Egyre jobbak?

Ahogy a teleink egyre enyhébbé válnak, úgy lesz mind több négyévszakos abroncs a piacon. Megérheti ilyet venni?

A prémium gyártók hosszú ideig hangsúlyozták, hogy nekik nem pálya  a négyévszakos abroncs, és ennek megfelelően nem is nagyon találtunk ilyen terméket a kínálatukban. Aztán egyszer csak azt vehettük észre, hogy jönnek sorban a teljes éves gumik, a Goodyear Vector 4Seasons volt talán az első fecske, majd a Nokian, Michelin és a Continental is beszállt, így mára egészen népes mezőny, egy tesztnyi abroncs összegyűlt.

Az ADAC német autóklub az osztrák társklubjával, az ÖAMTC-vel közösen elvégzett legújabb összehasonlításában összesen kilenc négyévszakost állított egymás mellé. A feltételrendszer a téli vagy nyári teszteknél megszokott volt (azokat vegyítették), nedves felületen, száraz aszfalton, hóban és jégen vizsgálták a gumikat, és kíváncsiak voltak az üzemanyag fogyasztásra gyakorolt hatásukra, a kopásra, valamint a zajra. Minél kisebb pontszámot ért el egy abroncs, annál jobbnak bizonyult, ám az egyes kritériumok nem azonos súllyal számítottak a végső értékelésnél: a legfontosabbak a nedves úton mutatott képességek 30 százalékkal, a száraz utas teszt 15, a havas 20, a jeges – azonosan a kopással és a fogyasztásra gyakorolt hatással – 10, a zaj pedig 5 százalékkal veszi ki a részét az összesített eredményből. Most egyféle méretosztályt próbáltak ki, a 175/65 R14-es abroncsok főként a kisautóknál, valamint az olcsóbb és régebbi kompaktoknál jellemzőek.

Az eredményt tekinthetjük meglepőnek is, hiszen a csapat második legolcsóbb abroncsa vitte el a prímet, ugyanakkor a dél-koreai Nexen sem ma kezdte az ipart, 1942 óta gyárt abroncsokat. Pozitívumai között említhető, hogy jégen kiváló és nedves úton is meggyőző, és száraz felületen is jobb, mint az élboly. Mögötte a Continental AllSeasonContact érkezik minimálisan lemaradva, száraz és nedves talajon is gyengébb, mint a Nexen, de havon lényegesen jobb. Harmadikként az egyik legismertebb négyévszakos abroncs, a Goodyear Vector 4Seasons második generációja áll, nedves úton ő lett a győztes, és a kopás versenyszámban is remekel. Utóbbiban a Michelin CrossClimate lett a legjobb, ugyanakkora a francia gyártó nagyot bukott: míg 2016-ban még első helyre hozta ki az ADAC (igaz, egy nagyobb, 16 colos méretben), addig most csak az utolsó hely jutott neki; havon nem remekelt, ez okozta a vesztét. Egyébként a vele együtt szintén „Feltételesen ajánlott”, azaz kétcsillagos végső értékelést szerző másik négy közül három abroncs (helyezési sorrendben a Maxxis, a Vredestein és a Hankook) szintén a havas próbán hasalt el. Fontos megjegezni, hogy az azonos összesített eredményt elérő első négy is csak „Ajánlott” lett a maga három csillagával, vagyis bebizonyosodott az, amit eddig is mindenki tudott: a négyévszakos abroncs egy kompromisszum, jobb vagy éppen rosszabb. Egyébként a tesztelők viszonyításképpen végigzavartak a próbapályán egy-egy jobb minőségű használt nyári és téli abroncsot is. Előbbi megbukott, ami nem is csoda, hiszen az várható volt, hogy havon esélye sincs a megfelelő tapadásra (szárazon és nedves úton viszont nagyszerűen teljesített), a téli pedig kétcsillagos eredménnyel zárt, mert szárazon gyengélkedett.