Növekedési pályán az Opel

Az idén már növekedni tudnak az Opel eladásai Európában, ezt támasztják alá az első fél éves értékesítési adatok – mondta Peter Christian Küspert, az Opel kereskedelmi alelnöke Budapesten.

Európában az első fél évben az Opel a személyautó-piacon 464 146 autót adott el, mintegy harmincezerrel többet, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Miközben az európai személyautó-piac 6,5 százalékkal bővült, az Opel értékesítése 8,6 százalékkal, ami hét százalékos piaci részesedést, a márkák között a harmadik helyet biztosította számára.

Peter Christian Küspert emlékeztetett arra, hogy a szanálási program egy évvel ezelőtt kezdődött, és a szigorú költségfegyelem, valamint a modellek folyamatos megújítása alapot ad a hosszú távon fenntartható fejlődésnek. Megerősítette, hogy az Opel célja 2016-ra már a nyereségesség, de legalábbis a veszteségmentes működés. A GM februárban nyilvánosságra hozott adatai szerint európai érdekeltségének üzleti eredmény szintű vesztesége tavaly 623 millió euró volt, több mint a felére sikerült csökkenteni az előző évihez képest. A kereskedelmi alelnök rámutatott, hogy a várt növekedésben nagy szerep jut a Szentgotthárdon gyártott motoroknak, miután a modelleket a folyamatos megújítás során új motorokkal szerelik fel. Az idei év és 2018 között 27 új modellt és 17 új motort visznek piacra, és a motorújdonságok többsége a magyarországi gyárban készül.

Opel-1.0-SIDI-Turbo-1-625x549

Szentgotthárdon, az új Flex gyárban 2012 őszén kezdődött meg termelés, itt készítik az új motorcsaládokat. Az idén július elején indult meg a kis, 1400 köbcentiméternél nem nagyobb hengerűrtartalmú motorok gyártása, elsőként egyliteres, háromhengeres, 115 lóerős motorok kerülnek le a gyártósorokról. A cég arra számít, hogy a kisméretű benzines motorok lesznek a magyar motorgyár legnagyobb számban gyártott termékei. Az idén több mint 400 ezer, 2016-ra már évi egymillió motor előállítását tervezik a gyárban.

Az Opel Magyarország adatai szerint a magyarországi Opel márkakereskedők az idén az első fél évben az összesített újautó-piacon több mint 5000 személygépkocsit és kisteherautót adtak el, a márka eladása 68 százalékkal bővült az előző évhez képest.