Dízelbotrány: húzódik a megoldás Németországban

A Volkswagen bejelentette, hogy fizet becsapott vásárlóinak, miközben megpróbál kihátrálni a bírósági eljárás hurkából.

A Volkswagen Németország történetének legnagyobb csoportos perét próbálja meg kicselezni azzal, hogy 400 000 vásárlónak ajánl közvetlen kártérítést a májusi bírósági eljárás folytatásának időpontja előtt, a csaló szoftverrel felszerelt autókért. A VW csoport már-már megállapodott egy 830 millió eurós kártérítésben a német fogyasztói szervezetek szövetségével, a VZBV-vel (Verbraucherzentrale Bundesverband), azzal a jogvédő csoporttal, amelyik bíróságra vitte ezt a precedens értékű ügyet a VW főhadiszállásának közvetlen közelében a múlt évben, de az 50 millió eurós ügyvédi költségek feletti vita miatt a megállapodás meghiúsult. A VZBV 400 000 átvágott VW vásárlót képviselt.

A Volkswagen a megállapodás helyett egy honlapot nyitott, és a (mintegy a jogvédő szervezetről leválasztva – a szerk.) a követelőző vásárlókat arra kérte, hogy direkt a Volkswagennél jelentkezzenek, annak érdekében, hogy a cég által ajánlott összeget megkaphassák. A német tulajdonosok autónként 1350-6200 euró körüli összegre számíthatnak, jóllehet ezek az összegek csak töredékei annak a fejenként 12 000-től 44 000 dollárig terjedő összegeknek amit az amerikai vásárolóknak jogi kényszerítésre fizettek ki még 2016-ban. A VW a vitából azzal vonult ki, hogy a fogyasztóvédő csoport jogi képviselői nem tudták hitelt érdemlően bizonyítani, hogy milyen szolgáltatásért kértek 50 millió eurót. A fogyasztásvédők megtagadták a független jogi vizsgálatot állította a VW. A VZBV igazgatója, Klaus Müller egy sajtótájékoztatón azt mondta, a megbeszélések hirtelen összeomlása a Volkswagennel pontosan beleillik a dízel csalás örökségébe.

A fogyasztóvédelmi szervezet szerint a VW nem garantált megfelelő kártérítési rendszert, amely megfelelne a fogyasztóknak és Klaus Müller továbbra is nyomást fog gyakorolni, hogy az ügy, bíróság elé kerüljön. A VW legutóbbi erőfeszítései az egyéni követelések további növekedéséhez vezethetnek Németországban, aláásva a kollektív pereskedést, azt a modellt, amit a politikusok vezettek be, hogy megkönnyítsék, talán éppen a VW ellen készülődő jogi eljárás menetét. A 12 000 egyedi kártérítést követelő vásárlót képviselő Christopher Rother úgy tartja, hogy a Volkswagen eljárása kísérlet arra, hogy csökkentse egy esetleges bírósági elmarasztalás súlyosságát, ami a Volkswagen felelősségét is kiszélesíthette volna.

Azt csak mi jegyezzük meg, hogy egy német bírósági ítélet precedenst szolgáltatna Európában is a hasonló eljárások lefolytatására. Christopher Rother, aki egyébként az Egyesült Államokban is a vásárlókat képviselte a Volkswagen ellen, talán éppen ezért mondta azt, hogy a cége agresszív kampánnyal iparkodik elterelni a fogyasztókat a Volkswagennel kötendő közvetlen megállapodástól.


Legyen pertársaság!

Az Autó szerkesztősége segíteni kívánja a levegőszennyezés csökkentésére és a pórul járt, hibás szállítást elszenvedett

vagy egyébként érdekelt autósok megsegítésére szerveződő pertársaságot. A társaság elindítása érdekében szeretnénk az érdeklődést megszondázni. A szervezők az eljárást 500 károsult jelentkezésével, 3000 forintos regisztrációs díjjal (amit pernyertesség esetén visszafizetnének) elindítanák. A társaság a német modellt követné, az eljárás költségeit a kártérítésből befolyt teljes összeg meghatározott része fedezné.

Felhívásunk egyelőre kizárólag a hajlandóság felmérését szolgálja. Kérjük, e-mailben ([email protected]) lépjenek kapcsolatba a szerkesztőséggel. Adataikat bizalmasan kezeljük, s amennyiben létrejön a pertársaság, a jelképes,

3000 forintos regisztrációs díjat – a kiküldött, értesítésnek megfelelően – akkor kell befizetni. A további részletekről beszámolunk majd.