Barion Pixel

BYD ATTO3 elektromos autó

Dízeltilalmak Európában – Belül büdösebb

Íme, az alacsony károsanyag-kibocsátású zónák és a dízelek behajtási tilalmának európai körképe.

Íme, az alacsony károsanyag-kibocsátású zónák és a dízelek behajtási tilalmának európai körképe.

A környezetvédelmi zónák és a

dízelek behajtási tilalmának célja alapvetően ugyanaz: a levegő minőségének javítása, és ezzel az úgynevezett „következményes egészségkárosodások” elkerülése.

Az alacsony kibocsátású zónák olyan városi területek, ahová csak bizonyos kipufogógáz-kibocsátási előírásoknak megfelelő – általában a szélvédőn elhelyezett színes matricával azonosított – autók hajthatnak be. Ennek célja, hogy csökkentsék a közlekedés okozta korom, finom por, nitrogén-oxidok, szén-monoxid stb. okozta szennyezést. Németországban ma nagyságrendileg 60 ilyen környezetvédelmi zóna létezik, de ezeken kívül egyes települések külön „vezetési tilalmi övezeteket” is létrehoztak már.

BYD DOLPHIN

Korlátozások:

A hangsúly a túlzott nitrogén-oxid szennyezésen van, amiért főleg a régebbi, hatékony NOx-szűrő nélküli dízelmotorok a felelősek. A nitrogén-dioxidok mérgező, irritáló gázok, megtámadják a légzőszerveket. Idén februárban München vezetett be korlátozást; a szigorítás több szakaszra oszlik. Az első az Euro4-es és annál rosszabb besorolású dízelekre vonatkozik: ezek nem mehetnek a Mittlerer Ringen belülre, ami nagyon leegyszerűsítve olyan, mintha Budapesten, a Hungária körúton belülre nem lehetne behajtani velük.

Úgy tervezik, hogy október 1-jén kezdődik a második szakasz, amikor az Euro5 és annál rosszabb kibocsátási osztályba tartozó dízeleket tiltják ki ugyanígy. Akik ott laknak vagy oda szállítanak, egyelőre mentesülnek a tilalom alól. A jövő tavasszal induló harmadik szakasz már kíméletlenül minden dízelre vonatkozik, de még lehet mentességet kérni, illetve automatikusan mehetnek a taxik, a súlyos fogyatékossággal élők autói, az egészségügyi vészhelyzetek elhárításában résztvevő járművek, a temetkezési járművek, és a menetrendszerinti forgalomban résztvevők. Van, ahol egyből az Euro5-re és az alá lőttek, ráadásul több helyen a benzinesekre is!

Dízeltilalmak Európában
Az emisszó-alapú forgalomkorlátozás nem csak Németországban terjed

Az Európai Bíróság már 2019 közepén figyelmeztetett, hogy a nagyobb régiókban az emissziós átlagértékek be nem tartása elfogadhatatlan, ugyanis a meghatározott határértékek túllépése az uniós jog megsértését jelenti. Emiatt további intézkedésekre számíthatunk az európai nagyvárosokban. Az Euro6-os dízelek eddig a legtöbb helyen kimaradtak a szórásból, hiszen ez a ma is érvényes előírás. Tehát a szigorítás egyelőre megállt, egyes elemzések szerint valószínűleg a 2035-től úgyis bevezetendő új, csak villanyautók újkénti forgalomba helyezését megengedő szabály miatt.

Ország és szabályozása:

Ausztria

Települések: Bécs és Alsó-Ausztria egyes keleti részei, Burgenland és Stájerország nagy része.

A tilalom típusa: Forgalomkorlátozás a nehéz teherautókra (N osztály). Vezetési tilalom az Euro0, Euro1 és Euro2 kibocsátási osztályú autókra. Az Euro3-asok kipufogógáz-kibocsátási matricát kapnak.

Megjegyzés: A kipufogógáz-kibocsátási matrica Ausztriában csak szervizekben, műszaki vizsgaközpontokban és az ÖAMTC szervizpontjain kapható, a forgalmi engedély 1. részének bemutatásával.

 

Belgium

Települések: Antwerpen, Brüsszel és Gent

A tilalom típusa: Alacsony kibocsátású zónák. Euro0-Euro4-es dízelekkel és Euro0-Euro1-es benzinesekkel tilos a behajtás.

Időszak: Minden nap, éjjel-nappal.

