Videók

2009. április 16. csütörtök, 12:01

Levegő nélküli kerekek - Nincs gáz

Egyre több abroncsmárka kísérletezik levegő nélküli lamellás kerekekkel. Ér ez valamit?

A lamellás abroncsnak nincs oldalfala

Először a Michelin kezdett foglalkozni az ötlettel, jó öt évvel ezelőtt. Kutatói olyan kereket dolgoztak ki, amelyben sugárirányú, számítottan deformálódó küllősor helyettesíti a levegőtöltetet. A technikai különlegességen kívül a szerkezetnek előnyei is vannak: nem kap defektet, és a jó iránytartás nem jár feltétlenül kőkemény, alacsony oldalfallal. A futófelület teljesen hagyományos, s az újabb kivitelekben a keréktárcsa is. A korai elképzelésekben még különleges, deformálódó felnik szerepeltek, a jobb rezgésszűrés érdekében. Ma már hagyományosakkal kísérleteznek. A széndioxid kibocsátás elleni küzdelemben jól jöhet az új kerekek hagyományos, levegős abroncsokénál állítólag jóval alacsonyabb gördülési ellenállása. A videó egy ilyen, amerikai vizsgálatot mutat be, a két kereket próbapadon azonos sebességre gyorsítják, majd hagyják „kigurulni”. Amelyik tovább forog, annak kisebb a gördülési ellenállása. Ez a bemutatott esetben jó 50% a lamellás új abroncs javára.

Hogy miért nem terjednek ezek az új kerekek mégsem? A lamellás szerkezetet nehéz kiegyensúlyozni, és állítólag 100 km/óra felett könnyen rezgésbe jön. Szóval van még mit csiszolni a dolgon…

Comments

comments

Címkék:
nyomtatóbarát verzió

Hozzászólások

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Eseménynaptár

Friss anyagok

XVI. Lotus-Retro Mobil Concours d’Elegance, 2023 Hévíz

Nyáron újra csináljuk a fesztivált, találkozzunk Hévízen, a részletekért...

A gyújtógyertyák feladata

A gyújtógyertyák elsődleges feladata a levegő/üzemanyag keverék begyújtásához, valamint...

Megvan Európa legjobb vétele!

Az Autobest összeurópai zsűrije a Renault Austral-t választotta 2023...

Miért fontos az olajszűrő?

Ha a motorban az olaj hosszabb ideig szűretlenül marad,...

Hangos Az Autó! – 8. rész

Az 8. rész az első téma alatti lejátszóval indítható...

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás