Növelte nyereségét a Honda

 Új modellek bemutatásának és költségcsökkentési erőfeszítéseknek, valamint a jen gyengülésének köszönhetően elért rekordösszegű globális értékesítési árbevétel mellett növelte nyereségét a japán Honda autógyár az első pénzügyi negyedévben.

A Honda csoport nettó eredménye 19,6 százalékkal 146,51 milliárd jenre nőtt az április-júniusi első pénzügyi negyedévben. A csoport konszolidált üzleti eredménye 7,1 százalékkal 198,04 milliárd jenre emelkedett 2,99 ezer milliárd jen, az egy évvel korábbinál 5,4 százalékkal magasabb, rekordösszegű negyedéves értékesítési árbevétel után.  Az értékesítési árbevétel növekedéséhez nagyban hozzájárult a jen gyengülése a dollárral szemben, ami megnövelte a Honda külföldi értékesítéseinek jenben kifejezett egyenértékét.

Ivamura Tecuó, a Honda ügyvezető alelnöke a modellfrissítések és a négykerék-hajtású modelleknek az értékesítések növelésében játszott meghatározó szerepét emelte ki a negyedéves beszámolón. “A négykerék-hajtású modellek globális értékesítése 6,2 százalékkal 1,06 millióra nőtt, köszönhetően elsősorban a teljesen új, valamint a felújított modellek bemutatásának” – mutatott rá.

A csak a japán belföldi piacon értékesített Vezel mini-SUV, valamint a Fit kisautók értékesesítése például 44,3 százalékkal, 62 ezerrel 202 ezerre emelkedett még az 5-ről 8 százalékra emelt áfa-eladásokat fékező hatása ellenére is. Az áfa-emelés egyébként áprilisban még 20 százalékkal vetette vissza Japánban az új autó megrendeléseket az egy évvel korábbihoz képest. Májusban azonban már csak 5 százalékkal, júniusban pedig 2 százalékkal csökkentek az eladások az egy évvel korábbihoz képest. “Véleményem szerint a nyári szabadságok után a megrendelések visszatérnek az előző évi szintre” – mondta Ivamura Tecuó.

honda_crider07

A belföldi japán eladások leszámításával a Honda eladásai 10,9 százalékkal, 31 ezerrel 316 ezerre nőttek Ázsiában az első pénzügyi negyedévben, elsősorban a Crider modell kínai piaci bevezetésének köszönhetően. Észak-Amerikában a Honda eladásai 3,1 százalékkal, 14 ezerrel 445 ezerre csökkentek.

A Honda a jen árfolyamának vártnál nagyobb gyengülése függvényében felfelé módosította éves eredmény előrejelzését, eszerint 600 milliárd jen, a tavalyinál 4,5 százalékkal magasabb nettó nyereségre, és 770 milliárd jen, 2,6 százalékkal magasabb üzleti eredményre számít 8,1 százalékkal emelkedő, 12,8 ezer milliárd jen éves értékesítési árbevétel után.