Új üzletet kötött a Suzuki a Fiattal

Határozottan szeretne elszakadni a Volkswagen-konszerntől a Suzuki. A korábbi, Fiattal kötött vitatott megállapodásokhoz csatlakozott egy újabb, az olaszok további százezer darab 75 lóerős dízelmotort szállítanak a japánoknak.

Szeretne szabadulni a Volkswagennel kötött házasságból a Suzuki, a német cég viszont nem kíván megválni a japán vállalatban birtokolt 19,9 százalékos tulajdonrészétől. Korábban már ütközési pontot jelentett a felek között, hogy a Suzuki egy harmadik féllel, a Fiattal kötött motorszállítói szerződést, a japánok ezt most megfejelték egy újabbal.

A Fiat 1,3 literes, négyhengeres MultiJet dízelt szállít a Maruti Suzukinak is, a Suzuki indiai leányvállalatának. A 75 lóerős motor helyben, a Fiat India üzemében készül, amely egyébként a Fiat és a Tata Motors közös vállalkozása. Ugyanez a motor kerül az európai dízel Swiftbe is, szintén Indiából, amit korábban már kifogásolt a Volkswagen.

Az új szerződés értelmében a Fiat további évi százezer motort szállít a Maruti Suzukinak 2012 januárjától, maximum három éven keresztül. A 75 lóerős dízel most kizárólag a Suzuki Indiában forgalmazott modelljeiben jelenik meg, az együttműködés kiterjesztése csak az ázsiai országra szól.