Egy év alatt egymillió Skoda

Történelme során első alkalommal gyártott egy naptári év folyamán több mint egymillió járművet a Škoda.

A vállalat Mladá Boleslavi-i fő gyárában december 10-én gördült le a szerelősorról a jubileumi modell, egy holdfehér színű Škoda Fabia, 1.2 TSI 81 kW (110 LE) kivitelben. Az egy év alatt legyártott egymillió autó egy újabb mérföldkő a cseh gyártónál, először lépték át ezt a határt egy éva alatt.

141210_1_million_skoda_cars_produced_in_2014_-_002

A növekedés megvalósításának fontos oszlopát jelentette az elmúlt években, hogy a márka új, Európán kívüli piacokra is belépett. A kilencvenes évek elején a cseh márka még kifejezetten a hazai, valamint a közép- és kelet-európai országok piacára fókuszált. Ma a Škoda termékeit világszerte több mint száz országban forgalmazza. A legerősebb önálló piac 2010 óta Kína, 2014 első 11 hónapjában például a márka értékesítéseinek körülbelül negyedét adta a kínai piac.

Nemzetközi növekedési stratégiájának keretében a hazai termelés mellett fokozottan épít a fontos nemzetközi fejlődő piacok helyi kapacitására is. Kínában a csehek a Shanghai Volkswagen (SVW) gyártóval együttműködésben az Anting, Jicseng és Ningpo telephelyeken termelnek. Máig az SVW üzemeiben már több mint 1,3 millió Škoda jármű készült a Középső Birodalom piacára. Az elmúlt évben a márka megduplázta kínai palettájának méretét, így már hat modell készül helyben. Oroszországban a Nyizsnyij Novgorod-i és kalugai gyárakban készülnek a Škoda modelljei, Indiában pedig a púnai és aurangábádi üzemekben gördülnek le a gyártósorról autói. Ezenkívül járműveit Szlovákiában, Kazahsztánban és Ukrajnában is gyártják.