Mercedes-Benz S-osztály bemutató

Biztonsági és kényelmi rendszereinek továbbfejlesztésével, és ezek bonyolult összehangolásával is újat mutat a stuttgarti nagylimuzin, az S-osztály.

S-osztály

Az új S-osztály mindkét hosszváltozatában jó 40 mm-t nyúlt, tengelytávjai a régiek (3035 és 3165 mm), a nyomtávok elől-hátul kiszélesedtek. Nem véletlen, hogy a menetpróbás flotta kizárólag 3,0 l-es, dízelmotoros, hosszú tengelytávú autókból állt: fejlesztési szempontból a hosszított (5246 mm) az alapmodell, ebből alakították ki a 130 mm-rel rövidebb normál karosszériát. Ráadásul világszerte ez a konfiguráció ígérkezik a kelendőbbnek. Nem csak az alumínium karosszériaelemek alatt lapul csúcstechnika, 0,24-es alaktényezőjével maga a forma is toronymagasan rekorder a luxusautók között. A könnyűszerkezetes, aluöntvényeket, lemezeket és extrudált szelvényeket is kombináló építésmód miatt, az előző generációhoz képest 50 százalékkal javult a torziós merevség, számottevő tömeggyarapodás nélkül. Mindemellett az új S nagyobb, tágasabb, az első sorban több a fej- (+12 mm) és a válltér (+14 mm), az utastér szélessége 10 mm-rel gyarapodott, míg hátul a térdhely (+14 mm) és szintén a vállbőség (+9 mm) javult.

S-osztály

Nagyszilárdságú acélokat csak az utascellához használtnak, összességében ez az ütközési és menetbiztonsági szempontból megszerkesztett struktúra ideális alap a jó zaj- és rezgéskomforthoz. A kényelem egyik alapköve a széria Airmatic légrugózás, adaptív lengéscsillapítással. Acélrugókkal csak a sportos S 63 AMG-t és a Magic Body Controllal (1,7 millió Ft) felvértezett S 500-ast szerelik. Utóbbinál sztereókamera pásztázza az utat, virtuális csápok tapogatják le a burkolatot, és az elektronika úgy állítja be a futóművet, hogy adott pillanatban az úthibákból eredő lengések, rázkódások minimálisra csökkenjenek. A minőséget hibátlanul megmunkált fa, bőr és fém képviseli, a hangulatért 300 utastéri LED felel. A komfort csúcsa a jobb hátsó, 43,5 fokban dönthető, lábtámaszos, 14 légpárnájával hatféle (ezek közül kétféle melegítős) masszázzsal kényeztető, aktív (szívó és fújó) ventilátorral hűthető, fűthető, tucatnyi fixen telepített gomb helyett távirányítóval vezérelhető Executive-ülés. A Burmester Surround hifi a kereszt- és hossztartók üregeit is hasznosítja a mélyhangoknál, a hamarosan elérhető Burmester High-End 3D Surround rendszer (2,52 millió forint) pedig 24 hangszóróval varázsolja koncertteremmé az utasteret. A biztonsági rendszereknél a hatékonyság javítása mellett a beavatkozás finomítása volt a fő cél. A különféle védelmi eszközök nem ijesztgetnek, csipognak, villognak feleslegesen, de állandóan figyelnek, és ha kell, beavatkoznak. Négy működési terület határolható el: biztonságos haladás, vészhelyzet, baleset, baleset utáni állapot (vészkivilágítás, segélyhívás). A 360 fokos kamera- és radarkép alapján az autó mindig tudja, mi történik körülötte, így próbálja elkerülni a baleseteket, végső esetben pedig minimalizálni a sérüléseket. A jól ismert Pre-Safe rendszer három új elemmel gazdagodott: a Brake 50 km/óráig felismeri a gyalogost, és automata fékezéssel kerüli el a gázolást. A Plus a ráfutásos baleseteknél óv: először a vészvillogó gyors villogtatásával figyelmezteti a hátulról jövőt, ha ez sikertelen, az álló autó befékezésével, és az utasvédelmi eszközök aktiválásával (övfesztítők stb.) felkészül az ütközésre. Az Impuls a vezető és az első utas biztonsági öveinek programozott mozgatásával csökkenti a frontális karambolban beszerezhető sérülések súlyosságát. A hátul ülők biztonságát javítja az övcsatkézbeadó automatika, a mellkasi sérüléseket csökkentő övlégzsák, és egy, az üléspárnába épített légzsák, amely megakadályozza a kicsúszást a döntött komfortülésből.

S-osztály

 

Az asszisztens rendszerek működése leginkább az emberi idegrendszeréhez hasonlítható. A dugóban araszolni, ráfutásos baleseteket –- sebességtől függően — mozgó és álló autóval is elkerülni képes Distronic Plus sebességtartó a kormányzásasszisztenssel kiegészülve az autó sávban tartását is kontrollálja, autópályán kényelmesen „rásegít” az ívre, de figyelmeztet, ha nem érzékeli a kezet a kormányon. A keresztirányú forgalmat és gyalogosokat felismerő BAS Plus fékasszisztens mindig a szituációnak megfelelő féknyomással, és nem rögtön a maximummal vészfékez. Az éjjellátó képes az emberek és az állatok megkülönböztetésére, észlelésnél piros jelzésű hőkamerakép jelenik meg a műszerfali TFT-kijelzőn, miközben a LED-fényszóró Spotlight funkciójával az embert  külön meg is világítja.

S-osztály

Minden motor Euro6-os. A hamarosan érkező S 300 Bluetec Hybrid 4,4 l-es vegyes fogyasztást ígér 100 km-en, még elképesztőbb a 2014-re datált, konnektroból is tölthető S 500 Plug-In Hybrid, mert ennél állítólag 3-as számmal kezdődik majd a fogyasztás, és 75 g/km alatti lesz CO2-kibocsátás. A próbált S 350 Bluetec a jelenlegi négytagú motorkínálat legszerényebbje, de a 258 LE, az alacsonyan, már 1600/percnél jelentkező 620 Nm nyomaték minden forgalmi helyzetben bőven elég, sőt, fölényes -– ehhez képest 6,4 l/100 km-es átlagfogyasztást mértünk. A zaj- és a menetkomfort szinte kifogástalan, gázadásra sem tolakszik dízelmoraj az utastérbe, szélzaj nincs, a hétfokozatú automata váltó finoman kapcsol, talán a hirtelen érkező keresztirányú felütéseket kezelhetné árnyalatnyit nagyvonalúbban az elektronikus szabályozású csillapítás. A biztonsági és komfort alapfelszerelés luxusautóhoz méltóan hiánytalan, az opciós lista több mint bőséges. Az előd félmilliós értékesítését könnyen túlszárnyalhatja az új S-osztály, a 4 év garancia mellett, az integrált szervizcsomagban 4 év vagy 120 000 kilométer ingyenes karbantartás is jár.

KZ