Aktuális

2009. március 16. hétfő, 00:52

Tavaszi felkészítés - Kémia- és fizikaóra

A télben elkoszolódott autót érdemes alapos tisztítókúrának alávetni. Javasolt munkaleírásunk nagynyomású gőzborotvával kezdődik, és otthoni pepecseléssel ér véget.

Első oldal

A pénzbedobós nagynyomású mosóval gyorsan és hatékonyan tisztítható a karosszéria. 400-500 forintból alapos munkát lehet végezni
Az alapos munka két lépcsőben, a profigépekkel, majd a parkolóban vagy otthon zajlik. Érdemes a nagyja munkát a benzinkutaknál kezdeni, ott is a porszívónál. Az autók többségét lezárt utastérrel, légkondival használják, és a bevitt szemét idővel apróra porlik és láthatatlan, egészségkárosító keringésbe kezd odabent. A szívócsőnek az autó belsején való áthúzásával óvatosan kell ügyeskedni, a hajlékony csövek többnyire koszosak, olajosak, és magukkal viszik az ülésekre a később munkát adó szennyeződést. Az ülések felhajtása után szokott kiderülni, hogy kevés pénzt dobtunk be, annyi ott a limlom és a szemét. A szőnyegeket a mosónál ki kell venni, és attól függetlenül, hogy automata vagy kezelős, le lehet mosni őket gőzborotvával. Nem céltalan, ha a helyet, ahova ledobjuk, előtte lemossuk a vízsugárral, hogy a szőnyeg másik fele is tisztán kerüljön vissza az autóba.

A gépi mosók nagy része, több-kevesebb sikerrel, lendületes ívű névjegyet hagy a lemezeken (a filccel és szivaccsal dolgozók már nem), kompromisszumot ér viszont, hogy ezek időnkénti polírozással eltávolíthatók, másrészt a mosók egy részében be lehet fizetni a kihagyhatatlan alvázmosásra, ami a sós latyak és sár továbbélését akadályozza meg. Több utánajárást igényel olyan helyre vinni az autót, ahol megemelik alvázmosáshoz, ilyenkor viszont kiderülnek a védőréteg hibái is. Ez esetben garanciális autón szervizben kell a javítást kérni, különben bele tudnak kötni a szakszerviz kihagyása okán. A pénz- vagy érmebedobós automatáknál is be lehet csapatni a nagynyomású, lehetőleg meleg vizet az autó alá, viszont nem valami kényelmes és hatékony a munka; ha pedig oldalanként megemeljük az autót, várakozó sor esetén kinézik az alapos kollégát.
Mielőtt sor kerülne az alsó és a külső mosásra, a lehűlt motortérben előre elkészített és felpróbált nejlonfólia darabokkal be kell burkolni az elosztót, a számítógépet és a relédobozokat. Ha látszanak a gyertyasapkák, azokat sem árt bevonni. A védelmet egyszerű madzag vagy szigetelőszalag, gumigyűrű tartja a helyén. A szabad területeken motormosó spray vagy a fizikai behatás miatt még hatásosabb ecsettel felkent folyadék lazítja a koszt, amíg az autó alját és a karosszériát mossuk. A külsőmosáshoz a legtöbb helyen lehet samponos vizet “rendelni” a géptől. Mielőtt a külsőmosás végén az öblítésre állítanánk a gépet, nyissuk fel újra a motorháztetőt, és a víznyomás hatásának csökkentésére távolabbról mossuk le a motorteret. A kapható környezetbarát oldófolyadék a pár milliméter vastag olajsarat is lazítja, csak le kell vízzel öblíteni. A védőfóliák kidobása (nem szabad bent felejteni, mert valamelyik ékszíj megeheti, a hőség megolvasztja őket) és a motortérzárás után jöhet a külső öblítés, majd a szőnyeg lecsurgatása, visszarakása és a kiállás.

Az ilyen felni egy teljes felújítókúrát követel
Még nem érdemes továbbindulni, a parkolóban puha rongygyal szárazra kell törülni a gépházat, a kosz és a falcokban maradt olaj csak ilyenkor száműzhető. Ugyanez vár az ajtónyílásokra és a gumitömítésekre is. Az alkalomtól függően még a kútnál vagy már otthon következik a mosás legfontosabb, befejező mozzanata: minden helyre, ahova mosószeres vagy “sima” víz jutott, a megfelelő védő- és a funkcióhoz szükséges anyagot vissza kell juttatni. A legfontosabb helyekre, az akkumulátorpólusokhoz savmentes zsír, a látható bowdenrészekre, lehetőleg mozgatás közben műszerolaj, az egymáson mozgó felületekhez (néhány sebességváltó-típusra) zsír, a megtisztult gumicsövekre pár fuvallat kereskedelemben kapható ápolóspray jár. A szilikontartalmú anyagokat még az autó közeléből is száműzni kell, az a legkevesebb, hogy porfogó lesz a felület, de megnehezíti az esetleges fényezési és felületjavítási munkát és még hónapok múltán is az ablakpucolást. Bárhol is mossák, vagy mi magunk mossuk az autót, csak külön szivacsot és törlőkendőket szabad az utastérre, a motortérre és a karosszériára használni. A jó szivacs nagyméretű lyukakkal tagolt, ez a tulajdonsága az összegyűjtött szennyeződés begyűjtése és kinyomáskor annak kiengedése miatt előnyös. Egy vödör vízzel merénylet az autómosás a fényezés ellen, a samponos lemez és üveg kosztalanítása közben csak a pénzbedobós helyeken előtisztított autók mosószivacsait és kendőit nem szükséges szinte minden mozdulatot követően alaposan kiöblíteni. Az eredeti téli ruhát viselő autókat vizes (lehetőleg meleg) áztatás, öblítés után szabad samponozni. Mivel a samponok egy része elég primitív tisztítóvegyület, a  tapasztalat mutatja meg, hogy melyik típus nem hagy  maga után olyan mattítóréteget, mint amihez hasonlót a háztartási mosógatószerek okoznak.

Az Autó2  2005/5-ös számából.

Második oldal

A kipufogó is érzékeny, főleg ha korábban már javították. Tisztítás után egy réteg hőálló festék növeli az élettartamát
Az autómosás másik alaptörvénye, hogy munka közben nem száradhat meg az előző fázis folyadéka a kasztnin. Különösen a rászáradt sampon tartalmazhat olyan szemcséket, amikkel visszakarcolhatunk. Az előzőek magyarázzák, hogy nem minden kézimosóban végeznek szakszerű munkát: keverik a szivacsokat, szarvasbőröket, törlőkendőket, nem mossák ki azokat alaposan, ezért áthúzhatják az esetleg piszkosan maradt felületeket is szárazra törléskor. Az ilyen helyek veszélyesebbek, mint a gépi mosók.

Mielőtt a külső és belső takarítás miatti védőanyaghiányt pótoljuk, elég tiszta az autó, hogy a felületi hibákat kijavítsuk, vagy leltárba vegyük. Ha csak a lakkozás sérült, elegendő színes stifttel javítani, ha a fényezés és az alapozás is, ugyanúgy kell eljárni, mint a gyári fényezéskor. Pótolni kell az alapozót, majd a színkód alapján vásárolt anyaggal a festést. Nem szégyen ilyenkor meghátrálni, és szakműhelybe menni. A bátrabbak a nem túlzottan feltűnő helyeken gyakorolhatják a “ködölést”.

A védő- és az ápolóanyagok bedolgozása odabent kezdődik. A műszerfalat szilikonmentes, inkább mattító hatású folyadékkal, a textil-, műanyag- vagy bőrkárpitot, huzatot erre a célra kapható folyadékokkal kell kezelni. A műszerfalra és a műanyag-felületekre UV-védelmet is adó anyagot érdemes használni. Ha sok folyadékkal tisztítottuk a belteret, indulás előtt alaposan ki kell szárítani, különben bepárásodnak az üvegek. Ha ez bekövetkezik,  az utastéri szellőzőnyitás, légkondi-bekapcsolás és feltekert ventilátorral a szélvédőre irányított légáram segít. Az utastér szárítására szánt idő nem számít veszteségnek, ezalatt a lemezek és a műanyag csíkok, műanyag lökhárítók, gumitömítések kapják vissza a mosáskor eltávolított anyagokat. A fénytelenítő és szerkezeti átalakítást okozó UV elleni védőszert tartalmazó anyagokat érdemes precízen, az előírt módon felvinni. Az új
A küszöbön levő foltot először csiszoljuk át, majd alapozzunk, utána kenhetjük a fehér védőréteget. Időszakonként ellenőrizzük,
nem újult-e ki a “baj”
autóknál a viaszos emulzió még bőven elég a védőréteg előállításához, egy-egy felületkezelés 5-6 mosást is túlél a gyártmánytól függően. A megfelelőt a tapasztalat segít kiválasztani; ha rövid idő múlva már nem pergeti le a vizet, másik szerrel kell próbálkozni. Szabadban maradó új autóknál is csak két-három év után jöhet a következő védőbevonat-fokozat: a nagyon enyhe polírozóképességgel is bíró viaszos kezelés. A folyékony emulzió és a viaszpaszta között több fokozat létezik, a sűrűséggel arányos a védelem tartóssága, de a munka nehézsége is. A paszta már alkalmas a gépi tisztítás finomabb, csak utcai lámpa ellenfényében látható hálónyomainak kitöltésére, de a karcosabb, fénytelen kasztni polírozásért sóhajt.

Az autóápolásban járatlanoknak, fáradékonyaknak nem ajánljuk a házilagos nekiugrást, főleg nem a barkácsáruházakban kapható, szakszerűtlen használatkor a fényezést égető polírozógéppel. A polírozás mechanikailag “beleszól” a lakkozott felületek szerkezetébe, végleges vagy legalábbis nehezen eltüntethető hibákat lehet okozni. A fakó karosszériára sem muszáj egyből rámászni polírozóanyaggal, érdemes a színfelújító folyadékot kipróbálni, a munka a viaszoláshoz hasonlóan könnyű. A műanyag részeket több hónapig is fekete színben tartja az erre a célra szolgáló ápolószer. A befejező mozzanat a szélvédők és az ajtótömítések áttörlése glicerinnel. Egyrészt a mai napig nem gyártanak jobb gumiápoló szert, másrészt ezeken a helyeken csak a mutatóujjra húzott vagy két ujj közé fogott folyadékos textildarab jöhet szóba, léghajtású permet nem, mert az ablakokra került védőanyag esőben, este vicsorít a vezetőre. Ha még ezek után sem fokhagymaszagú az autó, az csak azért lehet, mert a kilincsek, zárak karcosak, koszosak maradtak; ezek felújítására kis kiszerelésben sűrű krémpasztát árulnak, ami még a lökhárítók hibáira  is gyógyítólag hat.


cs.g.

Az Autó2  2005/5-ös számából.

Comments

comments

Címkék:
nyomtatóbarát verzió

Hozzászólások

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Eseménynaptár

Friss anyagok

XVI. Lotus-Retro Mobil Concours d’Elegance, 2023 Hévíz

Nyáron újra csináljuk a fesztivált, találkozzunk Hévízen, a részletekért...

A gyújtógyertyák feladata

A gyújtógyertyák elsődleges feladata a levegő/üzemanyag keverék begyújtásához, valamint...

Megvan Európa legjobb vétele!

Az Autobest összeurópai zsűrije a Renault Austral-t választotta 2023...

Miért fontos az olajszűrő?

Ha a motorban az olaj hosszabb ideig szűretlenül marad,...

Hangos Az Autó! – 8. rész

Az 8. rész az első téma alatti lejátszóval indítható...

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás