Inkognito

2009. március 16. hétfő, 00:52

Inkognitóteszt: Karosszériajavítási ajánlatok - Drága mulatság?

Összetört autónkkal karosszériás-műhelyeket kerestünk fel árajánlatért.

Bevezető

A lökhárító jól vizsgázott. Ami nem látszik: a nyúlvány csúnyán megroggyant

Főleg így télvíz idején nő meg a karambolok száma. A súlyos következményekkel járó ütközések mellett a prímet a koccanásos balesetek viszik, a csúszós úton sokan nem jól mérik fel a követési távolságot. Ha megtörtént a baj, az autósnak több lehetősége is van a javíttatásra. Fordulhat a márkaszervizhez, felkereshet nagyobb vagy kisebb független műhelyeket. S hogy megtudjuk, milyen árakra számíthat és milyen vállalkozók kezébe kerülhet a hazai autós, mi is nekiindultunk az országútnak, hogy árajánlatokat kérjünk. A teszthez egy nyolcadik évében járó Seat Ibizát használtunk, amelynek orrát gazdája egy apró figyelmetlenség következtében kissé megzúzta. Az autó bal eleje sínylette meg az ütközést: betört a lámpa, benyomódott (de nem tört el) a lökhárító, eltört a hűtőmaszk dísze, és meggyűrődött a bal elülső sárvédő. Látszólag nem is volt nagy a baj, az autó működőképes maradt. A motorházfedél felnyitása után egyértelművé vált azonban, hogy komolyabb a sérülés. A lökhárítót is tartó nyúlvány elrepedt, a homlokfal deformálódott, a hűtő is kiugrott a helyéről.

A tulajdonos úgy kalkulált, hogy megmenthető a lökhárító, a többi külső elemet cserélteti, a motortérben pedig megússza kisebb lakatosmunkával. Egy ismerős javító szakvéleményét is kikérte, aki 100 000–130 000 forint körüli összeget mondott a látottak alapján (utángyártott elemeket felhasználva). Ebből a pénzből – elmondása szerint – profi fényezéssel újjászülethet a lerombolt autó. Bár a kocsinak van casco biztosítása, a nagy önrész (150 000) és a várható hosszadalmas eljárás miatt a tulajdonos nem akarta bevonni a biztosítót a játékba.

A várható kiadások ismeretében, az autó gazdájának beleegyezésével elindultunk, hogy feltérképezzük a lehetőségeket. Nyolc céget kerestünk fel Budapesten. Azért csak a fővárosban, mert a törött autóval nem akartunk hosszabb utat vállalni. Négy Seat-márkaszervizt választottunk be a listára, és négy független műhely vizsgázott. Mindenhová előzetesen bejelentkeztünk telefonon, és a helyszínen árkalkulációt kértünk. Természetesen azt nem vártuk el, hogy forintra pontosan megállapítsák a költségeket, de azt gondoltuk, aki ezzel foglalkozik, az többé-kevésbé képes egy rövid szemlézés után saccolni. Örültünk, ha a javítók írásban is elénk tették ajánlataikat, de a szóbeli tájékoztatóval is megelégedtünk.

Kíváncsiak voltunk a szervizek vállalási határidőire, pontoztuk a helyek fellelhetőségét (mennyire könnyen található meg, milyenek az útbaigazítások) és a velünk szóba állók hozzáállását. A teszt több tanulsággal is szolgált. Akinek saját zsebből kell rendezni kárát, és nem új az autója, jobban jár, ha elkerüli a márkaszervizt, még akkor is, ha a gyári javítási technológia bizonyosan a legjobb. Érdemes néhány órát rászánnia a kínálat feltérképezésére, mert tízezreket is megtakaríthat.

Az ajánlatokból persze az nem derül ki, hogy a megkeresett szervizek milyen minőségű munkát végeznének, és tudnák-e tartani a vállalt árakat. Az már egy másik történet.

Tapasztalatok

Szabó Autó Javító – Seat
Fél tízkor tárcsázzuk a számot, a munkafelvevő ajánlja a délután 1 órát, de délelőtt is tudnak fogadni. Elindulunk, negyed 11-re érünk az Újszász utcai szalonhoz, ahonnan továbbirányítanak a néhány száz méterre levő szervizbe. Beállunk az udvarba, majd irány a műhely. Csak rövid ideig ténfergünk magunkban, hamar jön egy középkorú úr, aki, miután megtudja, mi járatban vagyunk, ajánlkozik is a szemrevételezéshez. Nem sokat teketó-riázik, alig nézi meg a sérülést, rögvest 250 000 körülire becsüli a kárt. Kicsit csodálkozunk a rövid szemlén, de mint mondja, látott ilyet már eleget. Csere a sárvédő, sérült a homlokfal, új lámpa is kell. Szerinte érdemes lenne felvetetni cascóra a kárt. Akár ott is hagyhatnánk a Seatot, de ha nem akarjuk, öt nap alatt rendbe szedik egy későbbi időpontban. A végén még ad névjegyet, kárbejelentő lapot és megbízási papírt. Húsz percet töltünk itt.
Örültünk volna, ha jobban szemrevételezi a kárt, és kapunk írott ajánlatot.

Ferihegy Autó – Seat
A Gyorsforgalmi úton már messziről feltűnik a komplexum. A telefonban 11 órai érkezést ígérünk, nem is késünk. Bent rögtön megtaláljuk a munkafelvevőt, aki kijön, hogy megnézze a sérülést. A készséges fiatalember alaposan szemrevételezi az autót elölről, ráncolja is a homlokát, amikor meglátja a repedt nyúlványt és a meghajlott homlokfalat. Álljunk be a műhelybe, kéri, hogy alaposabban átnézhesse a sérüléseket. További vizsgálódás következik, felírja a javítandó és a cserélendő alkatrészeket. Végül elkéri a forgalmit, majd hellyel kínál a bemutatóteremben, amíg ő megkapja a kollégájától az árakat. Némi várakozás után elénk teszi a papírt: öszszesen körülbelül 220 000 forint lenne a munka gyári alkatrészekkel, úgy, hogy a műanyagos megjavítja a lökhárítót, és nem cserélik. Ha húzatni kell a kocsit, 8 munkanap, ha nem, 5 nap a javítás. Arra kér, hogy telefonon egyeztessünk, mikor hoznánk az autót.
Fél tizenkettő után elégedetten hagyjuk el a helyszínt.

Duna Autó Rt. – Seat
A telefonos hölgy azt mondja, háromig érjünk ide. Fél egykor nyomjuk le a szalon kilincsét. Egy srác útbaigazít: meg kell kerülni az épületet, ott a kárfelvétel. Miután benyitunk, rövid ideig magunkban álldogálunk, majd egy hölgy tudakozódik, hogy mi járatban vagyunk. Hív egy munkatársat, két perc múlva már kint vagyunk a kocsinál. A havazásban még öt percet várunk, amíg a munkafelvevő befejezi a telefonálást. Végül körbenézi a gépet, unszolásunkra bepillant a motortérbe, hümmög, majd kijelenti: homlokfal-, lökhárító-, lámpa-, sárvédőcsere. Szerinte érdemes lenne felvetetni cascóra. Újból viszszamegyünk a házba, ott elkéri a forgalmit, és készít egy biztosítós kárszámítást. 280 000 forint jön ki gyári alkatrészekkel. Ennél némileg olcsóbb lenne utángyártott elemekkel. Elmondja, hogy ez csak körülbelüli összeg, meg kellene bontani, hogy pontosan kalkulálhasson. Kérésünkre kinyomtatja az ajánlatot, közben másokkal is konzultál. Anynyit még kihúzunk az elfoglalt úrból, hogy öt munkanap alatt megjavítanák a kocsit. Közel 30 perc után távozunk.
Sajnáljuk az „elnagyolt” kárfelvételt, de legalább kaptunk írott ajánlatot.

Porsche Buda – Seat
Telefonon közlik velünk, hogy jöhetünk bármikor, de árajánlatot csak szóban tudnak adni, különben ki kell fizetni, vagy vállaljuk, hogy ott javíttatjuk a kocsit. E meglepő nyitás után mégis útra kelünk, reggel 9 előtt tíz perccel állítjuk le a motort a parkolóban. A munkafelvevő pult előtt eleinte tanácstalanul állunk, a karosszériás nincs itt. Öt perc után jön egy úr, aki szól a kollégájának. Az udvarias középkorú férfi kijön velünk az autóhoz. Nem sokat nézelődik, viszont alaposan lehangol: cserés a sárvédő, a lökhárító, a homlokfal, esetleg a hűtő is, és új lámpa is kell. Szerinte mindenképpen érdemes lenne cascóra rendezni. A javítás 300 000-400 000 forint körüli öszszeg is lehet, ezen alaposan elcsodálkozunk. A végén még visszamegyünk az irodába, kérésünkre egy kis papírra leírja a cserélendő elemeket. Mint mondja, ha hétfőn hoznánk, péntekre kész lenne.
Mindössze negyedórát töltünk itt, a nagyvonalú kárfelvétel és a borsos ajánlat nem deríti fel a szívünket.

