Tesztnapló: BMW 320D GT

Bár a 3-as sorozathoz tartozik, szinte új típus született a GT-vel. Igaz, a BMW 320d GT árával is elhúz.

Az 5 GT volt az első ötajtós, sportos modell a BMW-nél, várható volt, hogy a kisebb méretosztályt sem hagyják ki. A BMW 3 GT hosszabb, kényelmesebb, nagyobb csomagterű, mint a sorozat többi tagja, igaz, jóval drágább is azoknál. A 2,0 l-es dízel remek választás hozzá.

BMW 320d GT

Karosszéria, utastér

Elöl jól el lehet férni, az állítható deréktámaszú és oldaltartású, nyújtható ülőlapú ülések kényelmesek, de szánalmas az „ugrálós” magasságállítás (az utasnak el kell rugaszkodnia, hogy a szék megemelkedjen). A kialakítást és a zömében jó minőségű anyagokat tekintve nincs meglepetés, ahogy abban sincs, hogy néhány anyag, az ajtóbehúzók sorjás alja, vagy a becsukás után sem fixen álló (ujjal mozgatható) kesztyűtartófedél nem éppen prémiumos színvonalhoz illő. Hátul fejedelmi a tér: a lábak jobban elférnek, mint az 5-ös sorozatnál, a fejtérre sem lehet panasz, egyedül a szélességen érződik, hogy nem a nagyautók között járunk. A hátsó tetőoszlop jókora, az átlós hátralátás ennek ellenére sem nehézkes. Mindkét oldalon osztott terűek a jól tájékoztató tükrök. A csomagtér ajtaja elektromosan nyílik, mögötte síkokkal határolt, kényelmesen pakolható bendő rejtőzik, a teleszkóppal felemelhető padló alatt pluszüreg rejtőzik. A hátsó támlák 40:20:40 arányban osztva dönthetők, sík lesz a kialakuló raktér alja.

BMW 320d GT

 Motor, erőátvitel

A BMW 320d GT 2,0 l-es, 184 lovas, négyhengeres turbódízelje jól ismert más BMW-kből. Némi vibrációval dolgozik alapjárattól kezdve, ereje 1500-tól jön meg, s egyenletesen válik egyre izmosabbá. Hangja nem tolakodó, de viszonylag erős, a tempó növekedésével fokozatosan háttérbe szorul. A 715 ezer forintos nyolcfokozatú automata váltója az egyik legjobb a piacon: ügyesen kapcsolgat, Eco Pro módban alacsonyabb, Sportban magasabb fordulatnál kapcsol fel, sosem érezzük úgy, hogy rossz ütemben avatkozna be Hosszú az áttételezés: 100-nál 1450/perc nyolcadikban. Finom, s parádésan oldja meg a lejtmenetet. Vegyes üzemben mért 6,3 l/100 km fogyasztása barátságos. A startstop rendszer jól dolgozik, de a motor erőteljes rántással kel életre.

Vezetés, menettulajdonságok

Minden úthibát közvetít, nagyobb döccenőkön erőteljesen üt a futómű, ilyenkor még a kárpitok is meg-megnyekkennek. Az elöl McPherson-, hátul több lengőkaros felfüggesztések szigeteltsége szerencsére példás, bár a gumik zajosak. A keret nélküli ablakok felől 100 km/órától erős szélzaj hallatszik. Jó az egyenesfutás, kiváló a kanyarstabilitás, a hátsókerék-hajtás nedves úton a kitörésgátló állandó használatát eredményezi. Kellően közvetlen és jó rásegítésű a kettő és háromnegyed fordulatú volán, az útról érkező visszajelzések mérsékeltek. Erős és pontosan adagolható a fék.

BMW 320d GT

Felszereltség

Többek között alaptartozék rengeteg elektromos biztonsági segédberendezés, hat légzsák, elektromos ablakok és tükrök, kétzónás automata klíma, startstop rendszer, kulcs nélküli indítás, MP3-as hifi, négy irányban állítható, multifunkciós bőrkormány, állítható magasságú első ülések, első-hátsó kartámasz, a feláras extralista szinte végtelen.

Összegzés

A BMW 320d GT több mint 1 millióval drágább a limuzinnál, ezt a helykínálat növekedése talán nem indokolná. A különlegességre vágyók és a BMW-hívők biztosan boldogok lesznek vele.

 KaMi