Megjegyzés: A német rendszámú járműveket előzetesen regisztrálni kell.

 

Csehország

Település: Prága belvárosa.

A tilalom típusa: Behajtási korlátozás a 3,5 tonna feletti teherautók számára, a lakóautók nem érintettek.

 

Dánia

Települések: Koppenhága, beleértve Frederiksberg kerületet, Aalborg, Aarhus és Odense.

A tilalom típusa: Alacsony kibocsátású zónák. A 3,5 tonna alatti dízel furgonok és a 3,5 tonna feletti buszok és teherautók behajtási tilalma. A személyautókra és a személyszállításra használt lakóautókra nem vonatkozik a korlátozás.

 

Franciaország

Települések: több városban és megyében.

A tilalom típusa: Alacsony kibocsátású zónák különböző behajtási korlátozásokkal. Minden járműre, a zónában való közlekedéshez állandóan vagy ideiglenesen díjköteles Crit’Air környezetvédelmi plakett (certificat qualité de l’air) szükséges.

Megjegyzés: Több városban és körzetben az ideiglenes ZPA környezetvédelmi zónák csak légszennyezettségi riasztás idején érvényesek. A nagyvárosokban további állandó, alacsony kibocsátású zónákat terveznek kialakítani.

 

Görögország

Település: Athén.

Ailalom típusa: Alacsony kibocsátású zóna, csak a görög rendszámú autókra. A bérautók az első 40 napon mentesek a korlátozások alól.

Megjegyzés: A „Daktylios” körgyűrűn belülre csak a páros rendszámú autók hajthatnak be a páros napokon, és csak a páratlan rendszámúak a páratlan napokon. Ez általában a nyári hónapok kivételével minden hónapra érvényes.

 

Hollandia

Települések: Amszterdam, Arnhem, Hága, és Utrecht.

A tilalom típusa: Az alacsony kibocsátású zónákba Euro0-Euro3 besorolású dízelekkel (személyautók) tilos a behajtás.

Időszak: Minden nap, éjjel-nappal.

Megjegyzés: Breda, Delft, Eindhoven, Leiden, Maastricht, Rijswijk, Rotterdam, és Tilburg városokban az alacsony kibocsátású zónák csak a teherforgalomra vonatkoznak.

 

Magyarország

Település: Budapest.

Tilalom típusa: Szmogriadó, behajtási tilalom a légszennyezettségi riasztás ideje alatt 6-22 óráig.

Érintett járművek: Euro0-Euro4 besorolású járművekkel tilos a behajtás.

 

Málta

Település: Valletta város területe.

A tilalom típusa: Városi útdíj, kizárólag a belföldi járművekre. A külföldi rendszámúak mentesülnek.

Időszak: Hétfőtől péntekig 8-18 óra között.

 

Nagy-Britannia

Település: London belvárosa.

A tilalom típusa: Dugódíj. Minden járműre, kivéve motorkerékpárokat és a segédmotoros kerékpárokat.

Időszak: naponta reggel 7 és délután 2 óra között.

Település: London, az A406-os és az A205-ös autópálya körgyűrűjén belüli terület.

A tilalom típusa: rendkívül alacsony károsanyag-kibocsátású zóna (ULEZ). Minden járműre érvényes legfeljebb 3,5 tonna össztömegig. ULEZ díj az Euro0-Euro5 kibocsátási osztályba tartozó dízelüzeknek, az Euro0-Euro3-as benzineseknek és az Euro0-Euro2-es motorkerékpároknak.

Időszak: minden nap, éjjel-nappal. December 25. díjmentes.

Település: Nagy-London.

A tilalom típusa: Alacsony kibocsátású zóna (LEZ). Behajtási tilalom: lakóautók 2,5 tonna össztömegtől, nagyméretű furgonok és pick-upok 1,205 tonna önsúlytól. Az Euro0-Euro2 dízelek napi díjat fizetnek.

Időszak: minden nap, éjjel-nappal.

 

Norvégia

Települések: Bærum, Bergen, Bodø, Førde, Grenland, Harstad, Haugesund, Kristiansand, Nord-Jæren, Oslo és Trondheim.

A tilalom típusa: Városi útdíj.

Időszak: Minden nap éjjel-nappal, az útdíj összege részben napszaktól függően változik.

Megjegyzés: A díjfizető állomásokon kell fizetni.

Települések: Bergen, Oslo

A tilalom típusa: Alacsony kibocsátású zóna.

