Ötcsillagos az Audi hibridje

Legjobb, ötcsillagos minősítéssel illette az Euro NCAP szervezet az új Audi A3 Sportback e-tron modellt ütközésbiztonsági szempontból.

A plug-in hibrid kategóriájában a legjobb értékeket érte el a felnőtt és gyermek utasok védelme terén a frontális, az oldal- és a ráfutásos ütközéseket szimuláló teszteken egyaránt, valamint a vezetési segédek megmérettetésén sem kellett szégyenkeznie.

Audi A3 e-tron

A négykarikás plug-in hibrid 82 százalékot kapott felnőtt és 78 százalékot gyermek utasvédelemre, 66 százalékosan, vagyis átlagnak megfelelően vigyáz a gyalogosokra. A vezetési segédleteket 68 százalékosra értékelte az Euro NCAP, de mindez bőven elég volt a kocsi ötcsillagos minősítéséhez.

Az A3 Sportback e-tron akár 50 kilométert is megtehet tisztán elektromos hajtással, amit belső égésű motorja további mintegy 890 kilométeres hatótávja egészít ki. Az ötajtós alsó-középkategóriájú modell 1.4 TFSI erőforrásával és elektromos motorjával 150 kW (204 LE) rendszerteljesítményt nyújt. Hajtásrendszerében egy 110 kW (150 LE) teljesítményű benzines és egy 75 kilowattos elektromos motor dolgozik együtt az új fejlesztésű, hatfokozatú S tronic sebességváltóval, amely az elektromos gépbe építve működik. A maximális forgatónyomaték 350 newtonméter, ebből a villanymotor 330 newtonméteres nyomatéka már induláskor a rendelkezésünkre áll. 8,8 kWh kapacitású lítiumion akkumulátorát a hátsó ülések alá rejtették.