Wellcar Hungary
A telefonos kisasszonynál fél négyre ígérkezünk, de elkéri számunkat, hogy ha mégsem lenne nekik jó, felhívhasson. Kicsit nehezen leljük fel a benzinkút mögötti, más műhelyekkel egybenőtt raktárépületnek tűnő zuglói szervizt, de tíz perccel a megjelölt időpont után befutunk. A kárfelmérő kedvesen fogad, majd kimegyünk az autóhoz. Nem veszteget sok időt a járműre, alig pillant be a motortérbe. Visszamegyünk az irodájába, közben szóba hozza a cascót, végül pedig kérdez: metál-e az autó, megfelelő lesz-e a javítás utángyártott elemekkel? Majd sorolja is a lehetőségeket: úgy látja, a lökhárító kisebb javítással megmenthető, kell viszont lámpa, új sárvédő, lakatolás, húzatás. Telefonon kér ajánlatot az alkatrészekre, és közli, hogy körülbelül 100 000 forint lesz, meg az áfa. Előre be kellene jelentkezni, de ha van időpont, 4-5 nap alatt kész a kocsi.
Kapunk egy névjegyet, és 12 perc itt-tartózkodás után elégedetten távozunk. Jó az ajánlat, kár, hogy írásban nem kapjuk meg.

Autó Divus
Délutánra terveztük az érkezést, de a telefonos hölgy arra kér, ha tudunk, inkább délelőtt menjünk. Így is teszünk, 11:28-kor állunk meg a sárga épület előtt, miután kissé kavarogtunk a XVII. kerületi Keresztúri és a Pesti út környékén (a sok épület között az útról nézve nem tűnik ki rögtön a műhely). Bent kis türelmet kérnek, de két perc múlva jön a kissé mogorva kárfelmérő. Belenéz a motortérbe, megmutatja az elhajolt tartóvasat, és már közli is az ítéletet: a húzatás bizonyosan elkerülhetetlen, cserélni kell a sárvédőt, a lámpát, lehet, hogy a nyúlványt is, a lökhárító viszont talán menthető. Beszélünk a cascóról, szerinte érdemes lenne felvetetni. Elkéri a forgalmit, és elvonul, hogy utánanézzen az áraknak, a munkadíjnak. Néhány perc után közli, hogy 300 000–340 000 a végöszszeg, ha gyári alkatrészekkel, biztosításra rendezzük a kárt, míg
150 000–170 000 lenne a vége utángyártott elemek felhasználásával, a biztosítót kihagyva. Csupán egy papírcetlit nyomnak a kezünkbe ez utóbbi számításról, a biztosítós ajánlat a számítógépben marad. Egy hét alatt kész lennének itt is a munkával.
Háromnegyed 12-kor ülünk be a Seatba. Kicsit sokalljuk mindkét ajánlatot.

Nafto Bt.
Pénteken fél egy után hat perccel érünk a Zsilip utcába. Nem könnyű megtalálni az üzemet, bent az udvarban is csak segítséggel jutunk a célhoz. A lepusztult gyártelephez hasonlító műhely első pillantásra nem túl bizalomgerjesztő, szerencsére bent rokonszenves szakemberbe ütközünk. Az úr kívül-belül gyorsan megnézi a kocsit, egy éppen arra járó kollégájával is konzultál a sérülésről. A casco is szóba kerül, mondjuk, hogy inkább nem vennénk igénybe. Visszamegyünk az irodába, ott számítógépen készít egy részletes kalkulációt. 155 000 jön ki neki, a biztosítós képlettel számolva. Mint mondja, ha nem ragaszkodunk a gyári alkatrészekhez, körülbelül 100 000 Ft + áfa lesz a vége. Ha akarnánk, a következő hétfőn már hozhatnánk is a kocsit, ötnapos vállalási határidőt ígérnek.
Délután egy óra előtt néhány perccel távozunk, örülünk a kedvező ajánlatnak, a jó fogadtatásnak, sajnáljuk a lepusztult környezetet.

