Inkognito

2009. március 16. hétfő, 00:52

Inkognitóteszt: vizsgáznak az okmányirodák - A türelem információt terem

Új uniós rendszámmal és autóátiratással kapcsolatban kerestük a hivatalokat

Mi az igazság?

Mielőtt nekikezdtünk volna az okmányirodák vizsgáztatásának, hivatalos forrásból tájékozódtunk az árakról és a szükséges papírokról. Ha az eddigi, nem egyedi táblát akarjuk csillagossá alakítani, 36 000+320 forintra lesz szükségünk (tábla + érvényesítő címke). Egy új, sorozatban előállított EU-s rendszámtáblapár 5500 forintba kerül, ehhez jön az érvényesítő címke 320 forintja (megjegyzés: a “zöldkártya” érvényességét igazoló címkéért a vizsgálatot végző céghez kell fordulni, az új matricáért 1000 Ft fizetendő). A sorozatrendszámért kell csak illetéket fizetni, ez 4000 Ft. Ezt az összeget nem kell befizetni, ha az átírást is a táblacserével együtt bonyolítjuk. Az átíráskor ugyanis kifizetünk 8000 forintot illetékre (törzskönyv + forgalmi), továbbá 15 forintot köbcentinként. Ennyi, amit az állam benyel az üzleten.

Ha átírunk, kell eredeti adásvételi szerződés, régi forgalmi és törzskönyv, személyi igazolvány, a nevünkre szóló kötelező felelősségbiztosítás, az eredetvizsgálatot igazoló papír. Az eredetvizsgához nyilatkozat is kell a vevő részéről, hogy elfogadja az abban foglaltakat, amennyiben nem várja meg, amíg az új rendszer szerint megkapja a BM hivatalos értesítését. Ehhez két tanú is kell, de ha elfelejtettük, végső soron az okmányirodában is ki lehet tölteni.

Budapest és vidék

Központi Okmányiroda
Az iroda honlapjának tanúsága szerint van félfogadás hétfő délután, ennek ellenére nem veszik fel a kagylót, pedig kétszer is próbálkozunk félórás eltéréssel. Ráadásul a három megadott számból kettő mindig foglalt, csak az egyik csörög ki. Kedden még kétszer kiséreljük meg, abból egyszer fölveszik ugyan, de csupán újabb búgás az eredmény.
Mélységes felháborodással mondunk le a Visegrádi utcai irodáról.

Bp. III. kerület
Az önkormányzaton bejelentkező hölgy telefonszámokat ad, amelyekkel lehet próbálkozni. A negyedik próbálkozásra halk ”bingó” felkiáltás hagyja el ajkunkat, ugyanis egy név nélküli ügyintéző hallózik végre a kagylóba. Elmondjuk óhajunkat, kapjuk is a választ: az 5500, 4000 és 320 forintos tételekkel nincs is probléma, de a jelenlegi rendszámunk eusítását 16 000 forintra taksálja. Ennél nem tér ki külön az érvényesítő címke költségére. Az átírást említve a 8000-es illetéket és az átírás 15 Ft/köbcentis díját is jól mondja, viszont amikor a dokumentumokat említi, nem hívja fel a figyelmünket az eredetvizsgához esetleg szükséges nyilatkozatra. A végén arról sem tájékoztat – pedig direkt visszaolvassuk a költségeket – ,hogy ha átírással együtt csináltatjuk az új rendszámot, egy 4000-es tétel lemarad a végösszegből.
Kár a tévedésekért.

Bp. VI. kerület
A pesti polgármesteri hivatalban jelentkező hölgy egy számot mond, ahol elérhetjük az irodát. Előszörre “átmeneti túlterheltség, kérjük, ismételje meg a hívását később” mondatot hallunk egy automatából, de másodszorra már célhoz érünk. Egy hölgy kapcsolja kollégáját, majd innen is továbbirányítanak a téma ”szakértőjéhez“. Mint kiderül, nem volt hiábavaló a kacskaringós bevezető: itt kapjuk a teszt legjobb tájékoztatását. A határozott hangú úr ellenmondást nem tűrően sorolja a költségeket, jól mondja a jelenlegi rendszámunk ”áteusítását” terhelő díjakat (36 000+320), a szükséges dokumentumokat, nem feledkezik meg arról sem, hogy felhívja a figyelmünket az átírás esetén elmaradó 4000-es tételre és az eredetvizsgához mellékelendő nyilatkozatra.
Minden önkormányzatnak ilyen munkatársat ajánlunk.

