Cikkek Technika

2017. február 23. csütörtök, 08:03

A jövő autóhajtásai - Víz, gáz, villany?

Merre tartanak az autók hajtásláncai? Melyik mennyire szennyez? Melyik mennyire életképes? Tényleg baj van a dízelekkel, és valóban a villanyautóké a jövő?

Mai autóink többségének motorterében még valami ég. Benzin vagy gázolaj, esetleg valamilyen gáz, és a hibridek sincsenek meg, belső égés nélkül. Sőt a kipufogó nélküli elektromos, vagy az éppen csak vizet kipufogó üzemanyagcellás (és így szintén elektromos) autók sem teljesen károsanyag-kibocsátás nélküliek: globális szempontból egyáltalán nem mindegy, hogy a lokálisan akár teljesen tiszta működés villanyát, vagy az üzemanyagcellában áramot termelő hidrogént hogyan és miből állítjuk elő. Az, hogy mi jön ki a kipufogón már elég régóta fontos, de igazából csak az elmúlt bő két évtizedben izgatja az európai hatóságokat, és autósokat.

Először – már az 1960-as évektől – a benzin- és dízelmotorok szénmonoxid-kibocsátását kezdték vizsgálni, mert a CO a vér hemoglobinjával reakcióba lépve végső soron fulladásos halált okoz, miközben szagtalan és színtelen. Később felkerült a listára a kipufogógázok elégetlen szénhidrogén-tartalma is (az a legfeljebb néhány térfogat-százaléknyi üzemanyag- vagy motorolaj-mennyiség, ami elégetlenül megy át a motorokon) mert rákkeltő. A dízelek terjedésével egyre jobban kezdtek figyelni a hatóságok a kompresszió-gyújtásból adódóan elnyúló égésfolyamatokban nagy mennyiségben keletkező nitrózus (NOx) kipufogógáz-összetevőkre, szintén főleg rákkeltő hatásuk miatt, és a dízelek hozták el a koromtartalom vizsgálatának, mérésének szükségességét is, hasonló okból. A szén-dioxid (CO2)-kibocsátás csak a közelmúltban, a klímaváltozás kapcsán került igazán a képbe, mert a CO2 üvegházhatású gáz. Mivel főleg magából az égésből keletkezik, kipufogógázi mennyisége jó közelítéssel arányos a fogyasztással. A szigorodó emissziós normák hatására az autógyárak sok részletet megváltoztattak a motorokban, de az egyre nehezebben és főleg egyre drágábban, egyre összetettebb műszaki tartalommal (részecskeszűrők, katalizátorok, közvetlen befecskendezés, változó vezérlés, startstop stb.) teljesíthető előírások a hagyományos, belsőégésű hajtások viszonylag közeli végét vetítik előre már jó ideje.

Ebben a „haldoklásban” szép és értékes műszaki részletek is születnek, és megjelentek a hagyományos belsőégésű technikára alapozó a megoldást – legalább részben – az üzemanyagok lecserélésében látó elképzelések (gázhajtások, bio üzemanyagok) is. Első közelítésben minden olyan üzemanyag óriási előrelépés, ami nem szabadít a légkörbe korábban elzárt, a föld mélyéből előbányászott „új” szenet (és vele szén-dioxidot), ezért próbálkoznak a bioszféra körforgásában már benne lévő szén újrahasznosításával: erre lehetnek jók a gyártott és nem bányászott üzemanyagok, a biogázok (bomlástermékek, biobenzinek), de előállításuk ma még általában jóval drágább a kőolajalapú anyagokénál. A belső égéssel kapcsolatban sokáig elkerülte a hatóságok figyelmét a motorok hidegüzemi szennyezése, pedig régóta ismert tény, hogy nagyjából az első tíz kilométeren a motorok a normális szennyező értékek akár több százszorosát produkálják, mert a hideg működéshez eleve dúsabb üzemanyag-levegő keveréket használnak, és katalizátoraik sem működnek még elég hatásosan. A belsőégésű gépek tisztává tétele nem csak drága, de soktényezőssége miatt bonyolult is, hiszen gyakran egy-egy szennyező részarányának csökkenése akár több másik növekedését is eredményezheti. Az autógyártók kötéltáncot járnak, próbálkoznak – nem is mindig legális eszközökkel –, de ma általában egyetértenek abban, hogy a jövő, hosszú távon az elektromos hajtásoké, csupán az áramot kell hozzájuk elég tisztán előállítani, és az akkuk tárolókapacitását (az autók hatótávját) megnövelni. Ekkor már csak az áramtermelés és a gyártás már emlegetett tisztasága marad kérdés…

