Tesztnapló: Subaru Outback 2.5i Comfort EyeSight Lineartronic

A friss Subaru Outback remek utazóautó és terepen sem ügyetlen.

Kezdetben még a Legacy kombi emelt hasmagasságú, terepes kiegészítőkkel felruházott variánsaként futott az Outback, ma már önálló típus. Több mint 20 éve, 1994-ben mutatták be az elsőt, s számos márka talán éppen e modell hatására rukkolt ki a terepes kombikkal. A sokoldalú benzines csúcsmodellt próbáltuk ki.

sub1

Karosszéria, utastér

Könnyű beszállni előre és hátra is, kényelmesen magas az üléspozíció, nem nehéz megtalálni az ideális vezetési helyzetet. Az első ülések kényelmesek, jó oldaltartással, elég hosszú lappal, a lábaknak is marad elég hely. Az összeszerelési és kiviteli minőséggel nincs gond, sok puha műanyag és jó minőségű textilkárpit veszi körül az utasokat. Ajtajai finoman záródnak. Műszerfala jól olvasható, a volán gombokkal kissé túlzsúfolt. Hátul parádésan tágas a tér minden irányban, a középső padlómerevítés sem magas, öblösek az ajtózsebek, rakhelyből, palacktartóból van bőséggel. A raktér jókora (559 l), szép a kárpitozása, de a csomagtér elektromosan nyíló (a nyílási szög több lépcsőben állítható) ajtaja lassan emelkedik és záródik.

sub2

Motor, erőátvitel

A 2,5 literes boxer alig hallhatóan dolgozik, rezgést sem közvetít a kezelőszervekre. Jó az elindulási hajlam, 1500/perc fordulattól lendületbe hozza az 1,5 tonnás kombit, 235 Nm-es csúcsnyomatéka elég ahhoz, hogy lendületesen autózzunk. Induláskor és gázadáskor szereti 2500-ig pörgetni a motort, majd, ha lelépünk a gázról, visszaejti a fordulatot ezerig, ezt meg kell szokni. A hét virtuális fokozatot is kínáló CVT automata váltó elég gyors és leheletfinom, néha éreztünk a munkájában bizonytalanságot. Nem forgatja túl sokat a motort, 100 km/h-nál 1700/perc a fordulat hetedikben. Igaz, ha érdemi motorfékre vágyunk, a kormány mögötti fülekkel érdemes magunknak beavatkozni. Kapcsolható sport-mód, ekkor a CVT és a motor is frissebben reagál. Vegyes üzemben 9,8 l/100 km fogyasztás jött ki, ez teljesen elfogadható.

sub3

Vezetés, menettulajdonságok

Elöl McPherson-, hátul oldalanként több lengőkaros futóműve a szimmetrikus összkerékhajtással magabiztosan viszi a kasztnit, nagy tempónál vett kanyarban erős az orrtolás. A felfüggesztések szigeteltsége jó, igaz, kátyújáráskor kis rezonancia érkezik a kerekek felől. Autópálya-tempónál a tető felől hallatszik szélzaj. Rugózása kényelmes, az úthibakezelés nem rossz. A 2,75 fordulatos elektromos rásegítésű volánnal remekül terelgethető az óriás, közvetlen, visszajelzései jók. Fékje erős, egyenesfutása tökéletes, a szélzaj visszafogott. Kapcsolható az X-Mode, amikor felkészül az autó a terepezéshez, s bekapcsol a lejtmenetvezérlő. A hajtáslánchoz egyébként nem kell (és nem is lehet) hozzányúlni, mindent maga intéz, könnyű terepen ügyesen megy, a 200 mm-es hasmagasság dicséretes.

Felszereltség

A Comfort napfénytetőt, elektromosan nyíló csomagtérajtót, kulcs nélküli nyitást/indítást, sötétített hátsó ablakokat és navit kap a minden jóval ellátott Active-en felül. Nagyon ügyes a két, háromdimenziós sztereo kamerával együtt dolgozó EyeSight vezetéstámogató rendszer (többek között adaptív tempomattal, ütközésmegelőzővel, ütközésmegelőző gázvezérléssel és kormányrásegítéssel, elindulásra figyelmeztető rendszerrel).

Összegzés

Csendes, tágas, jól mozog az új Outback, de fogyasztása a motormérethez illően nem kicsi. Ára értékarányos.

KaMi