Időszak: A légszennyezettségi riasztás ideje alatt reggel 6 órától este 10 óráig. Útdíjemelés és vezetési tilalom minden járműre Bergenben, illetve vezetési tilalom minden dízel járműre Oslóban.

 

Olaszország

Települések: Több olasz városközpont.

A tilalom típusa: Forgalomkorlátozott zónák, téli vezetési tilalmak minden nem belföldi illetőségű járműre. A szállodatulajdonosok sok helyen ideiglenes behajtási engedélyt adhatnak a vendégeiknek.

Megjegyzés: Lombardia régió számos települése már egész évre kiterjesztette a behajtási tilalmakat. Az autópályák általában mentesülnek.

Milánói különlegesség: a város teljes területén egész évben él a behajtási tilalom az Euro0, 1, 2, 3 és 4 kibocsátású dízelekre (részecskeszűrő nélkül) és az Euro0-Euro1 kibocsátású benzinesekre. Az Euro0 és Euro1 kibocsátású mopedekre és kétütemű motorkerékpárokra, hétfőtől péntekig 7.30-tól 19.30-ig. Emilia Romagna, Piemont és Veneto tartományban a 30 000 lakosnál nagyobb településeken minden év október 1. és a következő év március 31. között különleges téli vezetési tilalom van érvényben. Az autópályák általában mentesülnek ez alól.

Portugália

Település: Lisszabon.

A tilalom típusa: Alacsony kibocsátású zóna. Az Euro0-Euro2 kibocsátási osztályba tartozó autók behajtási tilalma.

Időszak: Minden nap, éjjel-nappal.

 

Spanyolország

Település: Madrid.

A tilalom típusa: Alacsony kibocsátású zóna a város teljes területén az M30-as autópálya körgyűrűn belül. Euro0-Euro3-as dízelekkel és Euro0-Euro2-es benzinesekkel tilos a behajtás.

Időszak: Minden nap, éjjel-nappal.

Település: Barcelona.

A tilalom típusa: Alacsony kibocsátású zóna a város teljes területén a Ronda de Dalt (B-20) és a Ronda Litoral (B-10) körgyűrűn belül, valamint a környező települések egy részén. Euro0-Euro3-as dízelek, Euro0-Euro2-es benzinesek és motorkerékpárok behajtási tilalma. Euro0 és Euro1-es járművekkel napijegyek is válthatók, online regisztráció szükséges.

Időszak: Hétfőtől péntekig 7-től 20 óráig. 

 

Svájc

Település: Genf.

A tilalom típusa: Alacsony kibocsátású zóna a város területén és a környező települések egy részén. Euro0-Euro2-es dízelek, Euro0-Euro1-es benzinesek behajtási tilalma.

Időszak: A légszennyezettségi riasztás ideje alatt 6 és 14 óra között. 

 

Svédország

Települések: Helsingborg, Lund, Malmö, Mölndal, Umeå és Uppsala.

A tilalom típusa: Alacsony kibocsátású zónák. A 3,5 tonna feletti dízel buszok és teherautók behajtási tilalma. A 3,5 tonna feletti dízelmotoros lakóautókra (amelyeket személyszállításra regisztráltak, legfeljebb 8 ülőhellyel és vezetőüléssel) nem vonatkozik a forgalomkorlátozás.

Települések: Göteborg és Stockholm.

A tilalom típusa: Városi útdíj minden gépjárműre.

Időszak: Hétfőtől péntekig 6-tól 18.30-ig.

 

FL

Oszd meg másokkal is ezt a cikket

AzAutó magazin előfizetés

Magazin előfizetés

Szívesen olvasnál tartalmakat offline is? Fizess elő az AzAutó magazinjára. Az előfizetés díja 9 960 Ft / év. 

Kapcsolódó cikkek

Autopálya szabályok

Szabályok, amikkel érdemes tisztában lenned ha autópályát használsz

Bár a legtöbben nagyjából tisztában vagyunk az autópályán való vezetéssel, sokszor előfordul, hogy egy-egy információ nem jut el hozzánk, pedig hasznos lenne. Vannak például olyan lehetőségek, amelyek lehetővé teszik számodra, hogy elkerüld a pótdíjat, és sok 10 ezer forintot spórolj meg magadnak. Cikkünkben két ilyen hasznos szabályt tekintünk át. Vágjunk is bele!