel mindkettő már a kezdetektől kásássá alakult a nagy hidegben. Persze mondhatja bárki, hogy mit akarunk a -20 fokig jóváhagyott szerekkel -21 fokban, de ellenpéldának ott a Shell, amelyik szintén -20 fokos fagytűrést ígért, aztán végig remekül bírta, és csak a végén tudta beelőzni a LUK -21 fokig hitelesített ablakmosója.

A konklúzió, hogy szerencsére egyik sem fagyott tömbbé, tehát összességében nem vagyunk csalódottak a teszt után. A két legjobbnál (Luk Top és Shell) pedig biztosak lehetünk benne, hogy nem okoznak kellemetlen meglepetést az autóban és ablaktörléskor sem fagynak majd oda a szélvédőre.

KaMi