Bekó József
Csütörtök délután tárcsázzuk a számot, négy órára mondjuk az érkezést. Mivel kifutunk az időből, csak másnap 13:10-kor kerítünk sort a látogatásra. A viszonylag könnyedén megtalálható kisebb műhelyben a telefonból ismerős hangú idősebb hölgy fogad, néhány perc türelmet kér, amíg szól a kollégájának. A szerelő nem is várat sokat, néhány perc múlva már az autó előtt állunk. Nem túl bizakodó a látványt illetően, rögtön kérdezi is, hogy van-e cascónk, mert szerinte 200 000 körüli lesz a végösszeg (legalább 70 000-re teszi a lakatos-munkadíjat, 20 000-ért fényeznek egy elemet, plusz áfa). Alaposan körbenézi a sérülést, nekünk is mutatja a javítandó részeket. Unszolásunkra sem akar ugyanakkor konkrét ajánlatot adni, mert szerinte le kéne bontani az autó elejét, hogy pontosan megállapíthassa, mi sérült.
Végül még felajánlja, hogy a bizonyosan cserés elemek árait megnézeti, de az eredményt csak a következő hétfőre ígéri. Ezzel a lehetőséggel nem élünk, és fél kettő előtt öt perccel már úton is vagyunk.
Értékeljük a szimpatikus szerelő körültekintő szemléjét, de kicsit sajnáljuk, hogy nem kaptunk közelebbi tájékoztatást az árról. G

Értékelés

Karosszériajavítók értékelése*
Megközelíthetőség, a hely kialakítása
A munkafelvevők hozzáállása
A szemle alapossága
Árajánlat (bruttó Ft)
Vállalt javítási határidő (nap)
Szabó Autó Javító (Seat)
4
5
3
250 000
5
Ferihegy Autó (Seat)
5
5
5
220 000
5-8
Duna Autó Rt. (Seat)
4
3
4
280 000
5
Porsche Buda (Seat)
5
5
4
300-400 ezer
5
Wellcar Hungary
3
5
3
125 000
4-5
Autó Divus
3
4
5
300-340 ezer, illetve 150-170 ezer
5
Nafto Bt.
3
5
5
155 000, illetve 125 000
5
Bekó József
4
4
5
kb. 200 000

* A pontszámokat az iskolában szokásos 1-5-ös osztályzati skálán állapítottuk meg, az 5-ös a legjobb

Rendbe rakták

Az ajánlatok birtokában egy ismerős műhely felé vettük az irányt, és beadtuk az autót javításra. A Seat négy munkanap alatt nyerte vissza eredeti formáját. Mint a mester elmondta, nem volt szükség a sárvédő cseréjére, kis munkával megjavították a deformált elemet. Megnéztük a darabot, alig látszott a sérülés nyoma. A fényező a festés előtt egy minimális gittréteget húzott csak a felületre, Így megmaradt a gyári alapozás, és nem utolsósorban megspóroltunk több ezer forintot. A lökhárítót egy ügyes műanyagos hozta eredeti állapotába; természetesen friss lakkréteget is kapott az elem. A díszrács eltört végét egy bontott elemből pótolták, ide is jutott a festékből. A lakatosmunka során a homlokfal meggyűrődött bal oldalát cserélték egy bontóból szerzett alkatrészre, míg a nyúlvány húzatópadon nyerte vissza eredeti formáját. A zárhíd minimális deformációját célszerszámmal egyengették ki. Ezeken túl új lámpára és néhány kisebb műanyag tartóelemre volt szükség a teljességhez. A csattanó: összesen 112 500 forintot (erre jönne még a 25 százalék áfa) fizettünk az egészért, munkadíjjal, alkatrészköltséggel együtt. Igaz, amit lehetett, megjavítottak vagy bontott elemekből pótoltak. De az autó nyolcéves korát és a munka minőségét tekintve jól jártunk.

Comments

comments

nyomtatóbarát verzió

Hozzászólások

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Eseménynaptár

Friss anyagok

A gyújtógyertyák feladata

A gyújtógyertyák elsődleges feladata a levegő/üzemanyag keverék begyújtásához, valamint...

Megvan Európa legjobb vétele!

Az Autobest összeurópai zsűrije a Renault Austral-t választotta 2023...

Miért fontos az olajszűrő?

Ha a motorban az olaj hosszabb ideig szűretlenül marad,...

Hangos Az Autó! – 8. rész

Az 8. rész az első téma alatti lejátszóval indítható...

Első ecoMobility Day a Magyar Autóklub szervezésébenElső ecoMobility Day a Magyar Autóklub szervezésében

Rendhagyó közlekedési témájú konferencia és környezetbarát járműveket bemutató nyílt...

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás