Barion Pixel

BYD ATTO3 elektromos autó

,

Mit tud a BYD elektromos crossovere, az ATTO 3?

A BYD kínai gyártó tavaly érkezett Magyarországra, mintegy két évvel azután, hogy megjelent Európában. A hírre felkapták a fejüket a villanyautózás iránt érdeklődő magyar autósok, ugyanis a BYD nemcsak remek autókkal lépett be a magyar piacra, hanem egészen egyedülálló hátországgal is rendelkezik.
2024. április 9.
SZG

A BYD kínai gyártó tavaly érkezett Magyarországra, mintegy két évvel azután, hogy megjelent Európában. A hírre felkapták a fejüket a villanyautózás iránt érdeklődő magyar autósok, ugyanis a BYD nemcsak remek autókkal lépett be a magyar piacra, hanem egészen egyedülálló hátországgal is rendelkezik. Jelen cikkben betekintést nyújtunk kicsit a vállalat működésébe, illetve bemutatjuk a már itthon is kapható szuper elektromos crossovert, az ATTO 3-at.

Összhangra tervezve

A kínai BYD Budapest városában is megjelent autókereskedései (pl. Schiller Autó Család) olyan autókat kínálnak, amelyek mögött hihetetlen tervezési és gyártási folyamatok állnak, illetve egy formálódó teljes elektromobilitási ökoszisztéma. A BYD-nél ugyanis gyártanak elektromos vonatokat, munkagépeket, buszokat – ez utóbbiakat Magyarországon, Komáromban is –, illetve természetesen elektromos autókat is. Óriási, több százezer mérnököt foglalkoztató vállalatról van szó, amely egyedi filozófia alapján működik.

Ugyanis egyedülálló módon az elektromos autóikban majdnem mindent ők gyártanak. Míg a többi gyártó, például a Tesla beszállítóktól szerzi be az akkumulátorokat, a BYD autókban BYD akkumulátor van. (A Teslák egy részében is.) De a többi alkatrészt is ők tervezik és gyártják, ez alól egyedül a szélvédők és a gumik jelentik a kivételt. A végeredmény: egymással teljes összhangban lévő elemek és kiemelkedő megbízhatóság.

BYD DOLPHIN

A BYD egyben a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártója, amely a versenytársainak ad el akkumulátorokat. És akkumulátortechnológiában sem kispályás, sőt!

BYD kék
A BYD csodálatos kék színben nem csak a minőséget, hanem az eleganciát is tükrözi.

A Blade akkumulátor bizony penge

A Blade akkumulátor megjelenésekor magára vonta az elektromobilitás szerelmeseinek a figyelmét. Ugyanis több, elektromos akkumulátorokkal kapcsolatos problémára is megoldást nyújt:

  • Elképesztően biztonságos, amit szögpenetrációs teszttel bizonyítottak. Még véletlenül sem kell félni tehát, hogy egy karambol során bármi gond merülne fel.
  • LFP, azaz lítiumion-foszfát technológiájának köszönhetően sokkal kevésbé csökken a kapacitása a hosszútávú használat során. Ezen felül a vas-foszfátot sokkal könnyebb (és etikusabb) beszerezni, mint a mangánt vagy nikkelt.
  • Az LFP-akkumulátorok előretörését hátráltatta, hogy némileg kisebb az energiadenzitásuk, azaz ugyanakkora kapacitáshoz általában nagyobb méret és súly társul. A Blade ezt a „cell-to-pack” technológiával hidalta át, ami azt jelenti, hogy az akku egyben önmaga merevítése is, nem egy másik tartóelemre kell felhelyezni. Így pedig máris csökken a méret és a súly is!

E-platform 3.0: megbízhatóságból csillagos ötös

Mielőtt rátérnénk az ATTO 3-ra, érdemes pár szóban megemlíteni az e-platform 3.0-át, ugyanis az ATTO volt az első modell, ami erre épült. Az e-platform 3.0-a egy olyan, integrált platform, amely nemcsak mechanikai és biztonsági szempontból felel meg minden kívánalomnak, de elektronikájában is fantasztikus. És mivel a gyártási folyamat minden része a BYD kezében van, tökéletes összhang van a különféle rendszerelemek között. A végeredmény itt is a megbízhatóság és a hatékonyság!

A BYD ATTO 3 elektromos crossover

Most, hogy kicsit beleláttunk a motorháztető és a kaszni alá, vessünk egy pillantást, hogy miféle járgány is a BYD ATTO 3 SUV, illetve mit nyújt az egyébként abszolút versenyképes áráért cserébe! Az ATTO 3 egy elektromos crossover, amely mind városban, mind országúton megállja a helyét. Elegáns, letisztult külsejéhez összkomfortos és tágas belső társul, így utazóautónak sem utolsó. A 60 kWh-s akkumulátor a legtöbb országúti kalandhoz is bőven elegendő 420 km-es hatótávot tesz lehetővé (WLTP). Arról nem is beszélve, hogy egyes teszteken az ATTO 3 pont, hogy túlszárnyalta a gyártó által ígért hatótávot!

Az autó biztonságosságból is csillagos ötös, nemhiába kapott ötös értékelést az NCAP biztonságossági teszten. Emellett kifejezetten jó a felszereltsége is: holttérfigyelő rendszer, tolatáskor aktív radar, illetve fékrendszer, ezen túl holttérfigyelő rendszer is segíti a biztonságos és komfortos utazást. Egy szó mint száz: egy szuper elektromos crossover, amit alkalomadtán érdemes kipróbálni!

Itt is kipróbálhatod!

A Schiller Autó Család Zrt. harmadik magyar autókereskedésként szerződött le a BYD-vel: az idén január 11-i szerződéskötést követően 2024. február 1-től megnyílt a BYD Schiller márkakereskedés Budapest északi részén, a Váci út 119/C szám alatt. Természetesen a márkakereskedés mellett megnyílt a BYD márkaszerviz is, amely garancia az esetlegesen felmerülő problémák gyors és szakszerű elhárítására.

Akit érdekel az ATTO 3 és szeretné megtapasztalni ezen SUV autók vezetési élményét személyesen is, a kereskedés munkatársai sok szeretettel várják egy próbavezetésre! (És természetesen a 2024-es elektromos autó támogatás igénylésére is van lehetőség.)

BYD élményvezetés
Luxus, letisztult design, elképesztő vezetés élmény. Ez mind jellemzi a BYD ATTO 3-at.

Oszd meg másokkal is ezt a cikket

AzAutó magazin előfizetés

Magazin előfizetés

Szívesen olvasnál tartalmakat offline is? Fizess elő az AzAutó magazinjára. Az előfizetés díja 9 960 Ft / év. 

Kapcsolódó cikkek