A Honda meghosszabbítja a szünetet

A Japán északkeleti részén tapasztalt súlyos helyzet nincsen közvetlen hatással az európai tevékenységre.

Japán

A Honda vezetése a Japánt sújtotta katasztrófa miatt úgy határozott, hogy a Saitama, Suzuka illetve a motorokat gyártó Kumamoto gyáregységekben március 23-ig meghosszabbítja a termelési szünetet. A munka 24-én történő megkezdéséről a beszállítók felkészültsége, illetve a társadalmi helyzet függvényében döntenek.

Jelenleg a Honda az európai raktáraiban és az ide tartó behajózott konténerekben elegendő fődarabbal és alkatrésszel rendelkezik. Az Európában eladott Hondák kevesebb mint 20 százaléka készül japán földön.

A Mazda eközben úgy döntött, hogy Japánban a járműgyártást március 21-ig felfüggeszti. Ez, és a szigetország északkeleti részén tapasztalt súlyos helyzet nincsen közvetlen hatással az európai tevékenységre. A több havi termelési és szállítási átfutás miatt az európai piacon biztosított az ellátás új járművek és alkatrészek terén.

A Mazda két gyáregysége Hiroshima és Hofu városokban működik. Ezek a krízistől sújtott térségtől mintegy 1000 kilométerre találhatók Japán délnyugati részén. Ebben a két üzemben állítják elő az európai piacra szánt valamennyi típust, a BT-50 pick-up kivételével. A szállítást az autógyárak közvetlen közelében működő kikötőkön át bonyolítják.

A Toyota csütörtökön részben újraindította a termelését. Ezzel a vállalat azt szeretné garantálni, hogy a fontosabb pótalkatrészek a belső piac számára rendelkezésre álljanak. A járművek gyártása előreláthatólag jövő keddig szünetel.

Az európai piacra érkező Toyoták több, mint 70 százaléka európai helyszíneken készül, így a nagy darabszámban gyártott Aygo, Yaris, Auris, Avensis és Verso modellek esetében csak minimális fennakadások lehetnek.

Japánban a Toyotának 12 saját gyáregysége van, illetve 3 üzem tartozik a leányvállalataihoz. A Toyota saját autógyárai Nagoya mellett sorakoznak, Tokiótól 300 kilométerre délnyugatra. Ezek az elhelyezkedésükből adódóan a katasztrófában nem károsodtak. Kisebb károk csak az északkeleten fekvő két közös működtetésű üzemben estek.