Barion Pixel

BYD ATTO3 elektromos autó

,

Karosszéria ápolás saját kezűleg: tippek, amelyeket minden autósnak érdemes észben tartani

Nem csak esztétikai okokból érdemes rendszeresen ápolni a karosszériát. A kasztni ápolásával jelentősen csökkenthető az idő előtti korrózió kockázata, így elkerülhetjük a költséges javítási feladatokat és autónk eladásakor magasabb árat szabhatunk meg. Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, amelyekkel makulátlanul tartható a karosszéria!
2024. március 20.
SZG

Karosszéria ápolás: nem csak esztétikai okokból érdemes rendszeresen ápolni a karosszériát. A kasztni ápolásával jelentősen csökkenthető az idő előtti korrózió kockázata, így elkerülhetjük a költséges javítási feladatokat és autónk eladásakor magasabb árat szabhatunk meg. Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, amelyekkel makulátlanul tartható a karosszéria!

Autómosás
A rendszeres és szakszerű autómosással a karosszéria szépsége hosszútávon megőrizhető.

Melyek a karosszéria legnagyobb ellenségei?

A karosszéria az autó külső burkolata, amelyet vagy az alvázra vagy egy önhordó kocsiszekrény vázra építenek. Mivel a kasztni folyamatosan ki van téve a külső környezet szeszélyeinek, így számtalan behatás érheti. Amennyiben megsérül az autó festékrétege, azonnali javítás szükséges, hiszen a kezeletlenül hagyott kopás könnyen felgyorsíthatja a korróziós folyamatokat. Hogy mi okozhat kárt a kasztniban? Következzenek a legnagyobb ellenségek!

Időjárás

Az autó festése könnyen megsérülhet a nagyfokú hőingadozás következtében – ilyen lehet például a fűtött garázsból történő kihajtás a fagyos téli utcára. Megfelelő karosszéria ápolás hiányában akár mikrorepedések is keletkezhetnek a festésen.

BYD DOLPHIN

UV-sugárzás

Akárcsak az emberi bőrt vagy szemet, úgy a jármű karosszériáját és festését is kikezdheti az UV-sugárzás. Különösen igaz ez azokra az autókra, melyeket a szabadtéri parkolás következtében fokozott mennyiségű napfény ér.

Környezeti szennyeződések

Sokat közlekedsz autópályán? Akkor egészen biztos, hogy számodra is ismerős a kasztnihoz csapódott rovar tetemek okozta szennyeződés. Túl azon, hogy nem esztétikus, a motorháztetőre és lámpákra ragadt rovarhad, amennyiben nem távolítod el időben, akár kárt is tehet a kasztniban. Éppígy a karosszériára ragadt madárürülék is veszélyt jelenthet a festésre, a gyakran savas szennyeződés foltokban fakóvá teheti az autót.

Felpattanó kavicsok

Végül pedig érdemes szót ejteni az útfelületről felpattanó apró kavicsokról, amelyek a kasztnihoz csapódva karcolásokat és akár repedéseket is okozhatnak. Az eleinte szabad szemmel is nehezen észrevehető sérülések jelentősen felgyorsíthatják korróziót.

Mit tehetünk a csillogó és ellenálló kasztni megőrzése érdekében?

Minden kételyt szertefoszlat a fenti lista: minden autós számára prioritás kell, hogy legyen a kasztni ápolása. De vajon mit tehetünk ennek érdekében? Íme pár jó tanács, amely segít makulátlanul tartani a karosszériát!

Rendszeres és szakszerű autómosás

Ahhoz, hogy hosszú távon megőrizhesd a karosszéria jó állapotát, elengedhetetlen a rendszeres autómosás. Így hatékonyan eltávolíthatóak a festék repedéseibe hatoló mikroszennyeződések, melyek idővel nagyobb károkat okoznak.

Kövesd az alábbi jó tanácsokat a legjobb eredmény érdekében:

 • Átlagos használat mellett körülbelül 3-4 hetente mosd le az autót! Amennyiben sokat közlekedsz földutakon, ennél akár gyakrabban is szükség mosásra!
 • Minden évszakban mosd le a járművet, azonban télen törekedj azokra a napokra időzíteni, amikor fagypont feletti a hőmérséklet!
 • Ha az automata mosókat kedveled, kizárólag olyanba menj, ahol a keféket rendszeresen cserélik! Előfordulhat, hogy egy rosszul karbantartott kefe mikrokarcolásokat okoz a festéken!
 • Költséghatékony megoldás lehet az autó saját kezűleg történő lemosása! Ehhez minden esetben használj speciális tisztítószereket, mint például az autósampon!
 • Sose használj az autómosáshoz kefét vagy egyéb érdes felületű takarítóeszközt! Válassz inkább puha anyagú szivacsokat és autótisztító kendőt!

Használj nagynyomású mosót

Az otthoni autómosással lehetetlen megfelelő eredményeket elérni – tartják sokan tévesen. A kétes végeredmények egyik gyakori oka, hogy egy átlagos víznyomású slaggal sokszor nem lehet eltávolítani a makacs szennyeződéseket. Javasoljuk, hogy ruházz be egy nagynyomású mosó készülékre, amely garantáltan megtisztítja a kasztnid a nehezen eltávolítható portól, sártól, téli latyaktól, bogaraktól és egyéb szennyeződésektől.

Távolítsd el a karcokat polírozógéppel

Az autó polírozása akár saját kezűleg is elvégezhető feladat, amelyhez mindenképp polírozógép beszerzése javasolt. A tökéletes végeredmény érdekében kövesd az alábbi egyszerű lépéseket:

 1. Kizárólag 15°C feletti időben érdemes belevágni a munkálatokba! Így hideg időben válassz fűtött garázst vagy műhelyt a munkához!
 2. Ügyelj arra, hogy tökéletesen tiszta legyen az autó a polírozás előtt! Ehhez mindenképp szükséges alaposan lemosni az autót, mielőtt belevágnál a feladatba!
 3. A polírozást végezd pormentes, szél- és napvédett helyen!
 4. Szerezd be az autó fényezéséhez illeszkedő polírpasztát és szivacsokat! Használható egy- vagy többlépcsős polírpaszta! Régebbi autók esetén javasoljuk a háromlépcsős polírozási megoldást a lehetséges hibák elkerüléséhez.
 5. Polírozásnál ügyelj az alapos és figyelmes munkára! Figyelj arra, hogy ne időzz túl sokat egy felületen!
 6. Végül pedig vigyél fel egy réteg speciális felületvédő anyagot!

Hiányzik valamelyik szerszám a karosszéria karbantartáshoz? Akkor látogass el a Zákány Szerszámház webáruházába, ahol széles választék és gazdaságos árak várnak! Akármilyen eszközt keresel, oldalukon garantáltan megtalálod!

Polírozás
A polírozással gyönyörű, fényes felületet tudunk elérni. Ne felejtsük azonban el, hogy nagyon fontos, hogy a folyamatot megfelelően, szakszerűen kell végezni. Így érdemes alaposan utána járni a dolgoknak, ha otthon szeretnénk polírozni.

Oszd meg másokkal is ezt a cikket

AzAutó magazin előfizetés

Magazin előfizetés

Szívesen olvasnál tartalmakat offline is? Fizess elő az AzAutó magazinjára. Az előfizetés díja 9 960 Ft / év. 

Kapcsolódó cikkek

BYD kék

Mit tud a BYD elektromos crossovere, az ATTO 3?

A BYD kínai gyártó tavaly érkezett Magyarországra, mintegy két évvel azután, hogy megjelent Európában. A hírre felkapták a fejüket a villanyautózás iránt érdeklődő magyar autósok, ugyanis a BYD nemcsak remek autókkal lépett be a magyar piacra, hanem egészen egyedülálló hátországgal is rendelkezik.