Rapid Spaceback, a legújabb Skoda

Rapid Spacebackkel bővíti modellpalettáját a Škoda, amely a Fabia és az Octavia közötti piaci rést hivatott betölteni. A Rapid Spaceback az idei Frankfurti Autószalonon tartja premierjét, európai piaci bevezetése 2013 októberétől indul.

skoda_rapid_spaceback_cam1A Rapid Spaceback egyik különlegessége nagyméretű, extrafelszereltségként rendelhető panoráma-üvegteteje. A színezett üvegfelület a szélvédőtől egészen a hátsó ablakig húzódik, minden bennülő számára kilátást kínálva a szabad ég felé. A panoráma-üvegtetővel együtt alkalmazva így a szélvédőtől a teljes tetőn át, mélyen a csomagtér-ajtóba nyúló sötétített üvegfelület alakítható ki.

skoda_rapid_spaceback_cam2__v3

Noha az újdonság közel 18 centiméterrel rövidebb a Rapid Limousine változatnál, utasterét éppoly nagyvonalúan méretezték tervezői, mint nagyobb testvéréét. A Rapid Spaceback kínálja szegmense legnagyobb térdmagasságban mérhető hátsó lábterét (64 milliméter) és hátsó fejterét (980 milliméter). A csomagtér alaphelyzetben 415, illetve lehajtott hátsó üléssel 1380 literes térfogatú.

skoda_rapid_spaceback_interier

Az új Rapid Spaceback csomagtere kívánságra rejtett rakodórekesszel is rendelhető, amellyel a csomagtartó kétszeresen is kihasználható módon, vízszintesen két külön térre osztható. A kettős padlózatot azonban akkor sem kell otthon hagyni, ha éppen maximális raktérre van szükség, mivel ekkor egyszerűen alsó pozíciójába, a csomagtér legaljára csúsztatva helyezhető el. A Rapid Spaceback emellett a Rapid modellekből már ismert minden hasznos megoldást felsorakoztat, köztük a tanksapka-fedélbe rejtett jégkaparóval, a láthatósági mellények vezetőülés alatti rekeszével, a kétoldalú csomagtérpadlóval vagy az ajtókba helyezhető hulladéktárolóival. A praktikus ötletek további példái a parkolójegy-jegytartó, a multimédiás eszközök tárolórekesze, az első és hátsó pohártartók vagy a függőlegesen a hátsó ülések mögé süllyeszthető kalaptartó.

A Rapid Spaceback négy benzines és két dízel erőforrás kínálatával érkezik az európai piacokra, az 55 és 90 kW (75-122 LE)közötti teljesítménytartományban. Az 1,6 TDI (66 kW/90 LE) motor a Rapid Spaceback modellekben mutatkozik be a Rapid-sorozatban, 100 kilométerenként 3,8 literes üzemanyag-fogyasztást, illetve kilométerenként 99 gramm szén-dioxid-kibocsátást produkál a Rapid Spaceback GreenLine változatában.