Benzinmotorok

A benzinmotoroknál karburátorok eltűnése és a befecskendezés megjelenése volt az első nagy lépés, mert a szabályozott keverékképzéssel (a motorirányításra visszaható lambdaszondák a kipufogóban) és jó hatásfokú hármas hatású katalizátorokkal már több mint 25 évvel ezelőtt sikerült lényegében teljesen eltüntetni a szénmonoxid-kibocsátást, csökkent az amúgy sem nagy nitrózus gázmennyiség és az elégetlen szénhidrogéneké is. Ma is ilyen katalizátorok működnek minden benzines autóban, immár két lamdaszonda felügyelete alatt. A fogyasztáscsökkenés és vele a szén-dioxid-emisszió visszafogásának igénye az elmúlt tíz évben a benzinesekben is egyre bonyolultabb keverékképző rendszereket hozott, megjelent a közvetlen befecskendezés, és a méretcsökkentési trendek (downsizing) hatására a benzinmotort is elérte a feltöltés. A szívómotorok lassú eltűnésével és a közvetlen befecskendezés gyors terjedésével azonban megjelent a finom koromtartalom is a benzinmotorok kipufogógázában, s ez (főleg rákkeltő hatása miatt) egyre jobban izgatja az emissziós normák kiagyalóit. A 2009-ben életbe lépett Euro5 és a 2014-es Euro6 már határértékeket is előír, kifejezetten a közvetlen befecskendezéses benzinmotorokra (a szívócső-befecskendezésre kevésbé jellemző a füstölés)! A benzines erőforrások szerkezeti felépítésükből, dízelekénél kevésbé robusztus kialakításukból adódóan még ma, bonyolult változó vezérléssel, nagynyomású (200-250 bar) közvetlen befecskendezéssel és feltöltéssel (turbó) is sokkal olcsóbbak a hasonló teljesítményű turbódízeleknél. És mivel fő emissziós összetevőik a már emlegetett egyszerű katalizátorral is jól kézben tarthatók, a gyártók mostanában szinte kizárólag a szén-dioxid-emisszió csökkentésére (azaz a fogyasztáscsökkentésre) és a koromkibocsátás visszafogására koncentrálnak. Előbbire legalább részben jó lehet a feltöltés (hiszen a hatásfokra is jótékonyan hat), és akár az alapjáraton feleslegesen forgó motort leállító, majd újra elindító startstop is. A kormolás csökkentésére több életképesnek tűnő megoldás is létezik, van, aki az égéstéri beavatkozásokban, a többszörös gyújtószikrában vagy a vezérlésállítási szélsőségekben, esetleg a befecskendezés további finomításában, többadagossá tételében hisz, de olyan fejlesztőcsapatok is dolgoznak, amelyek már a benzinmotorok részecskeszűrőinek sorozatgyártását tervezik, mert szerintük csak így csökkenthető hatásosan a füstölés. Ha a dízelekével azonos elven működő (a látható koromszemcséket a kipufogógázból kihalászó, majd időnként jó 95-99 százalékos hatásfokkal szén-dioxdiddá elégető) részecskeszűrők itt is megjelennek, mai árakon nagyjából 50-150 eurós darabonkénti többletköltséget hoznak majd a vásárlóknak autónként.

A fogyasztás és vele a szén-dioxid-emisszió további csökkentéséhez már komolyabb szerkezeti átalakítások kellenek, több márka kompresszió gyújtású (dízelszerűen működő) benzinmotorokat kutatja, és az is kézenfekvő, hogy a nem működő benzinmotor a legtisztább, ami pedig a hibridekkel érhető el a legkönnyebben. Maga a benzines egyébként úgy is tisztává tehető, ha benzin helyett gázt égetünk benne. Sokáig az olcsó LPG, azaz az autógáz – lényegében háztartásai propán-pután gázkeverék – tűnt leginkább nyerőnek. A kisnyomású (6-8 bar körüli) tartályban, cseppfolyósan tárolt keverék tisztábban ég, mint a benzin, de a fogyasztás kicsit több vele (a gáz literenként kisebb fajlagos energiatartalma miatt), és az sem előny, hogy az összetevőket kőolajból a legegyszerűbb előállítani. A másik, ennél sokkal életképesebb benzinkiváltó gáz a metán, azaz a földgáz (CNG: Compressed Natural Gas, azaz sűrített földgáz vagy LNG: Liquified Natural Gas, azaz cseppfolyós földgáz). Alapesetben ez sem megújuló energiahordozó, hiszen a földből bányásszák (sokszor a kőolajjal együtt), de egyes becslések szerint akár ötszáz évre is elegendőek a tartalékaink belőle, a jelenlegi fogyasztás mellett. Ugyanúgy nem kell alapjaiban átalakítani hozzá a benzinmotorokat, mint az LPG-hez, de a tartály nyomása itt már 200-250 bar így az egész üzemanyagrendszer jóval drágább. Nagy használati előny, hogy a földgázüzemű autók az LPG-sekhez hasonlóan, gáz híján benzinnel is járathatók, és az is, hogy a földgáz a benzinnél sokkal tisztábban ég: elvileg csak CO2 és víz hagyja el a kipufogót (a valóságban ennél kicsit összetettebb a helyzet). A nagynyomású földgázkút nem olcsó, de a hálózat egész Európában bővül, a benzines rendszer mellé a fölgázas ugyanúgy beépíthető akár utólag is, mint az LPG-s, és megfelelő motorokkal a földgázüzem a teherautókban is életképes.

Dízelmotorok

A dízelmotorok általános turbósítása jót tett az emissziónak, főleg a füstölés csökkent tőle jelentősen, a nagynyomású (aztán a ma általános közöscsöves) gázolaj-befecskendezéssel pedig tovább javult a benzinesekénél amúgy is sokkal jobb hatásfok. Először a gázolajos technikában is az oxidációs katalizátorok terjedtek el, bár felépítésükből adódóan ezek az erőforrások eleve kevés szén-monoxidot termelnek. A nagy áttörést a részecskeszűrő hozta el, hiszen a kipufogógáz látható koromtartalmát már a korai változatokban is jó 95 százalékos hatásfokkal megfogta. Ma már 99 százalék körüli a hatékonysága, és időnkénti tisztítását is viszonylag jól megoldották (a kipufogógáz hőmérsékletének megemelésével ég tisztára, teljesen automatikusan, bár a regeneráció nem mindig tökéletes, ezért hosszú használatban a szűrők eltömődhetnek), így – kicsit a szén-dioxid-emisszió rovására – lényegében teljesen eltűnik a kipufogógázból a látható korom. A befecskendezési nyomások további emelkedésével és a hatásfokjavulás hajszolása okozta folyamatos kompresszió növeléssel azonban az egyre takarékosabb dízelmotorok egyre több nitrózus gázösszetevőt pufogtak a légkörbe. Az autógyárak első megoldásként megemelték a turbók nyomását, bevezették a dízeleken is a startstop rendszert (hiszen ezzel is lehet csökkentetni valamennyit a kibocsátáson) és csökkentették a motorok sűrítési arányát. Néhányan a változó vezérléssel is kísérleteztek, ez azonban nem minden esetben hozott akkora tisztasági és működési javulást, hogy nagy sorozatban is megérje. A szigorodó tisztasági normák bevezetésével egyre nehezebben lehetett a nitrogén-oxidokat megfelelő szinten tartani, az egyszerű katalizátor már nem volt elég, a fogyasztást egyébként megnövelő egyre nagyobb arányú kipufogógáz-visszavezetés mellett megjelentek a nitrózus gázokat vízzé és nitrogénné redukáló szerkezetek is a dízel kipufogókban. Ma kétféle ilyen létezik, a báriumcsapdás, tárolókatalizátor és a szelektív-redukciós. Előbbi előnye, hogy viszonylag egyszerűen, pusztán a kipufogógáz hőmérsékletének megemelésével regenerálható, viszont hatásfoka és élettartama is elmarad az utóbbiétól, így főleg kisebb autókban használják. Az egyre jobban terjedő szelektív-redukciós nitrogénoxid-katalizátorok jobb hatásfokúak, de regenerálásukhoz karbamidtartalmú adalék (Adblue) és az azt a kipufogóba befecskendező rendszer kell, aminek adaléktartályát időnként fel kell tölteni. Mivel szerkezetükből adódóan a dízelmotorok gyártása drágább a technikás benzinesekénél is, a költséges és összetett kipufogógáz-utánkezelő rendszerek pedig még tovább növelik a költségeket, több autógyártó szerint is közel az idő, amikor már csak a nagy és drága autók árrése (vevőköre) viseli majd el a gázolajos hajtás gyártási többletköltségeit.

A dízelbotrány

A 2015-ben kirobbant Volkswagen-dízelbotrány műszaki megközelítése viszonylag egyszerű. Mivel az évtizedekkel ezelőtt bevezetett európai mérési módszer, görgős padon vizsgálta és vizsgálja ma is az autók kibocsátásait jól ismert és jól szabványosítható próbaciklus szerint, ráadásul sok területen különösen engedékenyen, érthető, hogy a gyártók többsége kifejezetten az ennek való megfelelésre koncentrált. Ezért egészen addig nem is hibáztathatók a fejlesztők, amíg az egyébként előírásosan dolgozó kipufogógáz-tisztító rendszert csiszolgatják úgy, hogy a teszt szerinti vizsgálatokon teljesítsen a lehető legjobban. Azonban ha bizonyos alkatrészek vagy szoftverek kizárólag a vizsgálatokkor működnek – máskor spórolásból vagy a szén-dioxid-kibocsátást csökkentendő nem vagy nem teljesen – az kivédhetetlen és szándékos károkozás. A mérési ciklust korábban is sokan kritizálták engedékenysége (előmelegített motorok, nem működő fedélzeti fogyasztók) és „sterilitása” miatt, a vevők pedig csodálkoztak, hogy autóik a mindennapokban rendszerint jóval többet fogyasztanak a katalógusadatoknál.

A mérési módszerek átalakítása, valósághűbbé tétele már elkezdődött (az európai minősítési ciklusba közúti mérés is kerül idén szeptembertől), de néhány kérdés még így is nyitott: a próbapadi emissziós teszteken csalás nélkül is hibátlanul teljesítő autók is gyakran a megengedett sokszorosát bocsátják a levegőbe normál üzemi körülmények között, főleg alacsony fordulati nagy terhelésnél és hidegüzemben –- mindkettő éppen városi használatban a leggyakoribb. Több mérés is bizonyítja, hogy a szabványok szerinti legtisztább autók (nem csak a dízelek) motorjai is rosszul teljesítenek ilyen (azaz valós) körülmények között. Az egyik ma körvonalazódó megoldás a gyártók kényszerítése a még tisztább működés felé, a másik a tiltás. Sokan a dízelekben keletkező különösen apró szemcséjű koromtól és a benzinesek hasonlóan apró szennyezőitől félnek, mert ezek egyrészt súlyosan rákkeltők, másrészt a legfinomabb mai szűrők sem tudják őket teljesen kihalászni a kipufogógázból. Több nagyváros vezetése is a dízelek kitiltásával vagy forgalmuk korlátozásával fenyeget, ami a tények ellenére is visszás, mert éveken át éppen jobb hatásfokukból adódó kisebb fogyasztásuk és így alacsony CO2-kibocsátásuk miatt támogatták sokan a terjedésüket…

Hibridek, villanyautók

A teljes elektromos hajtás várható eljöveteléig a hibridek (benzin-elektromos hajtással) terjedése a legvalószínűbb. Kívülről nem tölthető változataik is hasznosak, hiszen a hagyományos autók fékein nagyrészt hővé alakuló, elvesző (amúgy is elég rossz hatásfokkal mozgássá alakított) kémiai energia nagy részét akkuba tárolják, és (természetesen veszteségek árán) újra az autó mozgatására fordítják. Így emissziót és üzemanyagot is spórolnak, számítógépes hálózatuk fejlődésével (és ötletes váltóikkal) ráadásul arra is képesek, hogy benzinmotorjukat mindig a lehető legtisztábban járassák, vagy éppen teljesen le is állítsák, ha nem kell. A konnektorból is tölthető hibridek működési alapelve ugyanez, azzal a jelentős különbséggel, hogy akkujukat nem csak benzinmotorjuk és a lassítások motorfékje tölti. Ettől az egyszerű hibrideknél sokkal többet tudnak megtenni tisztán elektromos hajtással (közvetlen emisszió nélkül), ugyanakkor esetükben – globális szempontokból – egyáltalán nem mindegy miből és mennyiért állítjuk elő a villanyukat.

Ha mondjuk, az erőművet lignittel táplálják, a villanyautó globális szempontokból akár jóval szennyezőbb is lehet még a korszerűtlenebb benzineseknél vagy dízeleknél is! Az elektromos hajtás egyik különleges mellékága az üzemanyagcellás. A cella a víz elektrolízisét megfordítva a levegő oxigénjéből és hidrogénből állít elő vizet és villanyt, így táplálja az autót hajtó villanymotort. Az ötlet jó, a hatótáv öt kiló cseppfolyós hidrogénnel is 400 km feletti, de a gáz nagynyomású tárolásához (700 bar) különleges tartály kell. A hidrogén előállítása, szállítása, tárolása ma még nem megoldott, így kúthálózat sem létezik. Pedig az üzemanyagcellás autó tényleg csak vizet pufog ki. De miből, mennyi energiával és hogyan készül hozzá a hidrogén? A legrosszabb eset, ha földgázból, mert az eljárás nem csak energiaigényes, de szén-dioxid-kibocsátással is jár, a legjobb pedig, ha megújuló energiából megtermelt árammal vizet bontunk oxigénre és hidrogénre…

Mivel autózunk majd?

Európa autósai előbb a konnektorból is tölthető benzin-elektromos hibridek, majd a tisztán elektromos hajtásláncok előretörésére számíthatnak a következő tíz évben. Az alapjaiban egyszerű felépítésű (a villanymotorhoz még sebességváltó sem feltétlenül kell) tisztán elektromos autóhajtás terjedésének legfőbb gátja ma az akkuk ára és tárolóképességük szűkössége. Ha sikerül 5-600 km körüli hatótávot elérni legfeljebb 100 liter térfogatú akkukkal, akkor már „csak” a töltés lassúsága, a töltőinfrastruktúra és az ár korlátoz. A mai akkutechnikában az alkalmazott ritka földfémek mennyisége és ára is hátráltató tényező, a fejlődés meglepően gyors – ám ettől az elektromos autók technikai avulása is átlag feletti. Mindezek alapján úgy tűnik, hosszabb távon először a dízelmotor tűnik majd el mindennapi autóinkból, a benzinesek a hibridekben még egy ideig biztosan túlélnek majd…

CFB Projekt

A Clean Fuel Box (CFB) célja, hogy anélkül tegye lehetővé az L-CNG töltőpontok kialakítását, hogy szükség lenne költséges és munkaigényes gázcső hálózat kiépítésére.A magyar innovációnak számító bokszokat ott lehet elhelyezni, ahol azok a CNG és LNG üzemű járműveket használók számára a legkedvezőbb kiszolgálást nyújthatják, például forgalmas városi környezetben, autópályák mentén, vagy akár rendezvényeken. A töltőállomások halk üzemeltetés mellett  gyorsan fel tudják tölteni a járművek gáztartályait, amelyek rövid időn belül tovább indulhatnak. 

A Clean Fuel Box hálózat kiépítésére egy projekt terv készült, amihez a projektvezető Pannon Fuel Kft. együttműködve az LNG-Tech Kft.-vel, a One PR Kft.-vel és a Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesülettel pályázatot nyújtott be az Európai Unió közlekedési infrastruktúra fejlesztését célzó CEF támogatás elnyerése érdekében. A pályázat a hazai környezetbarát CNG töltőinfrastruktúra hatékony fejlesztését célozta, városok érintésével a fő európai közlekedési útvonalak mentén 39 CNG töltőpont létrehozásával. A projekttervet az Európai Bizottság a támogatandó fejlesztések közé választotta 2016-ban. Ennek köszönhetően megkezdődhetett a környezet védelmét és a fenntartható közlekedést a hétköznapokban is használható technológiával biztosító projekt megvalósítása.

Comments

comments

nyomtatóbarát verzió

Hozzászólások

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Eseménynaptár

Friss anyagok

Hangos Az Autó! – 8. rész

Az 8. rész az első téma alatti lejátszóval indítható...

Első ecoMobility Day a Magyar Autóklub szervezésébenElső ecoMobility Day a Magyar Autóklub szervezésében

Rendhagyó közlekedési témájú konferencia és környezetbarát járműveket bemutató nyílt...

A Nokian Tyres Romániában kezdi meg az első zöldmezős, CO2-mentes gyárának építését

A finn abroncsgyártó vállalat Nagyváradon építi majd meg új...

Hangos Az Autó! – 7. rész

Az 7. rész az első téma alatti lejátszóval indítható...

Legyen saját címoldala!

Lepje meg rokonait, barátait, üzletfeleit, vagy akár saját magát...

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás