Nagyvonalú

Családoknak való a francia egyterű, ráadásul fillérekért hozzá lehet jutni.

Divatot teremtettek a kilencvenes évek végén az egyterűek, amelyek a kétezres évekre egyre népszerűbbek lettek. A Renault a második szériás Scenickel utat mutatott praktikusságban és ötletességben, kár, hogy híre és minősége nem a legjobb. De vajon meg lehet venni belőle egy tíz esztendős, több mint 170 ezret futott, benzines példányt?

renault_scenic_r8-jpg

Karosszéria

Szélesre tárhatók a jókora ajtók, könnyű a beszállás a magas üléspozíciójú kabinba. A vezető környezetében minden kézre áll, még az aprócska, kinövésszerű kormánykapcsolók is, amelyek hajlamosak tönkremenni (az irányjelzők kanyarodáskor átlendülhetnek az ellentétes irányba, téves jelzést adva így a többi autósnak). Gusztusos a kárpitozás, ma sem hat idejétmúltnak a puha felső peremű, kétszínű pultba tett digitális kijelző. A volán karimája fényes, alul egy-két ponton a felső réteg már elfogyott, a váltógomb kellemetlenül ragacsos, több helyen is levált a festett műanyagokról a felső lakkréteg. Jókora ajtózsebek és rengeteg kisebb-nagyobb, jól használható tároló segíti az úti holmik elhelyezését, e tekintetben nemigen akad párja a franciának. A második sor három különálló ülése sínen tologatható, kivehető, támlájuk is több pozícióban rögzíthető, ez sem általános ebben a szegmensben (ma már nem is jellemző). Menet közben semmi sem zörög. Alapból 430 literes csomagtere síkokkal határolt, egyszerűen bővíthető, jól pakolható, a kinyitott raktérfedél ajtaja alá 180-185 cm-es pakoló még be tud állni. Az ajtók úgy csapódnak, mint az ólajtó.

renault_scenic_r7-jpg

Motor, erőátvitel   

Az 1,6 l-es 113 lovas négyhengeres csendes, alapjáraton szinte teljesen néma, rezgéseket sem közvetít a volánra. Már 1500/perctől jó dinamikával mozgatja az autót, gázreakciója élénk, elindulási hajlama is rendben van, kellő erőtartalékokkal bír, és magasabb fordulat-számtartományokban sem lesz hangos. Ötfokozatú váltója meglepően precíz, a kulissza is pontos, a kart könnyű tologatni, áttételezése is rendben van: 3000/perc fordulatnál ötödikben 120 km/óra körül jár a mutató. Vegyes üzemben 7,5–8,5 l/100 km közötti értékekre számíthatunk, vezetési stílustól függően.

renault_scenic_r5-jpg

Vezetés, menettulajdonságok

Elöl McPherson-, hátul csatolt lengőkaros futóműve remekül rugózik, jól szűri az úthibákat, igaz, a felfüggesztések felől erős hanghatások jönnek, ha átfutunk egy úthibán. Ívmenete közel semleges, viszont a kasztni erősen megdől, ha forszírozzuk a tempót. A 3,1 fordulatos volán elég élettelen, ám középállásban határozott, a rásegítés mértéke megfelelő. Egyenesfutása rendben van. Négytárcsás fékrendszere szépen lassít, a fék és a gáz kissé közel került egymáshoz. A futómű irányából nem jön kopottságra utaló hang, zörej, a motor sem eszi az olajat.

renault-scenic-2004-34341sm