Bp. IX. kerület
A tesztelő alaposan meglepődik, amikor egy ismert színész hangját véli felfedezni a ferencvárosi önkormányzat automatájában. Mivel melléket nem ismerünk, várunk, de csak röviden, mert a központos már kapcsolja is az okmányosokat. A hölgy gyors és viszonylag pontos: a sorozatrendszámra vonatkozó összegeket jól mondja, a 36 000-es jelenlegi jelzés átalakítási díjában sem téved, de ennél nem említi a 320 Ft címkeköltséget. A dokumentumoknál csupán az eredetiségvizsgálat mellé ajánlott nyilatkozatról nem szól. Az átírás díjairól pontosan tájékoztat. Nem felejti el azt sem, hogy átírással együtt megspórolunk 4000-et a rendszám- ”bulin”.
Átlagos teljesítmény a pesti ügyintézőtől.

Bp. XII. kerület
Semmi beköszönés, csak egy mogorva ”haló” fogad az elit budai kerület önkormányzatánál, és miután tisztázzuk, hogy mit is akarunk elintézni, a kezelő kapcsolja az okmányirodát. Itt nem veszik fel. Másnap újból becsöngetünk a XII. kerületbe, ahol a hétfőihez hasonló ellenszenves hang szól a készülékbe, de most továbbjutunk, egy kedves és szolgálatkész hölgy adja meg a válaszokat. Jól mondja a költségeket mindkét táblaváltozatnál (igaz, a 320 Ft-os címkét csak az egyiknél említi), és a szükséges iratokat is felsorolja az eredetvizsgához kapcsolódó nyilatkozaton kívül. Magától közli, hogy átíratáskor az új rendszám illetékét külön nem számítják fel.
A rövid beszélgetés után mérsékelten elégedetten tesszük le a telefont.

Bp. XIV. kerület
A polgármesteri hivatalból egy nem túl udvarias hölgy kapcsol tovább, de csak hosszas várakozás után, többszöri “türelmet kérek” mondatokat követően kapjuk meg a kolleginát. A barátságos hangú ügyintézőnek felsoroljuk, hogy miért is hívtuk az irodát. A sorozatrendszám költségeivel nem tétovázik, de némi meglepetésre csupán 8000 forintra taksálja a jelenlegi rendszám EU-s színekbe öltöztetésének árát. Az átíráshoz szükséges költségekben nem téved, arra is kitér, hogy csak egyszeresen kell az illetéket befizetni. A beszélgetés közben türelmünket kéri, rájött, hogy kevés lesz az a 8000 a régi rendszám megváltoztatásához. Halljuk, amint diskurál a kollégáival, majd bocsánatot kér, és közli a “tutit”: 36 000 lesz úgy a summa (a 320 Ft lemarad). A szükséges dokumentumok között itt sem említik meg az eredetvizsga mellé kívánkozó nyilatkozatot, egyébként mindent jól mond a hölgy.
Értékeljük az utólagos árkorrekciót.

Baja
Harcias férfihang jelentkezik a halászléfőző versenyeiről is elhíresült város önkormányzatánál. Mi-után kibökjük, hogy milyen ügyben jöttünk, kapcsolják az okmányos csoportot, majd onnan az illetékest. ”Olyan 36 000 forint” – hangzik a tétova válasz a kedves hangú hölgy szájából a mostani rendszám átalakítására vonatkozóan. A sorozatrendszámnál pontosan adja meg az összegeket, de egyik esetben sincs szó az érvényesítő matricáról. Az átírás költségeiben nem téved, de a dokumentumoknál csak az adásvételit, a kötelező biztosítást és az eredetvizsgálatot említi. Egyedül itt ajánlja fel beszélgetőpartnerünk, hogy pontosan kiszámolja, mennyi forintot vigyünk magunkkal. Megkérdezi a motor méretét, majd viszszaszámol a sorozatrendszám díjával, és most már a 320 forintos címkét sem felejti ki.
Sajnáljuk a pontatlanságokat.

Balassagyarmat
Az északi határvárosban szívélyes fogadtatásban van részünk az önkormányzaton, az ügyintéző viszont kedvetlenül és kelletlenül fogad. ”Harmincvalahányezerre” taksálja a mostani táblák újragyártásának díját, és nem veszi a fáradságot, hogy a teljesen új rendszám pontos költségét megossza a telefonáló tesztelővel (”körülbelül 10 000 forint” – mondja). Az átírás költségeiben nem téved, de csupán az eredetvizsgát és a kötelező biztosítást sorolja fel mint szükséges dokumentumokat. Arról sem tesz említést, hogy ha egyben kérjük az átírást és a rendszámot, egy 4000-es illetékkel kevesebb fizetendő.
Bár lehet, hogy az ügyintéző rossz passzban volt a hívás idején, ezt a teljesítményt csak fenntartásokkal tudjuk elfogadni.

Dorog
A híres bányászváros önkormányzatán kissé meglepő tájékoztatást kapunk, amikor az okmányirodát kérjük: ”Ma nincs félfogadás, szabadságon vannak, hívja őket holnap. “Erre nem tudunk mit mondani, másnap próbálkozunk újra. Megint meglepnek a dorogiak: a kedves hölgy szerint 5500 + 4000 forint befizetésével nemcsak a sorozattábla, de a jelenlegi rendszám is átszínezhető eussá. Gondoljuk, ha ez itt ilyen olcsó, jövünk csináltatni. A dokumentumok közül csak az eredetvizsgához csatolandó nyilatkozatról nem tesz említést. A végén azt sem
felejti el, hogy a 4000-es illeték csak egyszer értendő, ha a két ügyet egyben intézzük. Végül kitér a 320 forintos matricadíjra is.
Sajnáljuk a pontatlan díjkalkulációt.

Érd
Pest megye falusias óriásvárosában kedden csak délig van félfogadás, tudjuk meg az irodában, ezért másnap próbálkozunk. Ismét a központos, majd kapcsolja az irodát, megadja a számukat is, ha nem vennék fel. Bár egy hölggyel sikerül kontaktust teremtenünk, nem ő az illetékes, ezért átkapcsol, de eredményre nem jutunk, ugyanis senki sem emeli fel a kagylót.
Ennyi elég is volt, nem érdeklődünk tovább.

Hajdúnánás
A kelet-magyarországi városban gyorsan jutunk előre, rögvest kapcsolják az okmányirodát és ott a kedves ügyintézőt. Az uniós sorozatrendszám költségeiben nincs tétovázás, mindent pontosan mond a munkatárs, de a jelenlegi tábla cseréjénél 36 000–38 000 Ft közöttire saccolja a lehetséges kiadást. Az átírás összegeiben nem téved, felhívja a figyelmet, hogy a forgalmira csak egyszer kell a 4000-es illetéket le-
perkálni. A dokumentumoknál mindössze azt felejti el, hogy szükségünk lehet a nyilatkozatra az eredetvizsgához.
A gyors tájékoztatás pontatlanságai miatt kissé szomorúak vagyunk.

Miskolc
A megyeszékhely önkormányzatánál nehezen érthető központosba botlunk, aki késlekedés nélkül kapcsolja az illetékest. Elmondjuk óhajunkat, majd kapjuk a válaszokat. A sorozatban készülő rendszám díjai pontosak, az átírás költségeiből sem felejt ki semmit. A hölgy közli azt is, a 4000 Ft csak egyszer értendő, ha elintézzük egyben a két ügyet. A régi rendszámunk eus átalakításáról le akar beszélni, mert hogy nagyon drága: mint mondja, 36 000 forint lenne a ”móka”. A szükséges papírok között itt sem említi meg az ügyintéző az eredetiségvizsga mellé adandó vevői nyilatkozatot.
Fáradt hangú beszélgetőtársunktól alapvetően elégedetten búcsúzunk.

Szeged
A dél-alföldi nagyvárosban hétfő délután is hamar előrejutunk: a kedves központos még azt is megkérdezi, hogy név szerint szeretnénk-e valakit. Mivel nem ismerünk senkit, kapcsol egy kedves hölgyet, aki eddig ritkán tapasztalt módon be is mutatkozik. Gyorsan jön az információ: 5500 forint a sorozatrendszám, ha az átírással együtt intézzük. A névre vétel költségeit jól mondja, az eddigi rendszám átkékítésének díjában sem bizonytalankodik. A 320 forintos címkét is megemlíti a végén. A szükséges dokumentációból e helyütt is csak az eredetiségvizsgálat ”melléklete” marad el.
Nem bánjuk meg, hogy Szegedet is bevettük a tesztbe.

Zalaegerszeg
Kedden délután fél háromkor hiába próbálkozunk, nem veszi fel senki az önkormányzat telefonját. Szerdán ismét nekiveselkedünk, de a központoson túl nem jutunk. Mint megtudjuk, még korán van (fél egykor tárcsáztunk), csak 1-től lesznek.
Nem adjuk fel: utoljára háromkor vesszük fel a telefont, de a túloldalon ismét néma marad a vonal.

Vác
A Pest megyei Duna-parti városban is háromszor adunk esélyt az okmányirodának, ám egyszer sem jutunk információhoz. Kedden túljutunk az automatán, a központoson, de tovább nem tudunk lépni. Ezután egy telefonszámmal a tarsolyunkban immár magunktól hívjuk az okmányiroda közvetlen számát.
Kétszer, két nap ragadunk kagylót, eredménytelenül.

Velence
A teszt utolsó állomásán is hamar túl vagyunk, igaz, érdemi információ híján. Először hétfőn zargatjuk az önkormányzatot, ahol a központos hölgy kapcsolja az okmányirodát. Ad egy számot is, hogy azon próbáljuk később. Másnap nekifutunk újból. Bele is szólnak a túloldalon, de kiderül, hogy a rendszám az Gárdonyhoz tartozik.
Mondanunk sem kell: ott sem veszik fel a kagylót sem aznap, sem a következő délelőtt.

Végeredmény

Információkérés az okmány-irodákban
A központosok, ügyintézők hozzáállása, az irodák elérhetősége
A költségek ismerete
A dokumentumok ismerete
Az ügyintézők szakmai felkészültsége
Összpontszám
Minősítés
Bp. III. kerület
3
3
4
3
13
Megfelelő
Bp. VI. kerület
3
5
5
5
18
Bp. IX. kerület
4
4
4
4
16
Bp. XII. kerület
3
4
4
4
15
Megfelelő
Bp. XIV. kerület
4
3
4
4
15
Megfelelő
Központi Okmányiroda
0
0
0
0
0
Elfogadhatatlan
Baja
4
4
2
4
14
Megfelelő
Balassagyarmat
3
2
1
1
7
Még elfogadható
Dorog
3
3
3
3
12
Megfelelő
Érd
0
0
0
0
0
Elfogadhatatlan
Hajdúnánás
5
3
4
4
16
Miskolc
4
4
4
4
16
Szeged
5
4
4
5
18
Zalaegerszeg
0
0
0
0
0
Elfogadhatatlan
Vác
0
0
0
0
0
Elfogadhatatlan
Velence
0
0
0
0
0
Elfogadhatatlan

Comments

comments

nyomtatóbarát verzió

Hozzászólások

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Eseménynaptár

Friss anyagok

A gyújtógyertyák feladata

A gyújtógyertyák elsődleges feladata a levegő/üzemanyag keverék begyújtásához, valamint...

Megvan Európa legjobb vétele!

Az Autobest összeurópai zsűrije a Renault Austral-t választotta 2023...

Miért fontos az olajszűrő?

Ha a motorban az olaj hosszabb ideig szűretlenül marad,...

Hangos Az Autó! – 8. rész

Az 8. rész az első téma alatti lejátszóval indítható...

Első ecoMobility Day a Magyar Autóklub szervezésébenElső ecoMobility Day a Magyar Autóklub szervezésében

Rendhagyó közlekedési témájú konferencia és környezetbarát járműveket bemutató nyílt...

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás