Befektetők fogták perbe a Volkswagent

A világ egy részének vásárlói és az Amerikai Egyesült Államok hatóságai után a befektetők is perbe fogták a Volkswagent a dízelbotrány kapcsán.

A tegnapi (2018. szeptember 10-én) első tárgyalási nappal indult perben a befektetők 9,2 milliárd euróra perelik a VW csoportot, mert nem értesítette a cég idejében a befektetőket a szándékos környezetszennyezési csalásról, ami a részvények értékének jelentős csökkenését okozta. A részvények ugyanis 2015-ben zuhanni kezdtek, amikor kiderült, hogy a kipufogógázok jóval több szennyezőanyagot tartalmaznak a megengedettnél. A felperesek ügyvédje, Andreas Tilp így nyilatkozott a braunschweigi bíróságon: „A Volkswagennek nem később, mint 2008-ban meg kellett volna mondania, hogy csaltak, hogy nem tudták előállítani azt a technológiát, amit az Egyesült Államok megkövetelt”.

Az 1670 befektető képviselője a részvények értékének arra a 40 %-os zuhanására keresi a kártérítést, amit a botrány váltott ki.

A jogi eljárást a Deka befektetési alap vitte a bíróságra és ez a próbája lehet további 1600 pernek.

Az ügyön mintegy 50 ügyvéd dolgozik és olyan nagy az érdeklődés, hogy a tárgyalást a bíróság épületéből egy konferencia terembe kellett költöztetni. Feltételezések szerint az eljárás csak jövőre fejeződik be.

A VW, Porsche és Audi korábbi tisztségviselői ellen büntetőeljárás folyik Németországban. A Volkswagent a német hatóságok már 1 milliárd euróra büntették, az USÁ-ban 22,6 milliárd eurót fizetett a mintegy 560 000 manipulált autó miatt, Európában azonban – a 8,5 millió érintett autó ellenére – eddig gyakorlatilag egyetlen fillért sem fizetett. Németországban a szerveződő csoportos pereskedéssel mintegy 2 millió autós perelheti a céget, Angliában 1,2 millió. Magyarországon is szerveződik a pertársaság a (mintegy 50 000) becsapott (Audi, Skoda, Seat, VW) tulajdonosok megsegítésére, jelentkezni lehet: [email protected] email címen.

Audi, Seat, Skoda, VW tulajdonosok figyelmébe!

Legyen pertársaság!

Az Autó szerkesztősége segíteni kívánja a levegőszennyezés csökkentésére és a pórul járt, hibás szállítást elszenvedett vagy egyébként érdekelt autósok megsegítésére szerveződő pertársaságot. A társaság elindítása érdekében szeretnénk az érdeklődést megszondázni.

A szervezők az eljárást 500 károsult jelentkezésével, 3000 forintos regisztrációs díjjal (amit pernyertesség esetén visszafizetnének) elindítanák. A társaság a fent leírt német modellt követné, az eljárás költségeit a kártérítésből befolyt teljes összeg meghatározott része fedezné.

Felhívásunk egyelőre kizárólag a hajlandóság felmérését szolgálja, és már csak a levegő tisztaságának védelme miatt is szeretnének, ha ezt a felhívást olvasóink is terjesztenék.

Kérjük, e-mailben ([email protected]) lépjenek kapcsolatba a szerkesztőséggel. Adataikat bizalmasan kezeljük, s amennyiben létrejön a pertársaság, a jelképes, 3000 forintos regisztrációs díjat – a kiküldött, megfelelő értesítésnek megfelelően – akkor kell befizetni. A további részletekről beszámolunk majd.