Barion Pixel

BYD ATTO3 elektromos autó

, ,

Jawa 350 CL – Retróbb

2024. január 22.
SZG

A Jawa az 1960-as évek óta gyártott motorokat Indiában, a licenc ulajdonosa a helyi Yezdi márka volt. A kétüteműek egészen 1996-ig készültek itt, majd a cég bezárt. A 2010-es évek közepén a Mahindra felvásárolta a vállalatot és a gyártási-, névhasználati jogokat, majd 2018-ban újra bevezette a Jawát az indiai piacra, ráadásul vadonatúj – a magyar motorosoknak is kellemesen nosztalgikus vonalakba csomagolt – műszakisággal. A 300 CL-t jelentős részben olasz mérnökök tervezték, 297 köbcentis vízhűtéses, négyütemű, OHC-vezérlésű, négyszelepes egyhengerese 23 LE-s volt (25 Nm). Az alapmodell mellett hamarosan megjelentek különböző alváltozatok, és a Yezdi márkanév is újra feltűnt, Jawa műszaki alapú motorokon. Öt évnyi gyártás után a Mahindra 2024-re modernizálta a közben az európai piacon is bevezetett 300 CL-t, az új sorozat már a 350 CL néven fut.

Motorja 334 köbcentisre nőtt, de teljesítménye 22,3 LE-re csökkent, miközben a nyomaték 28 Nm-re emelkedett. Hosszabbakra cserélték a hatfokozatú váltó áttételeit, új a kuplung, megnőtt a hasmagasság, hosszabbak a rugóutak és a korábbinál lágyabb is a felfüggesztés.

BYD DOLPHIN

Az új hátsó villa miatt a tengelytáv megnyúlt, a kerekeket pedig szélesebbekre cserélték. Már nincs hátsó dobfékes változat, mostantól az alapmodell is két tárcsafékkel készül, az ABS pedig alapáras. A részletek letisztultabbak lettek, az ülés pedig puhább és a korábbinál szélesebb.

Az új 350-es európai változata Euro5-ös tisztaságú, hazai áráról egyelőre nincs hír.  

Oszd meg másokkal is ezt a cikket

AzAutó magazin előfizetés

Magazin előfizetés

Szívesen olvasnál tartalmakat offline is? Fizess elő az AzAutó magazinjára. Az előfizetés díja 9 960 Ft / év. 

Kapcsolódó cikkek

BYD kék

Mit tud a BYD elektromos crossovere, az ATTO 3?

A BYD kínai gyártó tavaly érkezett Magyarországra, mintegy két évvel azután, hogy megjelent Európában. A hírre felkapták a fejüket a villanyautózás iránt érdeklődő magyar autósok, ugyanis a BYD nemcsak remek autókkal lépett be a magyar piacra, hanem egészen egyedülálló hátországgal is rendelkezik.