Újautó

2009. március 16. hétfő, 00:52

Párhuzam: BMW X5 4.8i, Mercedes-Benz GL 500 - Vényolcak

A két európai prémiummogul nagy szabadidőösszkerekesei Amerikából jönnek. Oda is valók, de ettől még bárhol álomgépek.

Párhuzam

A BMW formája és méretei kompaktabbak, a Mercedes fara kombis, arányai már-már kisbuszosak

A gigászi testű és hatalmas, gurgulázó V8-assal hajtott „terepjárók” hétülésességükkel főleg az amerikai családapák kezébe adnak jól használható érveket: „Lásd be, drágám. A gyerekek, meg a csomagok. Nekünk egyszerűen kell egy ekkora gép. Na nem miattam. Nekem a mostani autó is bőven jó, de hát…” Az igazi okok persze: a kimagasló kényelem, az extrabiztonság, a luxusszolgáltatások, a stresszmentes hosszú távú túrák – és persze a bivalyerős motorok.

Mindkét versenyző kályhacsőnyi átmérőjű kipufogóvégeket visel. Az X5 csomagtérajtaja két részletben nyílik, a lehajló alsó rész a nehezebb tárgyak beemelését is segíti

Az erődítményként is bízvást helytálló nagyvasaktól vevőkörük jellemzően nem vár még csak minimális terepalkalmasságot sem. Zömében egyedül, legfeljebb ketten, nagy ritkán négyesben utaznak, így tényleg főúri kényelemben férnek el a csaknem öt méter hosszon terpeszkedő kasztnikban. A karosszériák méretarányai hasonlóak, de dizájnjuk márkaspecifikus: a BMW laposabb orrával, döntöttebb hátsó szélvédőjével a sportos, a magasabb Merci függőleges hátfalával pedig a kombis képet sulykolja. A széles fellépők, a mozdonnyi köténylemezek, a küszöbök műanyag borítása azonban valódi terepes, „nincs akadály” hangulatot sugároz, amit a finom fényezés és a sérülékeny alufelni garnitúra azonnal felülír. Az ötméteres hossz a kétméteres szélességgel ésa háromméteres tengelytávval szintén inkább a közúti tekintélyteremtés eszköze, a szintszabályozós légrugózás mindkettőben alapáras.

Az X5 váltókarja és kézifékje egyaránt elektronikus. Az iDrive-tekertyű nehezen kiismerhetően, de a teljes fedélzeti komfortelektronikát irányítja. A szellőzés és az audiorendszer külön gombokat kapott

A számítógépes felügyelet alatt dolgozó összkerékhajtás ezekben az autókban leginkább a nagy sebességű ívmeneti stabilitás javítására és a téli autózás megkönnyítésére szolgál, a BMW-é teljesen automatikus, a nyomatékosztás aránya 20 km/óráig 50/50 százalékos az első és a hátsó tengely között, feljebb 40/60, a Merci elektromosan kapcsolható középső és hátsó diffizárat is kínál, a kitörésgátló és a meredek leereszkedéseket segítő lejtmenetvezérlő mindkettőben alapáras.

A GL bőrbe varrt műszerfala az elegáns megjelenésre hajt, a középkonzolról az összkerékhajtás is irányítható, a BMW-vel ellentétben felező is választható

A BMW filozófiája szerint a vezetőnek csupán a gázpedált kell taposnia, miközben a hajtásláncot elektronika hangolja optimálisra. A lényeg a Mercedesnél is ez, ám itt egy műszerfali tekertyűvel tiszta hátsó vagy állandó összkerékhajtást, sőt felezőáttételt is választhatunk.

A menetkényelem a prémiumosztály csúcsát hozza, az első fotelek alapáron sem szerények, de kérhetők fűtéssel, szellőztetéssel, a BMW-ben változtatható ülőlaphosszal és szabályozható oldaltartással. Az így felszerelt „komfortülés” a hosszas extralista egy újabb elemével „aktívvá” varázsolható: az elektronika a kanyarodás sebességének megfelelően pumpálhatja a támla ívkülső oldalát. A Mercedes is kínál ilyet „multikontúr ülés” címen, a fűtés itt a harmadik sor kivételével alap. Bár az ülőgarnitúrák műfajában a versenyzők közel ugyanazt hozzák, meglepő módon a jó húsz centivel rövidebb BMW ülőlapjai elöl-hátul méretesebbek,

Az X5 hátsó padja méretesebb, az üléstámlák dőlésszöge mindkét versenyzőnél állítható a második sorban is

a Merci egyedül a ritkán használt harmadik sor kényelmével kerekedik bajor vetélytársa fölé.

Az utasterek kialakítása precíz, jelentéktelenül dudorodó hátsó kardánalagútjával, méretesebb ajtózsebeivel a praktikum versenyszámban hajszálnyival ismét az X5 végez előrébb, a GL viszont diófa gyökér betétes, krómszegélyekkel díszített s az 500- asban bőrrel burkolt műszerfallal imponál. Bár alapáron a BMW is diófa gyökér berakásos, a finom, de mégiscsak műanyag borítású műszerfalra sokkal jobban illenek a tesztautó sötét nemesfa

Ülésformázásával, jelentősebb kardánalagútjával a GL második sora csak két utasnak kényelmes, felárért háromzónás légkondi fújhatja a levegőt hátra

tartozékai. Az összkép a Mercedesénél sportosabb, futurisztikusabb, ám a bajor fedélzeti elektronikák zöme a stuttgartiaknál bonyolultabban kezelhető.

Vezethetőség szempontjából a hajszálpontosan egyező gyorsulás- és végsebességértékek ellenére merész vállalkozás a tesztautók összevetése. Az ok triviális: mindkettő iszonyatosan megy, a bennülők benyomásai mégis alapvetően mások. A BMW higgadtabb hangú, a Merciénél kisebb és valamivel szerényebb erejű V8-asa a „gazdaságossági verseny” győztese, fogyasztása országúton kis odafigyeléssel 10 l/100 km alatt tartható; persze képességeit kihasználva a GLéhez hasonlóan könnyen az utóbbi értékkétszeresét hozhatja. Az X5 a tesztautóhoz társított elektromosan szabályozott lengéscsillapító rendszerrel (Adaptive Drive) és

Sínen tologatható rögzítőszemek és jelentős méretű padló alatti rekeszek vagy ezek helyére – felárért – pluszülések tehetők a BMW csomagterébe

a szélsőséges országúti, már-már versenypályás használatra kihegyezett, elöl 275/40 R20, hátul 315/35 R20-as abroncsokat viselő alufelnikkel sportautós jellemzőket mutat. A sebességélmény mégis a 200 kg-mal (10%-kal) nehezebb, ám öblösebb és izmosabb motorral hajtott GL-ben érződött erőteljesebbnek. A Mercedes V8-as tekintélyesebben morog. Az automata váltók összevetése szintén nem könnyű feladat: mindkettő észrevétlenül dolgozó, a lejtőket, emelkedőket „messziről” felismerő szerkezet,

A Mercedeshez nem jár síalagút, az alapáras harmadik sori székek azonban pluszpénzértelektromosan is ledönthetők. A raktérajtót szintén elektromotor emeli

a Mercedes hétfokozatúja a BMW hatosánál hajszálnyival szűkebb és rövidebb áttételezésű.

A sportosabb jellemzőkkel mozgó X5-énél a hazai utakon a GL rendszere a magasabb autó emeltebb súlypontjából adódó jelentősebb karosszériadőlések ellenére barátságosabb. Persze megjegyzendő, hogy érezhető sportosabb hangolása ellenére a BMW futóműve leginkább a tesztautó 20 colos abroncsai miatt mutatott a széria 19-eseken gördülő Merciénél rosszabb rugózási jellemzőket.

Az extralista mindkét márkánál hasonlóan bőséges: DVD a hátsó utasoknak, távtartós tempomat a

A BMW V8-asa a Mercedeséhez hasonlóan hengerenkénti négyszelepes, járása és hangja már-már túl finom

Mercedesben, a menetadatokat a szélvédőre vetítő Head-Up display a BMWben, beszédfelismerő rendszer, tolatókamera, navigáció és még rengeteg egyéb. A biztonsági alapellátmány szinte azonos: terepjárásra is felkészített kitörésgátló, hat légzsák, pluszpénzért hátsó oldalzsákok.

A GL 5,5 literese pont annyival erősebb, hogy az X5-tel azonos menetdinamikával mozgassa a hosszabb és nehezebb kasztnit

A Mercedes különlegessége a Pre-Safe-elektronika: balesetveszélyt észlelve azonnal előfeszíti a biztonsági öveket, optimális pozícióba állítja az üléstámlákat, az ablakokat pedig becsukja.

Győztes aligha hirdethető. Az idén második generációjába lépett X5 a hazai eladási lista alapján többeket vonz, mint a tavaly vadonatúj modellként debütált GL. A Mercedes vevőit vélhetően elsősorban a modell rangja és a tekintélye vonzza, de a motorháztető „célkeresztje” is komoly érv.

katona mátyás

Ízelítő a Luxusautó 2007/3 számából

A BMW X5 4.8i V8 számokban

MOTOR V8-as benzinmotor elöl hosszában beépítve, hengersoronként két lánchajtású vezérműtengely, változó vezérlés, hengerenként négy szelep. Alumíniumblokk és hengerfej. Hatfokozatú, kézzel is kapcsolgatható bolygóműves automata váltó, állandó összkerékhajtás. Hengerűrtartalom: 4799 cm3. Furat x löket: 93,0×88,3 mm. Teljesítmény: 355 LE/261 kW (6300/min fordulaton). Nyomaték: 475 Nm (3400–3800/min fordulaton).

KAROSSZÉRIA, FUTÓMÛ Ötajtós, 5+2 üléses, önhordó acélkarosszéria. Elöl kettős keresztlengőkaros, hátul multilink felfüggesztés, változtatható karakterisztikájú lengéscsillapítókkal. Elöl-hátul belső hűtésű tárcsafékek, ESP. Fogasléces kormánymű hidraulikus rásegítéssel.

MÉRETEK Hosszúság x szélesség x magasság: 4855x1935x1765 mm. Tengelytáv: 2935 mm. Csomagtér: 620–1750 liter. Gumiméret: elöl 275/40 R20, hátul 315/35 R20.

MENETTELJESÍTMÉNYEK Végsebesség: 240 km/h. Gyorsulás (0–100 km/h): 6,5 s. Fogyasztás (város, városon kívül, vegyes): 17,5/9,6/12,5 l/100 km.

Ízelítő a Luxusautó 2007/3 számából

A Mercedes-Benz GL 500 számokban

MOTOR V8-as benzinmotor elöl hosszában beépítve, hengersoronként két lánchajtású vezérműtengely, hengerenként négy szelep. Alumíniumblokk és hengerfej. Hétfokozatú, kézzel is kapcsolgatható bolygóműves automata váltó, kapcsolható összkerékhajtás. Hengerűrtartalom: 5461 cm3. Furat x löket: 98,0×90,5 mm. Teljesítmény: 388 LE/285 kW (6000/min fordulaton). Nyomaték: 530 Nm (2800/min fordulaton).

KAROSSZÉRIA, FUTÓMÛ Ötajtós, 7 üléses, önhordó acélkarosszéria. Elöl kettős keresztlengőkaros, hátul multilink felfüggesztés, változtatható karakterisztikájú lengéscsillapítók, légrugózás. Elöl-hátul belső hűtésű tárcsafékek, ESP. Fogasléces kormánymű hidraulikus rásegítéssel.

MÉRETEK Hosszúság x szélesség x magasság: 5090x1920x1840 mm. Tengelytáv: 3075 mm. Csomagtér: 300–2300 liter. Gumiméret: elöl 275/55 R19.

MENETTELJESÍTMÉNYEK Végsebesség: 240 km/h. Gyorsulás (0–100 km/h): 6,5 s. Fogyasztás (város, városon kívül, vegyes): 19,1/10,9/13,9 l/100 km.

Comments

comments

Címkék:
nyomtatóbarát verzió

Hozzászólások

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Eseménynaptár

Friss anyagok

A gyújtógyertyák feladata

A gyújtógyertyák elsődleges feladata a levegő/üzemanyag keverék begyújtásához, valamint...

Megvan Európa legjobb vétele!

Az Autobest összeurópai zsűrije a Renault Austral-t választotta 2023...

Miért fontos az olajszűrő?

Ha a motorban az olaj hosszabb ideig szűretlenül marad,...

Hangos Az Autó! – 8. rész

Az 8. rész az első téma alatti lejátszóval indítható...

Első ecoMobility Day a Magyar Autóklub szervezésébenElső ecoMobility Day a Magyar Autóklub szervezésében

Rendhagyó közlekedési témájú konferencia és környezetbarát járműveket bemutató nyílt...

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás