Itthon az új Lexus NX: itt a plug-in hibrid hajtás!

A márka legfontosabb modelljéből – 2014 óta – több mint 170 000 példányt értékesítettek Európában. A NX gyakorlatilag újjászületett és fontos változásokon esett át, beleértve az új formanyelvet és a Lexus történelmének első plug-in hibrid (PHEV) debütálását.

Külső tekintetében az első generációs NX modellhez hasonlítva a teljes hosszúság 20 mm-rel, a tengelytáv 30 mm-rel, a szélesség 20 mm-rel, a magasság pedig 5 mm-rel nőtt. Elöl a Lexus jellegzetes, orsó formájú hűtőrácsa még hangsúlyosabb szerepet játszik az autó formatervében. A meredek kialakítás javítja a hűtési teljesítményt is. Hátul új, L-alakú lámpákat helyeztek el, amelyeket a jármű teljes hosszán átnyúló fényív köt össze. A Lexus embléma helyét a „LEXUS” felirat vette át a csomagtérfedélen.

A belső térben megtaláljuk a beszállásnál és indításnál üdvözlő fényeket, valamint a műszeregység személyre szabott üdvözletét. A szériában vagy felszereltségi szintnek megfelelően opcionálisan elérhető hangulatfény 64 különböző színt kínál, így a világítás mindig illeszkedik az utazók hangulatához. Az új NX a Lexus első modellje, amely elektromos belső ajtónyitó rendszerrel rendelkezik. Az új elektromos rendszer a hagyományos belső ajtókilincset helyettesíti egy nyomógombos kapcsolóval, amely az ajtópanel könyöklője alatt található.

Az NX 450h+, a Lexus első plug-in hibrid autója, az NX modellkínálatának csúcsmodellje, 306 lóerős teljesítményt, 63 kilométeres elektromos hatótávot és 40 g/km alatti CO2-kibocsátást biztosít. Az autóban egy 2,5 literes, négyhengeres, Atkinson-ciklusú hibrid hajtáslánc és egy külső áramforrásról tölthető, 18,1 kWh-s lítiumion akkumulátor működik, ez a kategória legnagyobb kapacitású akkumulátora. A kiegészítő hátsó elektromotor állandó összkerékhajtást tesz lehetővé. A plug-in hibrid rendszer teljesítménye 306 lóerő, amely várhatóan alig több, mint hat másodperces 0-100 km/órás gyorsulást tesz lehetővé. A vállalat tervei szerint várható CO2-kibocsátás (a WLTP kombinált ciklusa alapján) kevesebb, mint 40 g/km, az üzemanyag-fogyasztás pedig kevesebb, mint 3 l/100 km lesz. Az NX 350h a Lexus negyedik generációs hibrid rendszerét kapja, amely 22 százalékos teljesítménynövekedés mellett 10 százalékkal alacsonyabb emisszióval működik. Az orosz és kelet-európai piacokon elérhetőek lesznek új, négyhengeres benzinmotorokkal szerelt modellek is. Az egyik ilyen erőforrás a 279 lóerős, 2,4 literes turbómotor az NX 350 modellben, nyolcfokozatú automata váltóval és állandó összkerékhajtással dinamikus nyomatékszabályozó funkcióval, a másik az új 2,5 literes, 199 lóerős alapmotor.

A június 12-i hivatalos premiert követően az új NX piaci bevezetése 2021 utolsó negyedévében kezdődik meg az európai piacokon. Az árak is publikusak már, az NX 350h indulóára 14 990 000, a csúcs 23 290 000 Ft. Az NX 450h+ modell ára 22 590 000 forinttól indul, a Luxury Top felszereltség a legdrágább, 26 890 000 forint.