Scania YETD

A Scania harmadik alkalommal rendezte meg a fiatal tehergépkocsi-vezetők számára kiírt “Fiatal Európai Tehergépkocsi-vezető” (YETD) versenyt.

A verseny döntője a hét végén a cég központjában zajlott, amelyen egy lengyel gépkocsivezető győzedelmeskedett, ő vihette haza a százezer Euró értékű Scania nyergesvontatót. A 27 országban megrendezett verseny győztesei találkoztak Södertaljében, közülük került ki a győztes. A hazánkat képviselő Szalai Gábor a huszadik helyen végzett. Ezen a versenyen a tehergépkocsi-vezető állt a középpontban: a vezetőülésben ülve az ő ügyességén múlt minden. Egy jártas és jól képzett sofőr ugyanis nagyobb eséllyel tudja elkerülni a baleseteket – és így életeket menthet –, illetve általa kevesebb lesz az üzemanyag-fogyasztás, továbbá a karbantartási költségek is alacsonyabbak lesznek. A feladatok nem voltak egyszerűek, különböző manővereket kellett végrehajtani, de rakományrögzítésből és indulás előtti ellenőrzésből is „vizsgáztak” Európa legjobb pilótái.

A harmadik helyezett szlovák versenyző 2005-ben a második helyen végzett…
 
Zárt sátorban, a külvilágtól nem zavarva kellett megkeresni a műszaki hibákat az indulás előtti ellenőrzés feladatkörében
 
Csúszik a pálya, nincs rögzítve a rakomány…
    

  

Az egyik leglátványosabb feladat volt, amikor úgy kellett a labdák alá állni, hogy azok beleessenek a ketrecbe
 
A kamion négy sarkánál lévő oszlopokat el kellett dönteni, de csak a pirosakat!
 
A döntő izgalmas küzdelmet hozott a lengyel, a szlovák és az ír versenyző között