BYD ATTO3 elektromos autó

,

Pancserteszt: téli szélvédőmosók – Jégfény

David Helfgott

2023. december 22.
SZG

Egyszerű garázsműszerrel, kézi refraktométerrel mértük meg néhány téli szélvédőmosó folyadék fagyáspontját.

Nyolc, kétliteres kiszerelésű téli szélvédőmosót pancserteszteltünk, nagyáruházakban, autósboltokban vettük valamennyit. Mérőeszközünk egy egyszerű, 8-10 000 forintért bármikor könnyen beszerezhető kézi refraktométer volt; régi műszer, a szerkesztőségi autók hűtőrendszerének fagyállóságát szoktuk mérni vele. A működés: a mérőfelületre cseppentett minta fénytörése megmutatja a fagyáspontot. Egy kis fizika: a fagyáspont az a hőmérséklet, ahol egyszerre van jelen a szilárd és a folyékony halmazállapot, azaz esetünkben a jég és a folyadék ablakmosó. Az ablakmosó megfagyása nem csak azért kellemetlen, mert a „jégkását” nem lehet az ablakra spriccelni, az is rossz és veszélyes, ha a cucc a szélvédőre fagy. Ráadásul a folyadék víztartalma fagyott állapotban nagyobb térfogatú, így nem csak eltömítheti a vezetéket, de elrepesztheti a tartályt és tönkreteheti a szivattyút is.

Általános igazság, hogy a hazai telek nem olyan hidegek, hogy -20 foknál fagytűrőbb ablakmosóra legyen szükség. A -20 fokon fagyó mosófolyadék még -22-nél sem áll össze kemény tömbbé, így bár az ablakra spriccelni már nem lehet, kárt biztosan nem okoz. Ilyen hideg mifelénk mostanában ritkán van, ráadásul a motort elindítva gyorsan emelkedik a motortér hőmérséklete is, így a mosófolyadék (ha közeli tartályban van, és nem mondjuk a csomagtérajtóban) gyorsan szivattyúzható lesz.

BYD DOLPHIN

Ebből a szempontból az összes márka átment a teszten, mert valamennyi hozta legalább a -20 C˚-ot, azok is, amelyek a címkén csak -19-et ígértek. Egyedül a Flassx teljesítette alul -35 fokos ígéretét, nála -32-t mértünk. A műszer működéséből adódóan a leolvasási pontosság nem tökéletes: a fény felé fordított skála a fagypont számértékéig világos, lejjebb sötét, de a területek közötti (a fagypontot jelző) határvonal nem teljesen éles, így mérési eredményeink nagyjából fél fokos szórással lehetnek találók. A teszt előtt a műszert tisztára mostuk, szárazra töröltük, és egy csepp ioncserélt vízzel „hitelesítettük” is, hogy biztosan tudjuk, hol a skála nullapontja. Minden ablakmosót kétszer mértünk meg, a mérések között a műszert elmostuk és megszárítottuk. Az eredményeket táblázatba foglaltuk. A mosófolyadékok más jellemzőit, (tisztítóképességét, porlaszthatóstágát stb.) most nem vizsgáltuk.

Téli szélvédőmosó folyadékok
Név Kiszerelés Ár [Ft] Fagyállóság a cimkén [Celsius] Mért fagyáspont [Celsius]
Auchan 2 l 899 -19 -20
Carmax 2 l 599 -20 -20
Flassx 2 l 1490 -35 -32
Geen Car 2 l 830 -19 -19
Sonax 2 l 2409 -20 -20
Tegee 2 l 1090 -20 -20
Turtle Wax 2 l 1490 -20 -20

A nyolc téli szélvédőmosót találomra választottuk főleg nagyáruházak autósrészlegein. Az előtérben, a dobozban a refraktométer

 Szívószállal cseppentettünk a műszer mérőfelületére, minden mérés előtt a prizmát és a szívószálat is tisztára mostuk

Oszd meg másokkal is ezt a cikket

AzAutó magazin előfizetés

Magazin előfizetés

Szívesen olvasnál tartalmakat offline is? Fizess elő az AzAutó magazinjára. Az előfizetés díja 9 960 Ft / év. 

Lorenna McKennitt

Kapcsolódó cikkek

Autopálya szabályok

Szabályok, amikkel érdemes tisztában lenned ha autópályát használsz

Bár a legtöbben nagyjából tisztában vagyunk az autópályán való vezetéssel, sokszor előfordul, hogy egy-egy információ nem jut el hozzánk, pedig hasznos lenne. Vannak például olyan lehetőségek, amelyek lehetővé teszik számodra, hogy elkerüld a pótdíjat, és sok 10 ezer forintot spórolj meg magadnak. Cikkünkben két ilyen hasznos szabályt tekintünk át. Vágjunk is bele!